Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Aйтоският зоопарк



14 Март 2011, Понеделник


Източник: aitos.org

След повече от 20 години, айтоският зоопарк отново се сдоби с лама

Зоопаркът в Айтос се сдоби с двегодишна мъжка лама.
Красавецът дойде с името си – Белчо, заради чисто бялата си козина. Лами в айтоския зоопарк няма от близо 20-25 години, затова пристигането на Белчо изненада и зарадва айтозлии.
Екзотичният екземпляр досега живял във Варненската зоологическа градина. За ден-два се адаптирал към айтоските условия. Не му е нужна повече топлина от атмосферната, защото температурите в Айтос са близки до тези в Андите в Южна Америка – родината на Белчо”, разказва шефката на зоопарка в Айтос Росица Златева. Тя има идеята през тази година да осигури и компания на младия мъжкар. Вече се водят преговори за женска лама на същата възраст, която да сподели с Белчо чисто нова клетка. Дамата била кафява с бяло вратле, истинска красавица и със сигурност ще грабне сърцето на Белчо, шегува се Златева.
Строителството на клетката за ламите ще започне още напролет и ще е съобразено с изискванията на мащабния проект за зоопарка, с който Общината кандидатства за еврофинансиране. Средствата ще са от бюджета на зоопарка.
Ако е живот и здраве, след година-две, в новата клетка може да се роди и наследник на Белчо и все още безименната му партньорка. Точно тогава и двамата ще са на години, предполагащи полова зрялост при ламите. Служителите от зоопарка в Айтос не се плашат от грижите за бъдещото семейство. Белчо бил кротък и непретенциозен, хапвал овес и сено, за сега в менюто му не предвиждат деликатеси.
Що се отнася до останалите обитатели на айтоския зоопарк, оказва се, че сибирските студове не са се отразили на добрата им кондиция. По-капризни са четирите маймуни, за които зоослужителите осигуряват ежедневна доза топъл липов чай.
Мечките изглеждат лениви, но не спят зимен сън, а бавно обхождат огромните си клетки и ядат дори повече от обикновеното.
Сега приоритетната задача на ръководството на Община Айтос и на зоопарка е изграждането на клетка за хищниците. Парите бяха заложени в проекто-бюджета за тази година, но общинските съветници ги прехвърлиха в други дейности. Изграждането на клетка за хищниците е едно от основните предписания и най-важното условие за подновяване на лиценза на зоопарка в Айтос, обяснява управителката. „Има само две възможности - или ще изградим клетката или няма да имаме хищници. Въпреки че заложените 30 хил.лв не бяха гласувани, имам уверението, че при актуализацията на бюджет – 2011, тези пари все пак ще бъдат отделени за неотложното строителство.”, твърди Златева


Прочетено: 9664 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Международен Семинар на фризьорите София Божидара -спокойствие в морската градина козунак Рмонтира пециклира шарнирни болтове носачи Wall! Конкурс прическа Бургас 2009 КАМЕРА Театър за драма. опера и балет, Бургас. Парк в Бургас, Младежки дом Бургас-моста wellcome to bourgas
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development