Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Вадят непоказвани творби за годишнината на Бургаската художествена галерия



05 Април 2011, Вторник


Източник: в. Фактор

Истинска гордост за галерията е колекцията странджански икони - най-ценните, създавани на Балканите през 17 век

Юбилейното тържество по повод 65-годишнината на Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" е насрочено за 7 април, от 17.30 часа. Адресът е ул. "Митрополит Симеон" 24.

Тогава ще бъдат открити експозициите, разположени на трите етажа на галерията. Най-вълнуващият момент за ценителите безспорно е свързан с факта, че за първи път те ще могат да видят непоказвани досега творби на Павел Вълков, Мирчо Колинкоев, Маша Узунова, Димитър Гюдженов и др. художници.

Истинска гордост за галерията е колекцията странджански икони - най-ценните, създавани на Балканите през 17 век. Те са подредени на третия етаж и ще бъдат разглеждани на фона на концерт от църковно-славянски песнопения.

Картини на художници, участвали в създаването на галерия "Петко Задгорски", са подредени на втория етаж. Те разкриват вълнуващата и богата история на културния живот в Бургас през погледа на най-добрите майстори на живописта и графиката.

Най-доброто от фонда на галерията ще посрещне публиката в залата на първия етаж. Там вече са експонирани творби на Ян Мърквичка - първият професор в Националната художествена академия, най-добрият портретист - Никола Михайлов, тук е и "Момичето с ябълките" на Майстора.

На пресконференция директорът на галерията Пенка Седларска огласи любопитни факти от историята на галерията, в компанията на художниците Кольо Кехайов и Ненко Токмакчиев.

Интересен момент е нейното "отваряне" към световното изкуство - то започва през 1994 година с най-значимото за времето си събитие - "Арт-диалог с Париж". Най-голямата посещаемост галерия "Петко Задгорски" постига при гостуването на изложбата "Научно-техническото наследство на Леонардо да Винчи" през пролетта на 2009 година.

http://factor-bs.com/news-18962.html



Прочетено: 6198 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Цвете Pepi есен 01 Pepi Пролет, кокичета “Бакти+“ Препарат за септични ями Цъфнали череши Конкурс прическа Бургас 2009 вместо сняг на Коледа Флора -Бургас-2009.JPG Морска градина Бургас Бургас, ФЛОРА 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development