Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Традиции // Несебър
Несебърска фондация изпрати мартеници на българите в Одрин

Баба Марта: мартеници за българите в Одринмартеници
Ключови думи:
27 Февруари 2011, НеделяНашите сънародници в Одрин ще посрещнат 1-ви март с оригинални български мартеници. Инициативата е на фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков” - Несебър и Мария.

Нашите сънародници в Одрин ще посрещнат 1-ви март с оригинални български мартеници. Инициативата е на фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков” - Несебър и Мария Чъкърък, съпруга на българския свещеник в Одрин. Пратката с мартеници вече е предоставена от несебърската фондация на българската общност в Одрин за отбелязване на празника според националната българска традиция.
С българска мартеница ще бъде закичен на Баба Марта
всеки посетител на действащия православен храм в Одрин „Св. Георги”, който е и културно средище на българите в областта.  Освен това, ще бъде подредена изложба от мартеници  в експозиционната зала на българския храм, съобщи Мария Чъкърък, като благодари за сътрудничеството на несебърската фондация. Мартеници ще получат също много деца и  приятели на България в Одрин с най-добри пожелания за здраве, мирна и плодородна година в духа на посланието на този уникален български празник.
Съвместните инициативи на фондацията и българската общност в Одрин за отбелязване извън границите на страната ни на 1-ви март, Великден и други големи български празници се превърнаха в традиция през последните години с активното участие на деца и преподаватели от Общинския детски комплекс в Несебър, журналисти, творци и много млади таланти.
„За нас е радостен фактът, че дейността на фондацията има все по-широка подкрепа от децата и младите хора. Едва ли е случайно, че тези инициативи тръгват от Несебър. Те са израз както на патриотизма, така и на космополитния дух и сърдечност на хората от Несебър и морския регион и опровергават твърденията, че младото поколение е безразлично към обществения живот и това, което се случва у нас и по света”-коментира Пейко Янков, председател на несебърската фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков”.
Още през 2005 г. фондацията организира първата регионална кампания у нас в защита на българските медици в Либия. Под надслов „Не сте сами на Коледа”, кампанията събра стотици коледни картички изработени от деца, както  и послания от здравни работници и граждани от Несебър и Бургаски регион. Със съдействието на DHL-България и българското посолство в Триполи, тези картички и послания успяха да преминат решетките на либийския затвор и да достигнат до медиците ни в онзи труден период от развоя на процеса. През 2007 г. фондацията участва активно и в националната кампания „Не сте сами” с разпространение на трикольорните летнички на кампанията и разясняването й сред чуждестранните туристи в Несебър и Слънчев бряг, а по-късно традиционният приз на фондацията „Личност на годината” бе присъден на Сесилия Саркози за освобождаването на медиците ни в Либия.българската църква в Одрин
Прочетено: 3935 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 Българско село Дантела Флора Бургас 2009 Нова професия Флора Бургас 2009 Залив край Созопол Best friends Великденско яйце Стилът на знаменитостите Залез
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development