Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Извънредна имунизация срещу полиомиелит в цялата страна от днес



имунизационна кампания, полиомиелит, полиомиелитен вирус, морбили
Ключови думи: имунизационна кампания, полиомиелит, полиомиелитен вирус, морбили
20 Април 2011, Сряда


Източник: Дарик

Нуждата от тази извънредна имунизационна кампания за полиомиелит се налага заради епидемичен взрив в Таджикистан от миналата година.

От днес в цялята страна стартира извънредна имунизационна кампания срещу полиомиелит. Кампанията на Министерството на здравеопазването е в рамките на Европейската имунизационна седмица и ще продължи до края на май.

Нуждата от тази извънредна имунизационна кампания за полиомиелит се налага заради епидемичен взрив в Таджикистан от миналата година. Той е причинен от внесен див полиомиелитен вирус тип 1, генетично близък до щамовете от провинция Утар Прадеш, Индия. Регистрирани бяха 458 лабораторно потвърдени случаи на полиомиелит, от които 29 смъртни. В Руската федерация бяха регистрирани 14 случаи, в Туркменистан - 3, в Казахстан 1. До момента в засегнатите държави са проведени общо 12 извънредни имунизационни кампании. През 2011 г. четири държави останаха ендемични, т.е. на тяхна територия дивият полиомиелитен вирус се разпространява от човек на човек неконтролируемо - Пакистан, Афганистан, Индия и Нигерия. Същевременно в ДР Конго, ЧАД и Ангола разпространението на див полиомиелитен вирус, прекъснато през 2010 г., се възстанови.

Поради близостта на Афганистан със засегнатите прикавказки държави, рискът от нов внос и разпространение на див полиомиелитен вирус в Европейския континент продължава да е много висок. Европейското бюро на СЗО обърна специално внимание на ситуацията в България. Повишеният риск за страната е свързан с очакваното ниско имунизационно покритие срещу полиомиелит сред определени етнически групи по подобие на това срещу морбили. През изминалите две години то доведе до сериозна епидемия от морбили в България. Този риск налага и извънредната имунизационна кампания срещу полиомиелит.

Кампанията ще обхване деца с пропуски в имунизациите от 13 месеца до 7 години. Предполага се, че техният брой е около 70 000. Повечето от тях са от малцинствени етнически групи и са разпръснати в цялата страна, като по-големи контингенти има в областите Варна, Пловдив, Пазарджик, Хасково, Бургас, София град, Стара Загора, Сливен и Ловеч. Имунизациите ще са напълно безплатни за децата и ще се финансират изцяло от здравното министерство.

Във Варненска област кампанията ще се извърши по график на територията на ДКЦ II, ДКЦ III, ДКЦ V, в с. Каменар, както и във всички централни селища на общините на областта. В Регионална здравна инспекция - Варна функционира имунизационен кабинет, в който всички лица, които имат пропуски в имунния си статус по отношение на полиомиелита и нямат личен лекар, могат да го посетят в делнични дни при следното работно време: 8,30-12,00 и 13,00 - 16,30 ч. Медицинският преглед, ваксината и имунизацията са безплатни , съобщават от здравната инспекция.

Това е осмата извънредна имунизационна кампания в последните 20 години. От 1989 г. досега са провеждани кампании за имунизация срещу морбили, паротит, полиомиелит. Въпреки пропуските сред определени групи от населението имунизационното покритие у нас е традиционно високо - около 90%. В България са задължителни имунизациите срещу 11 заразни заболявания - туберкулоза, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, морбили, епидемичен паротит, рубеола, вирусен хепатит тип Б, хемофилус инфлуенце тип Б и пневмококови инфекции. На този етап МЗ не смята да въвежда нови ваксини в имунизационния календар.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=703176



Прочетено: 4634 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Флора Бургас 2009 Зима в Странджа Казан за топло Краси Хималаи Община Бургас Фонтаните на Град Монтата-BG през гората, до морето На лодката лека вечер късче от Морската градина 9 мая 2015 года
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development