Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Натура 2000 - Рила отново без защита



Алианс за национален парк Рила
Ключови думи: Антоан Николов, Рила, МОСВ, Натура 2000, национален парк
07 Март 2011, Понеделник



Природозащитници настояват ЕК и ЕП да спрат корупцията в МОСВ

Антоан Николов, забогатял като син председател на Столичния общински съвет, иска да строи собствен ски курорт на Трещеник в Рила и чрез заместник-министърката на околната среда Евдокия Манева си е осигурил лоби в МОСВ, за да бъде изваден районът на строежите му от защитената зона Натура 2000. До хижа „Грънчар” откъм Якоруда вече прииждат мощни автомобили. Николов планира и прокарване на път от „Грънчар” до „Боровец”, за да превърне цялата планина в автопарк.


    От планираната преди 3 години по европейската Директива за природните местообитания зона „Рила-Буфер” не е останало нищо. Навсякъде, където интересите на олигарсите го изискват, доцент Бисерков, ръководител на псевдонаучен екип от БАН, е отворил в защитния буфер около Рила проходи за строители, хотелиери и автотуристи.


    Бисерков е получил държавна поръчка да изследва популацията на кафявата мечка в Рила, но такова изследване и до сега не е направил, защото провеждането му ще потвърди, че за да бъде опазен този вид, завземането на нови територии за строителство в планината трябва да бъде спряно, твърдят природозащитниците.  Доцентът обосновава изваждането на зони от природозащитната мрежа в Рила с липса на данни за хабитатите в тях. След като няма данни, защо тогава МОСВ го приема за компетентен по проблема? Какво е направил с парите, които са му били платени, за да събере данните? Това могат да обяснят само заместник –министърката Евдокия Манева и Михаил Михайлов, директор на дирекция "Национална служба за защита на природата"- негови покровители и покровители на олигарсите, бетониращи Рила., както и Бойко Борисов, който предизборно обеща борба с корупцията.


     Освен закупените от Антоан Николов със „спестяванията” му като общински съветник терени на Трещеник, от Натура 2000 са извадени и: 
- Семково, където Златко Баретата строи незаконно вилно селище.
- Надписаните земи на Симеон Сакскобурготски в Боровец.
- Говедарци със заменките на Христо Ковачки, за които България ще плаща глоби в Брюксел.
- Паничище, където искат да строят Милен Велчев и брат му Георги Велчев.
- Зона около спортния комплекс Белмекен.


    Според Алианса за национален парк Рила тези господа, водени от желанието си за безогледно печалбарство, са се погрижили министерството да подготви изваждане на заграбените от тях земи от мрежата Натура 2000, въпреки че застрояването им ще унищожи уникални европейски ландшафти и стратегически за България природни местообитания. Ако това се случи, както винаги до сега, ще последват реакция на Европейския парламент и наказателни процедури за България, глобите по които ще плащаме всички ние, а не Антоан Николов, братята Велчеви, Симеон, Златко Баретата, Ковачки, Цеко Минев.


   Предстои заседание на Националния съвет по биологично разнообразие. Алиансът за национален парк Рила настоява то да бъде отложено и да се проведе в присъствието на представители на Европейската комисия и Европейския парламент, които да предприемат санкции за спиране на корупцията в МОСВ. Междувременно мисии на ЕП и ЕК вече се готвят да пристигнат в страната, за да видят пораженията на връх Перелик, нанесени от незаконен строеж на Кирил Асенов, както и да се запознаят на място с проблемите в Рила и Пирин.


За контакти:
Алианс за национален парк Рила
Константин Дичев : 0878 797 240
Български център за зелена икономика 
Васил Къдринов: 0889 032 954



Прочетено: 5540 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
джу зън-зън ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК Заслон в местност Силкосия Републиканска след ремонта Кедрите Машините на Леонардо АХИЛОЙ HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО Spirit of Burgas Неизползваната жп линия в парк Пристанището в Бургас пазач
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development