Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Православен календар
Поискайте прошка, дайте прошка и се гответе за пост

Сирни заговезни. Бургас: денят е благословен от слънцето



Сирни заговезни, снимка xc.hu
Ключови думи: Сирни заговезни, Великден, обреди, обичаи
06 Март 2011, Неделя


Източник: wikipedia, bourgas.org

Празникът се чества седем седмици преди Великден и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи. По-младите искат от по-възрастните прошка. Денят в Бургас е слънчев и приятен. Бъдете благородни.

Сирни заговезни (Прошка е от пролетните празници в народния календар. Празникът се чества седем седмици преди Великден и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи. На трапезата се слагат млечни и яйчни продукти. Хвърля се стрели в двора на момите. Хвърля се кръст в двора на момичетата, които момчетата харесват. Момите се люлеят за здраве.

Денят е известен още и като „Неделя на Всеопрощението“ или просто „Прошка“. На този ден според църковният канон се четат Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви". На Сирни Заговезни близки и познати се опрощават помежду си. Прошката си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове с думите Прощавай отговора обикновено е Простено да ти е от мене и от Бога". Празничната трапеза има обреден характер и според обичая включва баница със сирене, риба, различни ястия с яйца и бяла халва с ядки. С тези храни се заговява, оттам идва и името на празника (от говея — постя, въздържам се). Популярен е обичаят хамкане и паленето на огньове наречени Сирнишки или Сирници. Огънят се пали от момчета и ергени, като се използва мамуляк (обелки на царевица) или хвойна и се прескача за здраве. Около тях се играят хора и се пеят песни.В някои райони на България с този празник се свързват и кукерските игри и обикалянето на къщите от кукерски дружини, а също така и обичаят оратници (огруглици) — факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си и по този начин прогонва бълхите от къщата.

Целият ден е отдаден на забавленията, негов естествен завършек е организирането на игри в семейството. Друга игра от миналото е в съд с вода да се сложи ярма (смляна зърнена смес, предназначена за храна на животните), която изплува отгоре; в съда възрастните пускат по някоя пара и децата трябва да ги извадят с устата, без участието на ръцете. Около кръста на децата се навързват чанове (кукерски звънци), които дрънкат при движенията на децата.

По време на постите не се яде месо, с изключение на риба. Възрастните е желателно да се хранят само веднъж на ден.

Сирни заговезни и прошка
Сирни заговезни и прошка
снимка: occultportal.com



Прочетено: 4990 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургаският кей Руски паметник, Бургас Флора Бургас 2009 Попрошайка воробей трансвагон над Ахелой Графила 2009, Бургас Александропулис, юни.2007 Ива цвят ЛЯТО В ЧЕРНОМОРЕЦ Флора Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development