Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургас: резултати от анкета за здравната култура на учениците



23 Март 2011, Сряда



Представяме обобщен анализ от анкета за нивото на здравните знания, умения и нагласи сред учениците в Бургаска област

Проучването е по национална програма за превенция и контрол на ТУБЕРКУЛОЗАТА

В началото на 2011 бе извършено анкетно проучване за здравната култура на учениците. Проучва се ниво на здравни знания, умения, нагласи и за идентификация на дефицити в знанията по превенция и контрол на туберкулозата.

Обхванати бяха 204 ученика /99 мъже и 105 жени/ на възраст 14-17 год. от 3 УВЗ на Бургаска област /СОУ „Христо Ботев” гр. Карнобат, ОУ „Христо Смирненски” гр. Карнобат и СОУ „Никола Й. Вапцаров” гр. Царево. В тези УВЗ не е провеждано анкетно проучване по проблема през последните години.
Целта на проучването бе да установи степента на информираност на подрастващите, относно заболяването туберкулоза, рисковите фактори за нейното развитие и профилактика.

Основни резултати:
• Семействата на 62,25% от обхванатите се състоят от 4 и повече души.
• 14,21% от анкетираните живеят в жилище под наем, а 85,79% в собствено такова.
• На въпроса ”Колко пъти се храните на ден?” – 16 ученика или 7,84% се хранят по 2 пъти дневно, което е нездравословно при подрастващите, 188 ученика от анкетираните или 92,16% съобщават, че се хранят 3-4 и повече пъти на ден.
• 203 ученика или 99,5% отбелязват, че храната, която консумират съдържа белтъчини /месо, мляко и млечни продукти/, витамини /плодове, плодови сокове, зеленчуци/.
• На въпросите свързани с вредните навици тютюнопушене и злоупотреба с алкохол се получиха следните резултати:
- 29 ученика или 14,2% пушат до 10 цигари дневно.
- 27 ученика от анкетираните или 13,2% съобщават, че употребяват алкохол /концентрати, бира/.
• 5,4% от учениците съобщават, че често изпадат в състояние на умора и преумора.
• На 3 от анкетираните ученика, което е 1,5% не е известно, че при поява на суха кашлица, изпотяване, намаляване на телесното тегло, поява на температура и болки в гръдния кош, трябва да потърсят консултация от лекар.
• 2 ученика или 0,98% от анкетираните съобщават, че са имали или имат болен от туберкулоза в семейството си.
• 91,1% от учениците са осведомени, че са имунизирани с БЦЖ ваксина.
• 21,6% от анкетираните не са наясно, че намалените защитни сили на организма са предпоставка за появата на болестта туберкулоза.
• 91,7% провеждат ежедневно закалителни процедури /сън в проветрена стая, спортуване, излети сред природата/, но само 10,7% от тях спортуват.
• 71,1% се нуждаят от повече здравна осведоменост по проблема туберкулоза.
От направения анализ става ясно, че по-голяма част от анкетираните ученици са запознати със заболяването и свързаните с него симптоми. Наблюдава се тенденция за започване употребата на алкохол и цигари в по-ранна възраст сред подрастващите. Все по-малък е процента на учениците спортуващи активно.
За постигане формирането на трайни здравни навици и умения сред подрастващите, както и да се повиши мотивацията за грижа за собственото им здраве е необходимо да се утвърди здравословен модел на живот, включващ разнообразно, балансирано и редовно хранене, активен двигателен режим и ограничаване на рисковите фактори, като тютюнопушене и алкохол.
Да се повиши обществената информираност и ангажираност по отношение на заболяването туберкулоза.



Прочетено: 6198 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Международен Семинар на фризьорите София Стара къща на ул. Ирис УНИВЕРСАЛНА МАШИНА ЗА ШЛАЙФАНЕ НА СТЕНИ И БЕТОН, СВАЛЯНЕ НА СТАРИ МАЗИЛКИ ROKAMAT-2500 ЛВ. Елена Алеша Машините на Леонардо Международен Семинар на фризьорите София Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ РК Старото пристанище
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development