Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Култура и изкуство // Бургас
Бележитият цигулар ще зарадва ценителите

На 10 Март Минчо Минчев свири в Бургас



Минчо Минчев, снимка dunavmost.com
Ключови думи: Минчо Минчев, Бургас, концерт
07 Март 2011, Понеделник



Проф Минчо Минчев ще свири в Бургас на 10 март. Събития от този ранг не са често явление в града.

С концерт на маестро Минчо Минчев от Бургас стартира втората част от турнето „Бележити българи”. 

Юбилейното музикално събитие е посветено на 60-годишнината на изключителния цигулар. В концерта участват още Ива Милетич – цигулка, и камерен ансамбъл „Софийски солисти”, диригент - Пламен Джуров. В програмата са включени творби на Моцарт – концертоне за две цигулки и оркестър в до мажор, рондо из Хафнер серенада, симфония – концертанте за цигулка и виола в ми бемол мажор.

Проф. Минчо Минчев е роден на 17 септември 1950 година. Неговата 60-годишнина бе отбелязана с национално турне „Бележити българи”, което обиколи 9 български града - Пловдив, Стара Загора, Варна, Шумен, Русе, Велико Търново, Габрово, Пазарджик и София. Поради  големия интерес и успех на първата част на турнето, то продължава и през 2011 година.

Инициатор и организатор на Националното турне „Бележити българи” е Продуцентска къща „Едита Груп”.

Концертът в Бургас се организира със съдействието на Община Бургас. Той ще започне в залата на бургаската опера на 10 март от 19 часа.

В Wikipedia проф. Минчо Минчев е представен по следния начин:

Роден е на 17 септември 1950 г. в Габровския квартал Бичкиня.

Развиване на таланта и изграждане на завидна кариера
Баща му е уважаваният д-р Николай Минчев. Любител на музиката, бащата заразява с тази страст своя син. От най-ранна възраст Минчо започва да изучава цигулка под ръководството на Петър Чаракчиев. На 9 годишна възраст изнася първия си самостоятелен концерт в залата на габровския театър.

Продължава образованието си в Национално музикално училище "Любомир Пипков" - София, като ученик на проф. Емил Камиларов, при когото продължава да следва и в Музикалната академия в София.

За блестящи постижения е изпратен от Министерство на културата на двегодишна специализация при световноизвестния цигулков педагог Ифра Нийман в Лондон.

Минчо Минчев печели три първи награди на конкурса "Карл Флеш" в Лондон /награда на журито, награда на публиката и награда за най-добро изпълнение на музика на Бетховен/. Става лауреат на международните авторитетни конкурси "Виенявски" - Полша и "Паганини" - Италия. След тези призове, дъщерята на големия цигулар от началото на ХХ век Йозеф Сигети му предоставя за две години цигулка "Гуарнери", принадлежаща на нейния баща.

През 1977 г. специално за него българската държава купува цигулка "Страдивари — Барон Витгенщайн", изработена от големия италиански майстор през 1716 г.

Минчо Минчев е бил солист на световноизвестни оркестри като:

Лондонската кралска филхармония
Амстердамския симфоничен оркестър
Филхармонията на Санкт Петербург
Дрезденската филхармония
Женевския радиоцентър
Букурещка филхармония
Атинска филхармония
Истанбулска филхармония
Анкарска филхармония

Сред световноизвестните диригенти, с които е имал партньорство, блестят имената на сър Невил Маринър, сър Александър Гибсън, Джон Елиът Гардинър, Ленърд Слаткин.

Репертоарът на Минчо Минчев е огромен и разнообразен. В него са включени и много композиции, написани специално за него.
Има множество реализирани записи.
Участва като член на жури на множество национални и международни конкурси.
Близо две деситилетия проф. Минчо Минчев е прославен и много търсен педагог заради своята всеотдайност и активното му съучастие в цялостното развитие на младите цигулари, имащи късмета да работят с него.
Освен награди от различни конкурси, Минчо Минчев е определен за Музикант на годината от слушателите на предаването "Алегро виваче" на БНР.

През 1990 г. е избран за професор във Висшето училище за изкуства "Фолкванг" в гр. Есен - Германия.

Въпреки че през последните 20 г. проф. Минчо Минчев не живее в България, присъствието му в нашия музикален живот продължава да бъде много активно и най-важното — благородно и съзидателно! Той води многобройни майсторски класове в София, на международните фестивали "Варненско лято", "Мартенски музикални дни" в Русе, "Аполония" в Созопол, "Дни на камерната музика" в родния му град Габрово.

Други дейности
Председател на фондация "Панчо Владигеров"
Председател на Международното жури по цигулка на Международния конкурс за пианисти и цигулари "Панчо Владигеров"
Артистичен директор на Международната лятна музикална академия "Варненско лято"
Води майсторски класове в много страни от Европа, Америка, Азия и Австралия.
Член на Управителния съвет на Международна фондация "Св. Св. Кирил и Методий".



Прочетено: 6332 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Стив и аз Залез Момчета Елена докато ние спи, те творят Етнографски музей Бургас КАРФУР Българско село Странджански извор pepi Underwater
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development