Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Северна скоростна тангента на Столична община



Северна скоростна тангента, София, Столична община
Ключови думи: Северна скоростна тангента, София, Столична община
01 Април 2011, Петък



От коалиция за устойчиво развитие съобщиха, че Екологичен съвет на МОСВ стартира Северна скоростна тангента на Столична община

Висшият експертен съвет при МОСВ с председател зам.-министър Евдокия Манева одобри “Изграждане на Северна скоростна тангента на гр. София, от км. 0+000 до км. 16+540” с възложител Столична община. От неправителствения сектор в заседанието взеха участие сдруженията и фондациите от Коалиция за устойчиво развитие с представител Дончо Иванов, председател на гражданско сдружение „Хармония”.
Трасето на Северна скоростна тангента (ССТ) обхваща участъка от отклонението на магистрала Калотина - София със Софийски околовръстен път до възела при бул. „Ботевградско шосе”. Началото на участъка е при км 0+000, който се намира западно на Софийски Околовръстен път (СОП) на около 1,1 км след разклона за село Мрамор, 2 км след разклона за Ломско шосе и на 3.5 км преди разклона за Нови Искър към път “IІ-16 Мездра-София от км 0+000.00 до км 81+790.00”. Краят на участъка е с км 16+463.92 на изток от СОП на около 1.1 км след новото начало на АМ ”Хемус” и при пътния възел тип “Пълна детелина” на СОП, на около 8.5 км преди включването на СОП към началото на АМ “Тракия”.
Северна скоростна тангента се проектира с габарит М33 - 6 активни ленти за движение с разделителна ивица от 3.50 м, 2 ленти за принудително спиране по 2 м и банкети по 1.25 м, или обща широчина на напречния профил от 32 м. Надлъжният профил отговаря на равнинния характер на релефа и е проектиран с максимален надлъжен наклон 2.84% и минимален надлъжен наклон 0.357%. В участъка са предвидени пет комуникационно-транспортни възела, обслужващи както индустриалните зони и направленията извън гр. София в северна посока, така и центъра на града. От тези възли два са тип „пълна детелина”, два са тип „Диамант” и един е със свободно решение.
Проектното трасе  е разделено на 5 участъка, както следва:
Участък 1 – от СОП (км 0+100) до км 3+640, вкл. и пътен възел бул. „Рожен” (км
3+084). В този участък трасето пресича и р. Какач при км 2+240.
 Участък 2 – от км 3+640 до км 5+400, вкл. и пътен възел „Илиянци” (км 4+851). В този участък трасето пресича и р. Владайска при км 5+300.
  Участък 3 – от км 5+400 до 9+500, вкл. пътен възел бул. „Чепинско шосе” (км 9+139). В този участък трасето на ССТ премоства р. Перловска при км 7+625.
Участък 4 – от км 9+500 до 13+100, вкл. пътен възел „Източна тангента” (км 10+671). В този участък част от трасето на ССТ, съгласно направеното изменение, преминава северно от кв. Враждебна - над гробищния парк, като преминава в обхвата на депото за земни маси и строителни отпадъци „Враждебна” (от км 11+600 до км 12+100), върху съществуващия водоем (кариерно езеро) на км 12+800, което постепенно се запълва и през напоителни канали втори и трети порядък от Софийската напоителна система, които са свързани с Чепинския магистрален канал. Изменението на трасето в този участък води до удължаване на първоначално оценявания в доклада за ОВОС краен километраж от 16+400 на 16+540.
Участък 5 – от км 13+100 до 16+400, (16+463.92 съгласно последните идейни проучвания) вкл. пътен възел СОП – АМ „Хемус” при км 15+000.
Проектното трасе преминава северно от регулационната граница на гр. София през селскостопански, предимно незастроени територии, чиято собственост е възстановена по реда на ЗСПЗЗ.  Трасето попада в районите Връбница, Сердика, Надежда, Нови Искър, Кремиковци, Искър и Панчарево (в землищата на Требич, Илиянци, Бенковски, Кубратово, Орландовци, Малашевци и Враждебна), Столична община.
Инвестиционното предложение е съобразено с предвижданията на ИОУП на гр. София и Столична община (2009 г.) и е включено в плановете и програмите за развитие на областта и общината. То има за цел да подобри транспорта в столичния град чрез изнасяне на транзитното движение по ССТ, след построяването на АМ „Люлин”, като същевременно ще подобри достъпа до някои зони на града, които се намират в близост до проектното трасе и предвидените комуникационно-транспортни възли.
Освен част от комуникационно-транспортната система, обслужваща столичния град, ССТ ще бъде преразпределител на движението от няколко транспортни коридора и част от Републиканската пътна мрежа (РПМ). Тя се покрива с трасето на транспортен коридор 10, част от ТЕМ (транспевропейските транспортни мрежи) и на българска територия ще бъде с направление Калотина-София-Пловдив-ГКПП Капитан Андреево.
В допълнението към доклада за ОВОС на “Северна скоростна тангента на гр. София от км 0+000 до км 16+460” е оценено предложението за изменение на участък 4 от трасето на инвестиционното предложение. Посочени са мотивите, основанията и параметрите за промяна на участъка в землището на кв. “Враждебна”, който е изместен на север-над гробищния парк, а именно:
Предложеното ново трасе, запазва своите технически параметри по отношение на броя на платната, общата широчина на пътното платно и допустимата скорост за движение. Проектираните криви и разстоянията между тях отговарят на минималните нормативни изисквания за пътища от такъв клас;
Измененото трасе в участък 4 на ССТ, е по-благоприятно за опазването на чистотата на въздуха в зоната при кв. Враждебна, предложеното ново трасе в този участък ще се впише по-хармонично в ландшафта, поради отпадането на необходимостта да се премоства автомагистралата, с цел осигуряване на достъп до гробищния парк.

На същото заседание ВЕЕС одобри и осъществяването на инвестиционно предложение за “Цех за производство на стоманени квадратни заготовки (кнюпели) с годишен капацитет 100 000 тона готова продукция” с възложител „Хелиос металург”ООД, гр. Пловдив.То предвижда изграждане на нов цех, в който ще се извършва топене на стоманен скрап и леене на стоманени квадратни заготовки (СКЗ). В сградата ще се разположи следното технологично оборудване:
• приемен бункер за скрап;
• два броя индукционни електропещи, с капацитет по 15 тона всяка;
• леярски кофи;
• захранващи устройства за пещите;
• командна кабина с оборудване за контрол и управление на пещите;
• двуканална линия за непрекъснато леене на стомана;
• стендове и колички за изсушаване, подгряване и придвижване на леярските кофи;
• прахоуловителна система и прахопречиствателна инсталация;
• водоохладителна инсталация с рециркулация на водата за пещите и линията за непрекъснато леене;
• мостови електрически кран.
 Инсталацията ще бъде с годишен капацитет 100 000 тона СКЗ. Технологичният процес ще се извършва при непрекъснат режим на работа: 7-дневна работна седмица, 3 работни смени по 8 часа. При 330 работни дни в годината, средногодишната производителност на инсталацията ще бъде 12,63 тона на час и 303 тона на денонощие.
 Положително решение Висшият експертен съвет при МОСВ взе и за осъществяването на инвестиционно предложение “Добив на метални полезни изкопаеми от находище ”Цар Асен 2”, в землището на с. Цар Асен, община Пазарджик, област Пазарджик, с възложител “КЦМ 2000” АД  , гр. Пловдив. Медно-порфирното находище ”Цар Асен 2” е разположено в  землището на с. Цар Асен, община Пазарджик, област Пазарджик, попада в югоизточната част на Панагюрския руден район на по-малко от 500 м източно от вече експлоатираното медно находище ”Цар Асен 1” и отстои на около 400 м южно от с. Цар Асен, и на около 12 км от гр. Пазарджик. На около 2 км западно от ”Цар Асен 2” протича р. Луда Яна, а на юг са изградени и три помпени станции (ПС) за питейно-битово водоснабдяване –  ПС ”Росен - Цар Асен”, ПС ”Пищигово” и  ПС ”Мало Конаре”. Най-близката е ПС ”Росен - Цар Асен” с два шахтови кладенеца, разположени на 1,5км североизточно и от с. Росен и около 3 км южно от плщадката на „Цар Асен 2”.
Предвидено е инвестиционното предложение да се осъществява на площ от 649.4 дка, включващо площта на рудника, депата за стерил и почвен материал, прокарване на пътища, промишлена площадка, пречиствателна станция за руднични води и насипище-отвал за излужване на окисната руда. Бъдещата експлоатация на находището на медна руда “Цар Асен 2” включва две основни производственни дейности: минна дейност чрез открит добив на рудата и флотационно обогатяване на медната руда в действащата ОФ ”Елшица” до получаване на меден концентрат като търговски продукт и флотационен отпадък (стерил или хвост) за депониране в действащото хвостохранилище ”Влайков връх”.
При разкривните дейности в крайния контур на кариерата се предвижда да се отработят осем работни стъпала при стъпка 15 м по височина, съответно на хоризонтите  330, 315, 300, 285, 270, 255, 240 и 225. За да се осъществи достъп до тези стъпала ще се прокара вътрешна разкриваща капитална траншея, с ширина 15 м. Ръководният й наклон ще бъде 8 %, като на всеки 30 m по височина се оставят присъединителни площадки с дължина 20-40 м.
Характерно за находището е, че рудите излизат почти на повърхността на терена.  Предвидено е през периода на „строително-подготвителни” работи - през първата година да се работи само по стерил (т. е. откривка от нерудна маса), като същевременно се осигури значителен обем подготвени запаси от окисна руда за излужване, а през втората година да се работи само по окисни руди за излужване, като ще се подготвят и запаси от руди за обогатяване. От третата година започва добива на руди, както за излужване, така и за обогатяване и съответна работа на обогатителната фабрика.
Основните технологични процеси, които ще се изпълняват в рудника са както следва:
• Директно изземване с багер на рудна маса (без взривни работи от рудничните зони с малка якост на скалите), товарене на руднични самосвали и транспортиране на рудата;
• Пробиване на взривни сондажи с диаметър Ф 89 - 102 mm;
• Взривяване на сондажите (не по-често от два пъти седмично);
• Изкопаване на взривената минна маса и натоварване на самосвали;
• Транспортиране на стерила (нерудна маса). Разгелдани са два варианта: до насипище за стерил (вариант 1) и депо в котлована на рудник ”Цар Асен 1”(вариант 2);
• Транспортиране на рудата за излужване до насипището за излужване на средно разстояние 3 км с руднични  самосвали;
• Транспортиране на рудата за обогатяване до ОФ ”Елшица” (на разстояние 14 км);
• Поддържане на насипищата, работните площадки и пътищата с булдозери;
• Спомагателни транспортни дейности за материали, горива и хора.
Предвидено е използването на взривни работи при експлоатация на находище „Цар Асен 2” след достигане на кота 278-280, т. е. на дълбочина около 30-35 м в котлована, където се появяват и най-горните слоеве на сулфидни медни руди. На площадката на инвестиционното предложение няма да се изгражда склад за взривни материали (за доставка, зареждане и взривяване ще се използва външна услуга). Предвидено е следния режим на взривяване: честота на взривяване - максимум два пъти седмично и максимален разход на взрив за едно взривяване - 2 400 kg.
Предвидено е годишна производителност по: руда за флотация – 400 хил.тона, руда за излужване – 400 хил.тона и нерудна маса (стерил) – 450 хил.тона;
Територията на находище „Цар Асен 2” ща се отводнява от външни водопритоци чрез повърхностни отводнителни канали.



Прочетено: 7644 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Море,земя, въздух оферта заем честит рожден ден Селка къща Духовности хубава вечер Spirit of Burgas На лодката това си е моята приятелка Фонтанът на площад Созопол
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development