Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Община Бургас - повече риторика и барабан

Търси се Общински глашатай



Ключови думи:
13 Март 2011, Неделя



В последните дни Димитър Николов и Ваклин Стойновски,  които Йоан Костадинов в едно предизборно студио нарече Наши момчета, си правят каламбур с ОЛАФ.


На община Бургас, уви, и липсва речовит оправен говорител. Той би могъл да представи с подобаващо достойнство, това което младата кметска администрация успя да постигне за последните години.

Хората на Димитър Николов се пънат и успяват да направят града по-привликателен.

На фона на това, странно за четене беше едно послание, разпространено тази вечер в отговор на предхождащата го информация от общинския съветник Ваклин Стойновски (двете писма публикуваме под настоящия материал в пълния им текст).

За да се придържаме към линията на поведение и отношение - гледахме сеир в началото, после негодувахме за дървета, за улици, за сини и резедави зони, и считаме за част от избирателното си право да искаме сметка за това, как се изпълняват обещанията.

Истина е, че на много бургазлии им липсва Оня Бургас - провинциално спокоен, със 7-8 киносалона, с рибните ресторанти, страхотните кръчми, театър, концерти, книжарници, ... но това е положението. Сега има фейсбук.

На последните избори за Бургас се разигра най-добрия сценарий.

Имаме кметско управление, което е нещо като тест драйв на лимузината на държавата.

Към Бургас потекоха европейски средства. No idea колко, но сигурно, ако се разровим в архивите ще открием сумата, усвоена по различни програми.

Във всеки случай като редови бургазлии повече ни интересува резултата. При всеки процес има допустима грешка, което е чиста математика. Тръгването от определени начални условия, при добър контрол (в смисъл на управление) може да доведе до определен (в смисъл на предвидим) резултат, но никой не е казал до ТОЧЕН такъв. Защото при влаганите огромни средства, преливане на 500 хил от едно в друго перо е нормално.

Злоупотреба с 500 хиляди е тъпа отвсякъде. Злоупотребява се или с 3-4 милиона, или с 83 хиляди. Със сигурност хората на Бойко Борисов в Бургас не са глупави и вече се научиха на играта.

Има едно стихче:
Баба Меца
във медеца
бърка с лапа
и се Цапа.
И като си извади бабата Меца лапата или я лапа, или я жилят пчелите.


Интересна е отбранителната позиция на Общината, която вместо да си гледа работата и да следва линията, която явно е правилна, започва да се оправдава, да пише и брише ПР статии и ... да прави излишни разходи за офис на ОЛАФ в Бургас.

Е, дали пък ние, като избиратели, сме съгласни да се прави този разход, заради предизборните раздумки между кметската администрация и евентуалните кандидати за кметове. Прехраната на проверяващи органи е лукс по време на криза.

Вече стана ясно, че сегашният кмет по всяка вероятност ще бъде преизбран, и лошо няма, ако се запази управлението на Бойко Борисов. Димитър Николов показа, че има визия и добър ПР за излизане от кризисни ситуации, с подобен на сегашния сценарий. И толкова добре му стояха тези сценарии, че се замисляхме - кой и защо ги спрята и не е ли това част от кампанията му.

В някои видове спорт има шампион и претендент, и последният остава претендент, освен ако не стане шампион. И в това няма страшно, защото идва следващо издание.

Улица Александровска. Просто е смешно към текущия момент да се правят коментари. Тя си е разкопана отвсякъде и никой не очаква друго. Търпеливо ходим из калта, праха, мръсотията, но ... sorry, и Оня Горе да слезе няма как да направи ремонта без този етап.

Общината да се стегне, да махне тази Новогодишна украса, която и виси на колоните, защото след 2-3 месеца Александровска ще се оправи и вместо да си гледаме в краката къде стъпваме - ще вдигнем поглед нагоре и ще си кажем - ОППА! Не са си свършили работата. Защото човек така е устроен, когато му е хубаво искам да му е още по-хубаво.

== Писмо от Ваклин Стойновски

До независимите медии



П О К А Н А ЗА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ
от Ваклин Стойновски - общински съветник в ОС-Бургас




    Уважаеми журналисти,

    Сезирам ОЛАФ (Европейска служба за борба с измамите) и българската прокуратура за измама от около 500'000 лв. на територията на Община Бургас. Средствата са отклонени от подобект на Оперативна програма "Регионално развитие" на стойност 3'781'302,62 лв.
    Схемата на злоупотребата е изключително елементарна за разплитане. Участници в нея, са лица от фирмата изготвила проекта, от фирмата изпълнител и чиновници от администрацията на Бургас участващи в изготвянето на конкурсната документация или техни началници.
    Схемата е позната на служителите в ОЛАФ - залагане от изготвящата фирма на определен елемент в проекта, който се закупува от изпълнителя на нереално висока цена от строго определен доставчик. Отклонените средства се разпределят между участниците в процеса. Схемата не може да бъде осъществена без съзнателно бездействие или съзнателно действие от администрацията на съответния град, участващ по европейската програма.
    Елементът в нашия случай са 21'000 м2 площадни плочи от турска фабрика поставяни в центъра на Бургас за около 1'000'000 лв. Цената им е завишена почти двойно.
    Тъй като, проекта освен с пари на държавата и бургаски данъкоплатци се финансира и с европейски средства, сигнализирам и ОЛАФ. Отклонени са близо 15% от одобрените пари само по този подобект.

    Заповядайте на 14 Март 2011 г. /понеделник/ от 11:00 ч.,  в гр. Бургас, х-т „България”, зала "Капитанска". Ще представя подробности и документи.

С уважение:
Ваклин Стойновски!

Обектът е:

ОП "Регионално развитие" 2007 – 2013 г., бюджетна линия BG 161 PO 001 /1.4 – 05/ 2009, Проект "Благоустрояване на обществено значими пространства в подкрепа на социалната интеграция и устойчивото развитие на градската среда в Община Бургас", подобект 1. Реконструкция, благоустрояване и озеленяване на пешеходна зона ул. "Александровска" от пл. "Царица Йоанна" до пл. "Тройката", ул. "Св. Св. Кирил и Методий". на стойност 3'781'302,62 лева.

== Писмо от Общината

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
13-03-11

Община Бургас ще осигури постоянен офис на ОЛАФ до изборите

Общината е готова да осигури постоянен офис на ОЛАФ в Бургас и всички възможни проверяващи органи до изборите за кмет.
Зачестилите изяви на партии и кандидат- кметове показват, че изнемогват от липсата на идеи за развитието на Бургас и предизборните им кампании ще бъдат единствено обединени около хвърлянето на клевети в публичното пространство. Предизборните фойерверки на неосъществени кандидат – кметове вече преминават границите на комичното. Твърденията на Ваклин Стойновски показват абсолютна некомпетентност и заиграване с една доста популистична тема  - коруцпия, „Олаф”, прокуратура, далавера…..

Община Бургас няма никакви притеснения относно проверки на ОЛАФ или който и да е орган на българското правосъдие. Притеснения трябва да имат гражданите на Бургас, защото избран от тях общински съветник се  заиграва с доста опасна тема- сриване на доверието на европейските институции към града. Това може да осуети европейски проекти в Бургас, от което ще бъдат ощетени всички бургазлии, независимо кой ще бъде следващия кмет. Ако европейските институции имаха дори и най- малкото съмнение за прозрачността при изразходването на европейски средства, Бургас нямаше да бъде № 1 в България по спечелени проекти.

Община Бургас е проверявана ежедневно от няколко контролиращи институции за ремонта по ул. „Александровска”, както и за всички обекти по оперативните програми. До този момент няма констатирано нито едно нарушение, което би могло да ни постави в уязвима ситуация.

Контролиращият мониторинг, на който подлежим при изразходването на европейските средства е изключително стриктен. Той е в сила както при изготвянето и обявяването на заданията за обществените поръчки и прозрачността на провеждането им, така и по отношението на етапите по реализирането на всеки един проект.
Контролът освен, че е перманентен, продължава и през следващите пет години, след приключването на обекта.

Фирмата, спечелила обществената поръчка за реализацията на ул. „Александровска” е отговорила на всички изисквания, заложени в заданието на обществената поръчка. Заданието касае качество на материалите и строителството, както и цена за доставни, строително ремонтни работи и материали. Фирмата, която е кандидатствала е класирана, след като е отговорила на всички изисквания и е дала цена със 124 029,48 лв. без ДДС по- ниска от заложената в заданието. Решение на фирмата е откъде ще закупи плочките и всеки един материал по проекта, така че да отговори на изискванията, заложени в проекта.  Изискванията заложени от Община Бургас са на база определените рамки на Оперативна програма „Регионално развитие”.

Община Бургас очаква инициираните от Стойновски проверки и ще съдейства на компетентните институции. След приключването им ще заведе дело за клевета срещу общинския съветник, както и срещу всеки кандидат за политическа власт, който базира кампанията си на клевети, вместо да предложи проекти и решения за Бургас.



                                                                                       Пресцентър Община Бургас
                                                                                        0882 00 30 33



Прочетено: 8259 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
небе Конкурс прическа Бургас 2009 Тройна дъга над Бургас Парк в Бургас, Младежки дом Сладурани с ЛЕГО МАШИНА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ С ДВА ПИСТОЛЕТА 4 л./мин, гаранция, сервиз. DFP325 SERAFIMOV SYSTEMS -2720 ЛВ. флора 2008 Ботева спретната къщурка Индивид в Червено море
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development