Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Политика // БСП // ГЕРБ
Аргир Бояджиев, бивш шеф на пристанището

Един ден може да осъмнем без пристанище



Бургаското пристанище, великолепен декор
Ключови думи: порт бургас, японски заем, аргир бояджиев, павел маринов, кмет на бургас
08 Март 2011, Вторник


Източник: По материали на BESOVE.com

БСП ще предприеме протестни действия срещу правителството, което с решенията си на практика спира развитието на Бургас. На пресконференцията отсъстваше Павел Маринов, изпълнителен директор на СУПЕР Бургас.

БСП свика пресконференция, на която отправи към кмета на града Димитър Николов и областния управител въпроси, свързани с взетите в последните седмици правителствени решения. От Столетницата за зявиха:

Разбираме затруднението, в което изпаднаха бургаските депутати от ГЕРБ,  раздирани между чувството си за лоялност към партията и правителството и към тези, които ги пратиха в парламента. Ние ги разбираме, че се налага да защитават неправилна позиция, затова ние питаме кмета и областния управител какво е тяхното мнение по този казус и как ще защитят интересите на бургазлии, ще настояваме за отговор.

На въпрос на журналисти защо на тази пресконференция отсъства изпълнителният директор на „Супер Бургас“ Павел Маринов, който скоро ще бъде обявен и като кандидат за кмет на Столетницата тук, Бояджиев каза: „В частен разговор с Павел го посъветвах, че независимо дали ще е кандидат за кмет или не, той трябва да има по-убедителна позиция сред бургаската интелигенция и той се вслуша в думите. Оттук нататък ще го виждате по-често да изказва мнение и да отстоява тезата си“.

Лични притеснения, мрачна перспектива, възможен сценарий за развитие, представиха от БСП. 

Тишев, Зафиров и Бояджиев (отляво надясно) отправят въпроса си към кмета и областния управител: Ще защитят ли Бургас
Тишев, Зафиров и Бояджиев (отляво надясно) отправят въпроса си към кмета и областния управител: Ще защитят ли Бургас

Притеснява ме пасивната позиция на бургаската общественост, но вие, журналистите, трябва да помогнете за събуждането й. Започва процедурата за концесионирането на бургаското пристанище. Отворете сайта на транспортното министерство и вижте какви са условията, какъв договор предлага правителството. Това е арогантно поведение, обиждащо не само бургаския, но и българския бизнес като цяло. Нещата са тревожни,  подготвяната концесия може да предизвика стрелби тук и там. Причините са в заложените критерии за кандидатстване. Има срок от три дни за този, който иска да се състезава, за да подготви своята оферта. Това означава, че предварително се знае кой ще е печелившият. Концесинирането на такъв порт е сериозна работа и трябва да се продължи изграждането на насипния терминал, защото аз твърдя, че един ден България ще развива черна и цветна металургия. Много глупости се изговориха, че този терминал е отживелица и че трябва да се спре работата по него. Но я си представете, че идва концесионерът и решава да продаде крановете, за да покрие траншовете по договора? Това означава утре да осъмнем без пристанище. Това са думите на бившия директор на РДВР-Бургас Аргир Бояджиев (1994-1997), бивш изпълнителен директор на порта от Тройната коалиция и настоящ зам.областен председател на БСП. Днес до Бояджиев застана областният председател на БСП Атанас Зафиров и вторият му заместник Николай Тишев. Тримата заплашиха, че партията ще предприеме протестни действия срещу правителството, което с решението да се откаже от японския заем за изграждане на контейнерния терминал, на практика спира развитието на Бургас.
„Отказът на правителството да усвоим японския заем за над 600 млн.лв. за строежа на двата контейнерни терминала тук и във Варна, означава просто казано: има заем има проблем, няма заем няма проблем, или: отстраняването на проблема се състои в неговото ликвидиране. Управляващите се отрекоха постигнатото от миналото правителство, от собствената си програма. И така, с недалновидния си акт ще доведат до огромни негативни последици за България, превръщайки я в непредсказуем и некоректен партньор на международните институции“, заяви Зафиров.

„Параметрите на заема, който пропускаме са 25 г., със 7 г. гратисен период, лихва 1,9 %. Дава го Японската агенция за международно развитие, тя е със статут на МВФ. Само по изграждането му щяха да се разкрият 600 нови работни места, само за 2011 г. бяха предвидени 100 млн. лева за усвояване, колкото е целият бюджет на Бургас“, каза Николай Тишев.
 
Сега пренасочваме товари към Солун и Констанца, както и към другите Черноморски портове. И ще платим  над 1 млн.лв. наказателни лихви  като неустойки по договора, очаквахме над 450 млн.лв. като поръчки към български строителни фирми, без да се ползват средства от бюджета, а сега косвено бюджетът вече е натоварен със 100 млн лева за обработка на наши контейнери до 2014 г. в чуждите пристанища. Забавяме строежа на важна инфраструктура от големия ни проект „Супер Бургас“ -  като Зоната за обществения достъп, развитието на жп възела и т.н., смятат от БСП.

Очаквайте ...



Прочетено: 9747 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
1
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургас., ФЛОРА 2008 ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК Лалета от Бутик Пожарната в Бургас Pepi Цветя Отровни гъби Странджа Странджа през есента През поколение Данил
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development