Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Вадят непоказвани творби за годишнината на Бургаската художествена галерия05 Април 2011, Вторник


Източник: в. Фактор

Истинска гордост за галерията е колекцията странджански икони - най-ценните, създавани на Балканите през 17 век

Юбилейното тържество по повод 65-годишнината на Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" е насрочено за 7 април, от 17.30 часа. Адресът е ул. "Митрополит Симеон" 24.

Тогава ще бъдат открити експозициите, разположени на трите етажа на галерията. Най-вълнуващият момент за ценителите безспорно е свързан с факта, че за първи път те ще могат да видят непоказвани досега творби на Павел Вълков, Мирчо Колинкоев, Маша Узунова, Димитър Гюдженов и др. художници.

Истинска гордост за галерията е колекцията странджански икони - най-ценните, създавани на Балканите през 17 век. Те са подредени на третия етаж и ще бъдат разглеждани на фона на концерт от църковно-славянски песнопения.

Картини на художници, участвали в създаването на галерия "Петко Задгорски", са подредени на втория етаж. Те разкриват вълнуващата и богата история на културния живот в Бургас през погледа на най-добрите майстори на живописта и графиката.

Най-доброто от фонда на галерията ще посрещне публиката в залата на първия етаж. Там вече са експонирани творби на Ян Мърквичка - първият професор в Националната художествена академия, най-добрият портретист - Никола Михайлов, тук е и "Момичето с ябълките" на Майстора.

На пресконференция директорът на галерията Пенка Седларска огласи любопитни факти от историята на галерията, в компанията на художниците Кольо Кехайов и Ненко Токмакчиев.

Интересен момент е нейното "отваряне" към световното изкуство - то започва през 1994 година с най-значимото за времето си събитие - "Арт-диалог с Париж". Най-голямата посещаемост галерия "Петко Задгорски" постига при гостуването на изложбата "Научно-техническото наследство на Леонардо да Винчи" през пролетта на 2009 година.

http://factor-bs.com/news-18962.htmlПрочетено: 4274 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Красимир Балъков булка от Бургас Извор на Марина река Wall! Пластири за отслабване Hoodia (Худия) камини Spirit of Burgas дъга Флора Бургас 2009 над Ахелой Регулиращи Кокили за Шпакловка и Oкачени тавани
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development