Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Мария Неделчева: Култура, образование, младеж, региони: начин на живот



04 Април 2011, Понеделник



Мария Неделчева разисква с младежи от Благоевградска, Софийска и Видинска област перспективите за участие на младите хора в развитието на регионите.

Конференцията „Култура, образование, младеж, региони: начин на живот 2014-2020”, която се проведе в Европейския информационен център в Хаджидимово по инициатива на Мария Неделчева и партньорството на Франкофонски клуб за развитие, събра над 60 прагматично мислещи младежи от трите области, амбицирани да бъдат преки участници в изграждането на младежките регионални политики. На форума присъства и народния представител от Видин Любомила Станиславова.
„Кои сме ние? Ние сме млади хора, инициативни, имаме своята визия как да развием страната си и как самите ние да постигнем повече в личен и професионален план. Събрали сме се, защото смятаме, че България трябва да инвестира все повече в младите хора и защото за периода 2014-2020 г.те трябва да участват в дефинирането на младежките политики. Вярвам, че по един конкретен начин конференцията днес ще ни даде различни модели, по които това може да се случи”, приветства участниците Мария Неделчева и определи главната цел на събитието: формулирането на конкретни идеи за проекти за развитие на регионите в България.
От представените в панел „Култура” презентации стана ясно, че Пиринския регион има дадености, които не забелязваме. Изведе се идеята за т.нар. „зелени къщи” за туризъм, които не биха оказали негативно влияние върху околната среда. Беше отчетена и важността на конкурентното предимство, т.е. на преден план да се изведат спецификите на съответната община.
Секретарят на читалището в с.Баничан Румяна Джибова представи изключително успешния проект „Плетените чорапи на Баничан”, който цели да възроди сред младите традиционния занаят за плетене на чорапи. Този проект получи широк отзвук чрез „Музей на чорапа”, който беше експониран и в Информационния център на Мария Неделчева през ноември м.г. Подобни ефективни проекти за промоция на културното наследство са добра алтернатива на затихващото тютюнопроизводство, смята г-жа Джибова.
С две презентации беше представена темата за образованието - ключов фактор за формиране на качествени регионални политики. Фактите обаче са тревожни-42% от нашите ученици са неграмотни, в отговор на което стратегията „Европа 2020” предлага повишаване равнището на образованието с цел намаляване дела на преждевременно напусналите ученици. Като друг важен проблем беше отчетена липсата на практика за завършващите студенти, което би било моста между университета и бизнеса.
Засегнат беше и въпросът с гимназиалното образование, което е лишено от атрактивни дисциплини за свободно избираема подготовка. Предложението на гимназиста Ервин Даутев от с.Абланица е да бъде въведен „час по Европа” с цел популяризиране на европейските институции и младежки програми, което би изиграло ролята на добър ориентир за следващи образователни стъпки за зрелостниците.
В докладите в панел „Младеж” беше застъпено вярването, че са изключително важни структурните фондове, програмата „Младежта в действие”, Младежките информационни центрове, общински и областни стратегии за развитие на младежите, развитие на еко, селски и исторически туризъм. Тук се очерта ярко проблемът с липсата на общински и областни стратегии за развитие на младежта. И още, липсва прозрачност и отчетност на финансовите средства за младежки дейности, а младежкото участие е важно, защото означава по-добри и ефикасни решения. Ето защо младите хора предлагат до една година да се систематизират и публикуват данни за младежкото участие на местно ниво, да се подобри информираността и разбирането сред младите хора за ролята на местната власт в обществения и политически живот на местно ниво. Според тях е нужно Общинските съвети да отделят целеви средства за изпълнение на младежки проекти и дейности.
С две презентации беше маркирана и другата важна тема – за участието на младите хора в регионалната политика. В представените разработки се акцентира на необходимостта от намирането на баланс между приоритетите на общини, области, планови региони и разрешаване на важни регионални проблеми. Идеята е стратегията за регионите да действа „отдолу нагоре”. За област Благоевград като най-благоприятни бяха очертани нейното добро географско транспортно положение, наличието на университети, на минерални извори, което е предпоставка за постигане на икономическо развитие чрез ориентиране към човека, развитие на транспорта, повишаване качеството на живот и увеличаване на заетостта, развитие на трансгранично сътрудничество и пр. И в този панел беше акцентирано върху туризма и културните дадености като важни фактори за регионално развитие. В последвалата дискусия се оформи идеята за обща пиар стратегия на няколко съседни общини за туризма и за изработването на рекламен продукт, който да промотира даденостите на цялата област. Чуха се и идеи за алтернативно на тютюна производство като зеленчукопроизводството и овощарството.
Атрактивни разработки посочиха влиянието на новите технологии и социалните мрежи върху начина на живот, който към 2020 г.вероятно ще протича в голяма степен в интернет. Представена беше и добра практика как грижата за сигурността на децата, играещи на необезопасени детски съоръжения, може да се превърне и в начин на живот.
Конференцията приключи с връчване на сертификати за участие, а в израз на положените основи на едно добро партньорство между младежите от различните региони на страната, Мария Неделчева и участниците засадиха липа в градинката пред Информационния център, която ще символизира амбицията на младежите да бъдат двигатели на регионалното, културно, образователно развитие на регионите.




Прочетено: 4618 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
1
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
ЛОНДОН Египет Раковини във въздуха газ 2 Бургаски залез.JPG МАКЕТ НА ГАЛЕОНА GOLDEN HIND Община Бургас Езикови курсове от учебен център „СИТИ“ МАШИНИ ЗА  БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ 1690 ЛВ. PROFI  www.serafimov-systems.eu Мебелна Фабрика ДИЕЗ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development