Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Традиции // Несебър
Несебърска фондация изпрати мартеници на българите в Одрин

Баба Марта: мартеници за българите в Одрин



мартеници
Ключови думи:
27 Февруари 2011, Неделя



Нашите сънародници в Одрин ще посрещнат 1-ви март с оригинални български мартеници. Инициативата е на фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков” - Несебър и Мария.

Нашите сънародници в Одрин ще посрещнат 1-ви март с оригинални български мартеници. Инициативата е на фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков” - Несебър и Мария Чъкърък, съпруга на българския свещеник в Одрин. Пратката с мартеници вече е предоставена от несебърската фондация на българската общност в Одрин за отбелязване на празника според националната българска традиция.
С българска мартеница ще бъде закичен на Баба Марта
всеки посетител на действащия православен храм в Одрин „Св. Георги”, който е и културно средище на българите в областта.  Освен това, ще бъде подредена изложба от мартеници  в експозиционната зала на българския храм, съобщи Мария Чъкърък, като благодари за сътрудничеството на несебърската фондация. Мартеници ще получат също много деца и  приятели на България в Одрин с най-добри пожелания за здраве, мирна и плодородна година в духа на посланието на този уникален български празник.
Съвместните инициативи на фондацията и българската общност в Одрин за отбелязване извън границите на страната ни на 1-ви март, Великден и други големи български празници се превърнаха в традиция през последните години с активното участие на деца и преподаватели от Общинския детски комплекс в Несебър, журналисти, творци и много млади таланти.
„За нас е радостен фактът, че дейността на фондацията има все по-широка подкрепа от децата и младите хора. Едва ли е случайно, че тези инициативи тръгват от Несебър. Те са израз както на патриотизма, така и на космополитния дух и сърдечност на хората от Несебър и морския регион и опровергават твърденията, че младото поколение е безразлично към обществения живот и това, което се случва у нас и по света”-коментира Пейко Янков, председател на несебърската фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков”.
Още през 2005 г. фондацията организира първата регионална кампания у нас в защита на българските медици в Либия. Под надслов „Не сте сами на Коледа”, кампанията събра стотици коледни картички изработени от деца, както  и послания от здравни работници и граждани от Несебър и Бургаски регион. Със съдействието на DHL-България и българското посолство в Триполи, тези картички и послания успяха да преминат решетките на либийския затвор и да достигнат до медиците ни в онзи труден период от развоя на процеса. През 2007 г. фондацията участва активно и в националната кампания „Не сте сами” с разпространение на трикольорните летнички на кампанията и разясняването й сред чуждестранните туристи в Несебър и Слънчев бряг, а по-късно традиционният приз на фондацията „Личност на годината” бе присъден на Сесилия Саркози за освобождаването на медиците ни в Либия.



българската църква в Одрин
Прочетено: 5381 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
wood Пластири за отслабване Hoodia (Худия) Морска градина Бургас Кокили за Строителите-супер НОВО!!! Конструкция Spirit of Burgas Кайро xx До другото лято лека вечер
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development