Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Сашо Макелов от ПМГ Бургас с учител Ваня Стоянова - топ математик18 Март 2011, ПетъкАлександър Макелов е изявен математик от началното училище. Многократно е печелили състезания.

Александър Макелов от ПМГ Бургас е сред най-добрите млади математици в Света за 2010 година. При това е старшата група XI-XII клас .

Това показват резултатите от австралийското математическо състезание, проведено през август миналата година. Отлично са се представили Цветелин Пантев от пловдивската английска гимназия, завоювал златен медал в младшата възраст и Йордан Чапаров от ямболската математическа гимназия, станал първенец в средната възраст.

На тържествена церемония в Института по математика към БАН отличените математици и техните учители приеха поздравления за свършената работа от председателя на Съюзът на българските математици акад. Стефан Додунеков, ръководителя на националния отбор по математика доц. Петър Бойваленков и др.

Лично посланикът на Австралия Н.Пр. Джереми Нюман пристигна от Гърция, за да връчи златните медали на младите български надежди. Преподавателката на Александър Макелов Ваня Стоянова не пропусна да похвали възпитаника си и с другите отличия, завоювани през 2010- сребърен медал от Международната математическа олимпиада и златен медал от Балканиадата по математика.

Талантливият Макелов, обаче, не се изявява само в математическата сфера. В натоварения му график през 2010 година място намери и участие в Международната олимпиада по физика в Хърватия, от където се върна със сребърен медал.

Александър, който вече е студент в Софийския университет, благодари на училището си- ПМГ „Акад. Никола Обрешков” за перфектната подготовка и непрестанната подкрепа, която са му дали през всички години. Фактът, че и тримата лауреати се занимават с математика от ранна детска възраст породи дискусия в подкрепа на приема след IV клас в математическите гимназии.

Въвеждане на нова система за наименоване и структуриране на учебните заведения поставя като спорен въпроса дали е удачно гимназии да приемат ученици още в V клас. Според присъстващите профилирането на интересуващите се от природни науки трябва да става възможно най-рано, точно както е в творческите сфери. Световна практика е търсенето и развиването на таланти още в детството, като това в никакъв случай не означава, че се предначертава бъдещето на децата. Интересът в математиката се забелязва още в първите години в училище и трябва да остане грижа на преподавателите този интерес да бъде поощряван. Австралийското състезание е най-масовото международно състезание по математика за ученици. То е разделено на три групи- младша, средна и старша, а участниците всяка година са над половин милион от целия свят. Условията са изключително тежки- за 75 минути всеки участник трябва да реши 35 задачи на английски език. В престижната надпревара българи участват от две десетилетия. Златните медали и в трите възрастови групи от състезанието през 2010 е абсолютен прецедент за България.Прочетено: 11450 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
2
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 
2
Мунчо
18.03.2011 13:14
0
Е, най-накрая добри новини!

Браво на момчето!
1
БРАВО
18.03.2011 13:09
2
Поздравления!


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургаският мост ograda Странджа, старите дървета МАРИНА КЕИП Заслон в местност Живия огън KST Bourgas 1975 Флора Бургас 2009 Pepi Ботева ЛОНДОН За Майсторите!!!!!!! бургаска среща
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development