Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Питат правителството за Бъдещето на ядрената енергетика в България



25 Март 2011, Петък


Източник: Български център за зелена икономика

Българският център за зелена икономика иска от правителството отговор на въпроси, засягащи сигурността на населението и икономическите проблеми на ядрената енергетика.

Във връзка с тежката авария на три ядрени реактора вследствие липсата на електрозахранване след земетресението в Япония Българският център за зелена икономика (БЦЗИ) иска от правителството на Р. България отговор на следните въпроси, засягащи а) сигурността на населението б) икономическите проблеми на ядрената енергетика.

1) Европейският съюз готви забрана ядрени отпадъци да бъдат давани на страни извън Европейския съюз за окончателно съхранение. Тогава България няма вече да може да изнася ядрените отпадъци от Козлодуй и Белене в Русия. Как правителството възнамерява да се справи с този проблем? Въпрос: Къде в България сe предвижда да бъдат окончателно съхранявани тези отпадъци и кога ще започне процесът по изграждане на такива хранилища?

2) Осъзнава ли правителството проблемите, които дори голяма страна като Германия има с опитите си да намери подходящо място за постоянно съхранение на радиоактивните отпадъците от ядрените реактори? Проблемите са не само в съпротивата на местното население да живее в близост до такова хранилище, но и чисто технически: всички положителни прогнози за стабилността на солната мина „Асе ІІ" например се оказаха фалшиви, и погребваните там тестово (а частично и нелегално) радиоактивните отпадъци сега застрашават околната среда. Въпрос: Как ще България реши проблема с постоянното съхраняване на силно радиоактивните отпадъци от ядрените централи?

3) Къде в сметките за „евтиния" ядрен ток са разходите за постоянното съхраняване на отпадъците за идващите няколко хиляди години? Осъзнава ли правителството, че ако тези разходи не се калкулират в сметките сега, те ще трябва да бъдат платени от идните поколения?

4) Постоянно се твърди, че ядреният ток е евтин. За АЕЦ Козлодуй тези сметки излизат „евтини", защото първоначалната инвестиция в строенето на реакторите не влиза в цената на тока (както не влизат и разходите за съхраняване на отпадъците). Осъзнава ли правителство това? Въпрос: С колко би се оскъпила продажбената цена на тока от Козлодуй, ако първоначалните инвестиции се смятаха (както е нужно да се направи в условията на пазарна икономика)?

5) Познава ли правителството скорошния анализ на Candole Research за икономическите аспекти на АЕЦ Белене? („Кто кого - Защо България трябва да се откаже от АЕЦ Белене" )? Въпрос: Как ще коментира правителството изразената в анализа негативната оценка за АЕЦ Белене върху българската икономика?

6) АЕЦ Белене ще се строи – ако се строи – с руска техника, с руско финансиране и ще се нуждае от руско ядрено гориво, за да работи. Въпрос: Предвид съществуващата вече силна зависимост от руски газ, как смята правителството да намали енергийната зависимост на България от Русия?

7) Площадката на АЕЦ Белене се намира в зона със силна сеизмична дейност. Това се вижда от съответните изследвания на БАН и според оценките на учените мястото е неподходящо за строителство на ядрена централа. Доказва го и унищожителното земетресение в този район през 1977 година, със сила 7,3 по Рихтер. Въпрос: Още ли правителството смята един такъв регион за подходящ за АЕЦ, предвид скорошните събития във Фукушима?

8) Как оценява правителството опасността от терористични нападения върху АЕЦ и как смята да защити АЕЦ-ите в Козлодуй и Белене от нападение с голям пътнически самолет, какъвто инцидент се случи на 11.09.2001 в New York и Washington?

9) Твърди се, че АЕЦ Козлодуй съотвества на най-високите критерии за сигурност на ядрени централи в Европа. Изследванията обаче показват, че дори в ежедневната експлоатация реакторите в АЕЦ Козлодуй изхвърлят многократно повече радиоактивни газове и аерозоли от - например - средния реактор в Германия. [Пример: Данните за йод 131 плюс радиоактивни аерозоли от реакторите в Козлодуй са цели 4700 (!!!) пъти по-високи от съответните данни за средностатистичекси реактор в Германия]. Това ли разбира правителството под висока степен на безопасност? Въпрос: Какви мерки ще се вземат и кога, за да се намали това постоянно отравяне на въздуха? И какви ще бъдат тези стойности в АЕЦ Белене?

10) Как се предвижда да има фиксирани ниски цени на енергията от Белене, при положение, че ЕС изисква ЕС да либерализираме пазара на електроенергия?

11) Според данните, публикувани от бившия сътрудник на АЕЦ Козлодуй, ядреният физик Георги Котев, в АЕЦ Козлодуй се работи с подменено гориво, тоест: с назаконен материал. Какви мерки са взети да се проверяват тези обвинения, колко пари са изхарчени за това и какви са резултатите?

Очакваме отговор от правителството на Р. България с министър-председател Б. Борисов.

Български център за зелена икономика
http://www.bczi.ekonet-bg.org/

За контакти:

Лилия Костова (БЦЗИ)

0896 865571

[email protected]

[email protected]

 



Прочетено: 4050 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
булка от Бургас Строителна фирма ES.TI.&.aDDesign ЕООД Храбрая ворона HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО от прозореца Преставяне на книгата РОДЪТ СИРЕКОВИ Старото пристанище парапетът до Тавия Дружинката Мандарин орел
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development