Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Хамза от Айтос разказа пред немски съд как е станал наркомуле



27 Февруари 2011, Неделя


Автор: Диана Саватева;
Източник: 24 часа

32-годишен Юмер Хамза стана първият свидетел в историята на бургаската съдебна система, разпитан чрез видеоконферентна връзка за международна наркоафера.



32-годишен Юмер Хамза стана първият свидетел в историята на бургаската съдебна система, разпитан чрез видеоконферентна връзка за международна наркоафера.

Около час прокурор и съдия от Окръжния съд в Хановер задаваха въпроси на Хамза - как се е запознал с иракчанина Изедин Цин, който в момента е обвиняем в Германия, защо се е съгласил да пътува с германеца Франк Пабст, който преди това не е познавал, знаел ли е какво има в пежото, което той подкарал от Истанбул към Малко Търново.
До разпита чрез видеоконферентна връзка се стигнало след като Хамза  2 пъти е призован като свидетелв Хановер, но е отказал да пътува до там. Той е трябвало да се яви на 30 септември м.г. или на 17 октомври.

В съдебната зала айтозлията разказа, че се е запознал с 27-годишния иракчанин  Цин чрез неговия вуйчо. Това станало преди 4-5 години, докато Хамза е работел като строител в Германия. Познавал също семейството и децата му,  дори Цин му е гостувал веднъж в Айтос.

Не съм предполагал, че се занимава с такива неща, заяви айтозлията.

През ноември 2009 г. Цин му се обадил от Истанбул и му обещал 1000 евро, ако придружи негов приятел- германец, който трябвало да пътува от Турция до Германия. Цин обяснил, че спътникът му - Франк Пабст, не знаел пътя и бил зависим от алкохола, затова той трябва да кара колата.

Юмер Хамза не се усъмнил, че в това има нещо нередно, хванал автобуса и на следващия ден се озовал край Босфора. Тук към наркосхемата се добавя още една фигура - турчин на име Акиф, който се движел заедно с иракчанина.

Хановерските магистрати попитаха айтозлията вярно ли е, че негова позната го посъветвала да не взела обещаните 1000 евро от Цин. Хамза потвърди, но каза, че самият той не се е съмнявал за пътуването. Все пак взел само 400 евро
за пътуването. Беше категоричен, че Цин и Акиф са настоявали да не минават през България. На следващия ден празнувахме  Рамазан, казах на немеца, че трябва да се прибера, даже той ако иска може да си почине една вечер и после - с карта, да продължи сам, обясни свидетелят.

На 28 ноември вечерта пежото с Хамза зад волана и Франк Пабст като пътник спира на ГКПП-Малко Търново. При митническа проверка в тайник са открити 27 кг хероин. Шофьор и пътник са задържани, съдът определя и на двамата постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.

Юмер Хамза прекарва 2 месеца зад решетките, после задържането е заменено с по-леката мярка домашен арест. По-късно наказателното производство срещу него е прекратено и той става свидетел.

Франк Пабст получи преди ден 6 години и половина затвор след споразумение с прокуратурата.

Иракчанинът Изедин Цин е бил задържан от немските власти след завръщането си в Хановер. 

Видеоконферентният разпит е бил организиран за около месец. Решението за него е взето от немските магистрати на 14 януари. Ако трябваше да се организира разпит под делегация, щеше да ни отнеме 4-5 месеца, коментира шефът на апелативния съд в Бургас Яни Бахчеванов.

 



Прочетено: 5177 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepi витраж1 pepi BSB pepi Машините на Леонардо Бургас, Богориди, 2003 Мото клуб pepi Spirit of Burgas Конкурс прическа Бургас 2009 Стара църква в Созопол
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development