Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургас: математици - отличници05 Март 2011, Събота


Източник: Дарик

Наградиха победителите в Зимни математически празници

Днес бяха наградени младите български математици, отличени в Зимни математически празници - Бургас. Националнити състезание по математика е традиция, а Бургас и Варна са домакини. В празниците участваха  661 ученици от ІV до VIІІ клас от цяла България.  Бургаската математическа гимназия - ПМГ Акад. Никола Обрешков зае второ място, непосредствено след СМГ - софийска математическа гимназия.  В изключително тежка конкуренция училището придоби две втори места и две трети в отборното класиранe и едно първо и три трети места в индивидуалното състезание. Най-добре представилата се участничка от Бургас е Магдалена Георгиева, възпитаничка от 8 -ми клас на математическата гимназия.Прочетено: 6444 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
1
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 
1
Зам.-кметът по образованието на община Бургас прив
05.03.2011 17:48
3
Зам.-кметът по образованието на община Бургас приветства най-таланливите млади математици в града, съобщиха организаторите на събитието. Най-талантливите 28 млади български математици бяха отличени днес в Бургас. Това стана в рамките на националното състезание по математика, известно като Зимни математически празници. В него участваха 661 ученици от ІV до VIІІ клас от цяла България. Бургаската ПМГ „Акад. Никола Обрешков” зае престижното второ място, непосредствено след софийската математическа гимназия. В изключително тежка конкуренция училището придоби две втори места и две трети в отборното класиранe и едно първо и три трети места в индивидуалното състезание. Най-добре представилата се участничка от Бургас е Магдалена Георгиева, възпитаничка от 8 -ми клас на математическата гимназия.
С приветствено слово зам-кметът по образованието на община Бургас- Йорданка Ананиева поздрави стотиците ученици, преподаватели и родители, събрали се в сградата на бургаската опера и стартира церемонията по награждаване на отличените. Математици от Бургас, Варна, Пловдив, Русе, София получиха своите грамоти от проф. Сава Гроздев, представител на БАН и един от най-известните математици в света. Десетки деца получиха призове и отнесоха вкъщи статуетки и награди, осигурени от община Бургас и Съюза на българските математици.
Бургаската гордост в 30-тото издание на зимните математически празници - Магдалена Георгиева получи максимален брой точки- 26 и се класира на първо място в групата за VIII клас. Магдалена разказа, че дължи успеха си на двумесечна изтощителна подготовка с училищната си преподавателка Юлия Харалампиева. Не пропусна да добави, обаче, че базовите знания ги има отдавна, а математическото си мислене го калява още от V клас, когато е започнала обучението си в ПМГ- Бургас. За Магдалена почивка няма да има дори след отличното й представяне на приключилото състезание. Почти веднага ще започне подготовката й за първия кръг на международното състезание по математика за ученици до 15 години AITMO, което тази година ще се проведе в Индонезия.
Организаторите от Съюза на математиците в България изненадаха и преподавателите, подготвили децата. Най-успешните от тях бяха отличени със специални грамоти. Искрени благодарности получиха и ръководството на бургаската природо-математическа гимназия, домакин на Зимните математически празници и община Бургас.
Зимните математически празници се провеждат за 30- ти път и са едни от най-престижните състезания за млади математици от цялата страна. Те се организират от Министерството на образованието, младежта и науката и Съюза на математиците в България. Надпреварата се провежда за втори път под патронажа на кмета на гр. Бургас, г-н Димитър Николов. Резултатите от тези състезания са ежегодна обективна оценка за нивото на подготовка на всяка една математическа гимназия. Национално 10-членно жури, съставено от видни специалисти, оценя работата на учениците.
Бургас е домакин на Зимните математически състезания, тъй като градът традиционно излъчва едни от най-добрите млади математици в България. Възпитаниците на местната математическа гимназия редовно са отличавани в челните места на всички големи международни състезания и олимпиади. Така училището е заслужило неоспорим авторитет като едно от най-добрите в областта на точните науки.

focus news


Снимки от Бургас
Добави снимка
Жреци на музите 2009 Бургас, Богориди, 2003 БСУ Конкурс прическа Бургас 2009 Фотографи Арина къща моят изгрев ВИК УСЛУГИ БУРГАС Конкурс прическа Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development