Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

НДСВ и ГЕРБ в спор има ли право Меглена Кунева да се кандидатира за президент



Меглена Кунева, НДСВ, Президент, избори
Ключови думи: Меглена Кунева, НДСВ, Президент, избори
30 Март 2011, Сряда


Източник: mediapool.bg

Първият спор дали има законова възможност бившият български еврокомисар Меглена Кунева да се кандидатира за президент

Първият спор дали има законова възможност бившият български еврокомисар Меглена Кунева да се кандидатира за президент се завърза в социалната мрежа Фейсбук, а впоследствие се пренесе и в медийното пространство, още преди тя да бъде официално издигната за поста.

След като няколко дни в епистоларна битка бяха влезли пернишкият адвокат и член на ГЕРБ Пламен Борисов и членовете на НДСВ Борислав Цеков и Биляна Раева, спорът се пренесе и в ефира на ТВ7, където бившият шеф на вътрешната комисия Минчо Спасов защити още неноминираната кандидатка Меглена Кунева от нападките на Пламен Борисов.

Адвокатът цитира конституцията, според която кандидат за президент, български гражданин, който "е живял последните пет години в страната" по смисъла на чл. 93, ал. 2 от конституцията, когато "фактически и трайно е пребивавал на територията през повече от половината за всяка от петте години, предхождащи датата на избора". Той посъветва царистите: "Не се хабете да я лансирате за президент, ако се е регистрирала в община Брюксел".

Борисов подчерта, че това е гражданска инициатива, защото той не е депутат или политик, въпреки че по неофициална информация вероятно ще бъде една от номинациите на управляващите за член на Съда на европейските общности в Люксембург.

Според адвоката адресната регистрация няма такова значение, колкото настоящият адрес, а той е в Брюксел. Освен това еврокомисарят Кунева не може да се счита за лице, изпратено от българската държава в чужбина, защото тя няма изискваната функционална връзка, тоест не е командирована, не е посланик или друг служител на българската държава, смята юристът от ГЕРБ, като цитира решение №3 на КС от 2001 г.

Основният аргумент на НДСВ, за да защити кандидатурата на Кунева, пък ще бъде, че решенията на КС не засягат “бъдещи” закони, а Изборният кодекс бе окончателно приет през 2011 година. Другият контрааргумент на царистите ще бъде, че българската държава официално е изпратила Кунева за свой представител в Еврокомисията, защото това се прави с писмено предложение от Министерския съвет до ЕК.

"Този въпрос ще бъде актуален, когато Меглена Кунева заяви "да, кандидатирам се за президент", опонира бившият депутат от НДСВ и сега също адвокат Минчо Спасов.

Спасов внимателно избягваше отговор на въпроса на водещия дали първият български еврокомисар ще е кандидатура на царската партия на президентския вот, като прехвърли топката към полето на Кунева - тя да си кажела.

Борисов обаче бе категоричен, че това не е вярно, защото Кунева вече е започнала предизборната кампания:

"Това е президентска кампания, аз съм реагирал на една започнала кампания", заяви активистът на ГЕРБ.

"В момента правя огромна услуга на НДСВ, защото, ако тя се кандидатира, ще я спре ЦИК", допълни Петър Борисов. Минчо Спасов пък отново не се съгласи с него и посочи, че голямата грешка на ГЕРБ в случая е, че атакуват предварително:

"Няма кандидатура на Меглена Кунева, за да се борите превантивно срещу нея", каза ексдепутатът от НДСВ.

 



Прочетено: 3634 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Флора Бургас 2009 Синята пеперудка Старият Бургас етюд 01 пепи Кокили за Строители!!! Театър за драма. опера и балет, Бургас Лилиум Бургас-моста Кокили за Строителите-супер НОВО!!! Бургас, ФЛОРА 2009 Созопол. морето
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development