Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

НПО от горския сектор, подписали Рамковото предизборно споразумение с Политическа партия ГЕРБ недоволстват от рокади



15 Март 2011, Вторник



Днес КНСБ, КТ ПОДКРЕПА, АСОЦИАЦИЯ НА ГОРСКИТЕ ФИРМИ, АСОЦИАЦИЯ ОБЩИНСКИ ГОРИ, БУЛПРОФОР, НССНГ ГОРОВЛАДЕЛЕЦ разпространиха до медиите декларация, свързана с наместването на седалището на Изпълнителната агенция по горите от София в гр. Пловдив

В нея се казва:

На 23.02.2011 г. 41-то Народно събрание на Република България прие Закон за горите, който постави основата на най-дълбоката реформа в горското стопанство на България в цялата му история. Законът изисква в съвсем кратки срокове изработване на изцяло нова подзаконова нормативна уредба.

На 14.03.2011 г. на пресконференция в Министерство на земеделието и храните Министър-председателят оповести намерение за преместване седалището на Изпълнителната агенция по горите в гр. Пловдив с мотиви за осъществяване на децентрализация на институциите и засилване на местната власт.

Процесът на децентрализация няма нищо общо нито със седалището на институциите, нито с преместването на един държавен орган /национална администрация/ от Столицата в провинциален , макар и областен, град и няма нищо общо със засилването на местната власт за сметка на централната.

Изнасянето на държавния орган за контрол върху дейностите в горските територии на 150 км. от седалището на своето министерство, би създало големи трудности в осъществяване на функциите и особено в действията му, свързани с координацията с другите органи на централната власт във времето, когато горската администрация има спешната задача да изработи новата подзаконова нармативна уредба за горския сектор и на нейната основа да започне неговото реално реформиране в съответствие с разпоредбите на новия Закона за горите.

Едно преместване на агенция, каквато е тази за горите, с числен състав от повече от 170 държавни служители извън Столицата би породило огромни социално-битови проблеми на вече утвърдени специалисти, призвани да осъществят реформата в сектора.

Неправителствените организации възприемаме това намерение като недооценяване важността на горите и горското стопанство на Република България, заемащи повече от 37% от територията на страната, като неизпълнение на ангажиментите на Политическа партия ГЕРБ, поети с Рамковото предизборно споразумение от 30.06.2009 г.

Остро се противопоставяме на тези намерения на Правителството и на Министерство на земеделието и храните да отдалечат от Столицата и от останалите органи на изпълнителната власт една от обществено най-значимите институции в българската държава – Изпълнителната агенция по горите.


Прочетено: 3114 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepi Община Бургас завихряне Александропулис, Гърция - юни.2007 Осенний натюрморт тръби 2 Странджа Кокили за Строителите-супер НОВО!!! Родното небе На лодката Spirit of Burgas Източен лопох цвят
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development