Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ЯРКО ТВОРЧЕСКО УСЕЩАНЕ ЗА ПРОСТРАНСТВО И ЗНАК19 Октомври 1999, Вторник


Автор: Атанас Радоинов - Бургас днес - 19 октомври 1999 г.

Един млад шуменски художник е спечелен вече за приятел на Бургас. Румен Михайлов е извесно име в националното изкуство.

Един млад шуменски художник е спечелен вече за приятел на Бургас. Румен Михайлов е извесно име в националното изкуство. Тази му втора изложба в галерия "Неси" е дванадесета самостоятелна изложба по ред. Негови пластики и акварели са притежание на престижни наши и чужди ценители и галерии.
Стилът - това е човекът. Пастелният характер, фината духовна нагласа, постоянството в естетическите предпочитания определят творческия манталитет на художника. Неговите акварели ''сглобяват'' пространството около един епицентър от светлина, от някакъв, на пръв поглед, обикновен знак - потънал кораб, египетска пирамида, хвърчило, кон, птица и т.н. Цветовите стойности са свободно композирани в различни пресичащи се проекции около знака и те колкото "говорят" за подтекста му, толкова "освобождават" от конкретност. В този смисъл творбите на Р. Михайлов са внушения, провокирани от конкретния стил, но универсални със сложната интерпретация на знака, понякога носител на отминали пластове цивилизация.
Колоритното богатство, гравитиращо артистично около епицентъра, е организирано от ярко усещане за баланс на изобразителните елементи в пространството.
Малките склуптури, показани в изложбата, имат обичаен персонаж - бика, коня, летяща човешка фигура. Биковете кипят от тоничма сила и се възприемат като знак на творческа и мъжка мощ. Конят, животното с магически възможности, според митологията в пластиките на Михайлов е символ на грация, движение и съзидателна енергия . И в пластиките е демонстрирано силно усещане за баланс между пространство и пластичен елемент. Творецът се вписва в пространството със сакрално преклонение пред неизчерпаемите му възможности да довършва художествената идея отвъд рамката на картината и отвъд пластичния дебаланс.
Младият шуменски художник допада с артистичността си на бургаската публика и факт за това са достатъчният брой закупени творби.


Прочетено: 2734 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepi Цвете Интернет сайт за Вашия бизнес от Бутик Пази се  мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка бургаска среща Гимназия Раковски pepi Списание Влъхвите
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development