Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Странджа: С любов към традициятаСтранджа, Малко Търново
Ключови думи: Странджа, Малко Търново
21 Март 2011, ПонеделникКак да правят сапуни и бонбони със странджански вкус учиха в Малко Търново

При изключителен интерес премина практическото обучение, което Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) организира през уикенда в Малко Търново. Основен лектор бе г-н Бьорн Арне Нас от Директората за управление на природата в Норвегия, който има личен опит в направата на сапуни, бонбони и други продукти.

В залата на Дирекцията на Природен парк „Странджа” едва се събраха 30-те участника основно от Малко Търново, но също и от Бръшлян, Звездец, Царево и Синеморец. Обучението бе на 4 модула – за направа на сапун, направа на кремове и други козметични продукти, за шоколадови бонбони с пълнеж и за захарни бонбони. След теоретичната част участниците се впускаха в по-забавната – практическа, където в работа на 4 групи изпробваха норвежките рецепти – изливаха сапуни в силиконовите калъпи или забъркваха кремове с аромати на Странджа (манов мед, кримски чай, етерични масла и местни отвари). Всеки един имаше възможността да се „омаже” с шоколад или да забърка козметична смес.

Вторият ден беше „по-вкусният”, когато с помощта на специални формички участниците правиха шоколадови бонбони с пълнежи от манов мед, меки бадеми, сушени плодове и ракия. Последната част бе посветена на лесните за приготвяне и особено атрактивни захарни бонбони, отново с вкус на манов мед и местни билки.

Норвежкият експерт бе очарован от качествата и вкуса на мановия мед още при първото си идване в България и оттогава развива идеята си да обучим местните хора как да се възползват от това, което притежават и да използват запазената марка на Странджа – меда, билките, специфичните аромати и др.

Година по-късно БФБ, с подкрепата на Дирекцията на природен парк „Странджа”, организира подобно практическо обучение, като се надява по този начин да привлече и да вдъхнови местните хора как да печелят от природния парк и да се възползват от това, което притежават. Идеята е произведените в бъдеще продукти да бъдат предлагани на туристите, идващи в Странджа, в къщите за гости и посетителските центрове на парка, като това ще осигурява на производителите им допълнителни доходи.

Обучението е част от дейностите на БФБ на територията на Природен парк „Странджа” в подкрепа на природосъобразните бизнеси, на предлагането на стоки и услуги, създадени по щадящ природата начин и се организира в рамките на проекта на БФБ „Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа планина”, който се реализира с подкрепата на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез финансовия механизъм на EИП.


Прочетено: 18520 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
610
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
полети и пристани 02 pepita Хималаи европейка Инсталация централна градска тоалетна АЗ Есен в Странджа Бургас-моста успях! Конкурс прическа Бургас 2009 Краси
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development