Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Български чиновници раздават европари за сегрегация, вместо за интеграция



набиране на проекти, образователна интеграция
Ключови думи: набиране на проекти, образователна интеграция
04 Април 2011, Понеделник


Автор: Център за междуетнически диалог и толерантност Амалипе
Източник: Деян Колев

Конкурсът за набиране на проекти за образователна интеграция претърпя стремително фиаско, предоставяйки средства от европейските фондове за сегрегационни проекти, с което даде неотменими доказателства за безумието на българската публична администрация, разпределяща пари на европейските данъкоплатци.

Оценителите в ОП РЧР са одобрили само 48 проекта за образователна интеграция, неусвоявайки целия наличен ресурс, а нито един от одобрените проекти не е на утвърдени с годините и специализирани в интеграция на ромите НПО. Управляващият орган и Междинното звено са направили тълкувание, че могат да се верифицират разходи само за деца и ученици от етническите малцинства и така 90 % от проектите са отпаднали, защото там
като целева група са включени и деца от мнозинството, т.е. етнически българи. Одобрени са само проектите, включващи единствено деца от малцинствата, т.е. пари се отпускат за сегрегация, не за интеграция.
По този повод неправителствени организации от цялата страна поискаха среща с Красимир Попов, зам.-министър на труда и председател на Комитета за наблюдение на Оперативната програма, Петя Евтимова-зам.-министър на образованието, отговарящ за приоритетните оси 3 и 4 на ОП РЧР и  министъра на еврофондовете Томислав Дончев. Представителите на МТСП и МОМН потвърдиха, че заради направеното тълкувание  са допустими единствено разходи за деца и ученици от малцинствата и са отхвърлени качествените проекти, включително всички проекти на традиционно работещи с ромските малцинства. Съгласиха се, това не произтича от насоките за кандидатстване, и  че е направена сериозна грешка, че са допустими само разходи за деца и ученици от малцинствата. Според зам.-министър Петя Евтимова не съществува възможност оценката на проекти да бъде преразгледана и да се направи ново класиране - Постановление 121 възпрепятства това. Но обеща да се обяви нова процедура, която да е с ясна интеграционна насоченост от неизползваните 4,5 млн. лв.  и която да се съгласува  на заседание на Комитета за наблюдение на 13 април т.г.
От страна на НПО-организациите беше проявено разбиране към направеното предложение, но при следните условия:

- Това да стане в кратки срокове, така че одобрените проекти по новата
процедура да стартират с одобрените по старата процедура в началото на новата учебна година;
- Новата процедура да бъде не за 4,5 млн. лв., а за 20 млн. лв., тъй като  по приоритетна ос 4 има още наличен ресурс, а интересът и капацитетът за усвояване са големи. Това ще позволи на всички организации, училища и общини, които представят качествени проекти, да бъдат одобрени;
- Да бъде подписан меморандум между МОМН, МТСП и организациите, специализирани в ромската интеграция, за обявяването на тази схема, нейните размери и конкретните дати.
Предложението на  НПО беше въприето от министър Томислав Дончев с обещание за окончателен отговор  най-късно в понеделник (4 април) и  незабавно подписване на меморандум. НПО организациите заявиха, че при липса на положително развитие в уговорения срок ще настояват за отмяна (канселиране) на опорочената схема и ще уведомят за гафа европейските институции.
Сдруженията и фондациите от Коалиция за устойчиво развитие  подкрепят компетентната намеса, справедливите искания и етичния подход на преговори на своите колеги от неправителствения сектор.



Прочетено: 3510 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
розичка Рибарското селище край Бургас Извор на Марина река Слънчоглед На Вая лека вечер БГ СМЕШКИ МАШИНИ ЗА  БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ 1690 ЛВ. PROFI  www.serafimov-systems.eu място и за влюбени витраж2 София от Копитото
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development