Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Областният управител Константин Гребенаров се срещна с д-р Цветан Димитров



шап
Ключови думи: шап
02 Април 2011, Събота



Областният управител Константин Гребенаров се срещна днес със зам.-министъра на Министерство на земеделието и храните д-р Цветан Димитров, който е на посещение в региона, за да се запознае на място с размера на щетите в засегнатите стопанства и да провери взетите мерки срещу болестта шап.

В срещата със зам.-министъра  участие взеха още главният ветеринарен санитар – д-р Дамян Илиев, кметът на община Бургас Димитър Николов, директорите на Агенцията по безопасност на храните - д-р Димитър Германов, на Областна дирекция земеделие - Лидия Станкова и Румен Желев  - РУГ  Бургас.
По време на срещата стана ясно, че компенсации ще има за всички животновъди на територията на област Бургас. Като финансовото подпомагане ще бъде различно в зависимост от претърпените щети. Най-общо то ще протече на три нива – първо ще бъдат обезщетени стопаните в засегнатите от шап райони, второто ниво обхваща 10 - километровата зона около огнищата на шап и на трето място компенсациите ще са за животновъди, които не могат да осъществяват търговия с животни и продукция, заради рестриктивните ветеринарномедицински мерки. Няма да се налага животновъдите да подават документи за обезщетенията, тъй като в момента служители на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, съвместно с Областна администрация съставят списъци на засегнатите стопани и броя на животните, които притежават. Сумите, които държавата се очаква да изплати за унищожените в огнището на болеста животни са около 2 млн. и 400 хил. лв. – от БАБХ, а за компенсиране на загубите от продажба на мляко, месо и месни продукти между 6 и 10 млн. лв.,които ще дойдат от Фонд „Земеделие” Компенсирането на животновъдите трябва да започне най-късно до две седмици.
Освен обезщетенията по време на срещата бяха обсъдени и ограничителните мерки срещу разпространението на болестта. В случай на засечени свободно движещи се животни, въпреки забраната, те ще бъдат конфискувани и умъртвявани по хуманен начин. Обмисля се и издаване на заповед за по-засилен контрол върху дърводобива и движението на дървосекачи в Странджа, с което да се избегне пренасяне на заразата. Мерките, взети на срещата между Гребенаров и правоохранителните институции остават в сила, денонощна охрана на контролните пунктове, постоянни проверки и обходи от органите на реда. В сила е и намерението за изграждане на ветеринарномедицинско съоръжение по границата с Република Турция, което да спре преминаването на диви животни, преносители на болестта, в територията на България.
На въпрос на журналисти за евентуална ваксинация на заразените животни зам.-министърът Димитров бе категоричен, че това е мярка, която е неефективна, противоречи на законодателство на Европейския съюз и ако бъде приложена достъпът на български продукти до европейския пазар автоматически ще бъде спрян, което от своя страна ще доведе до допълнителни икономически последици.
Като основен приоритет се очертава и изготвянето на специална програма, която да заработи в посока съживяване и насърчаване развитието на засегнатите райони, веднага след като бъде овладяна сегашната ситуация с шапа.


Прочетено: 4252 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Флора -Бургас-2009.JPG джу зън-зън София от Копитото Семейство на плажа Довиждане, лято! Есен в Париж от Бутик вместо сняг на Коледа само черноморец бургас Рмонтира пециклира шарнирни болтове носачи В солнечный день коте
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development