Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Традиции // Несебър
Българският Великден в Одрин се превърна в традиция през последните години

Български Великден в Одрин24 Април 2011, Неделя


Автор: Фондация Европейски инициативи-Димитър Янков - Несебър

Големият християнски празник Великден бе отбелязан днес и от българската общност в град Одрин, Турция според националната ни традиция - с боядисани яйца и български козунаци.

Големият християнски празник Великден бе отбелязан днес и от българската общност в град Одрин, Турция според националната ни традиция - с боядисани яйца и български козунаци.

Българският Великден в Одрин се превърна в традиция през последните години. Инициативата е на съпругата на българския свещеник в Одрин отец Александър Чъкърък-Мария Чъкърък и се осъществява с подкрепата на местни спонсори и на несебърската фондация „Европейски инициативи - Димитър Янков”.

Българската църква в Одрин „Свети Георги” стана средище на празника и тази година за всички местни и гостуващи българи в Одрин за Великден. Шарени Великденски яйца като подарък за празника получиха и много одрински деца, живеещи в квартала на българската църква „Барутлук”, с пожелания за здраве и като жест на приятелство и добросъседство, независимо от етност и религия. В предверието на българската църква в Одрин бе подредена и  Великденска изложба с оригинално боядисани и рисувани яйца, празнична украса и домашни козунаци.

„Благодарни сме за подкрепата, която получаваме от България и особено за доброто ни сътрудничество с фондацията от Несебър”-коментира главният организатор на празника Мария Чъкърък.

„Мария и Александър Чъкърък са големи българи и изключителни личности. Щастливи сме, че имаме възможност да осъществяваме подобни съвместни проекти, а най-голямо удовлетворение ни носи факта, че привличаме към тези инициативи все повече деца и от България и от Турция, защото общочовешките ценности нямат религия и граници”-отбеляза Пейко Янков, председател на фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков”. 

През последните няколко години несебърската фондация съвместно с Общински детски комплекс Несебър и българската общност в Одрин реализираха множество инициативи по повод големите  национални празници, последната от които бе даряването на мартеници на местните жители и изложба от български мартеници в Одрин на 1 март.Прочетено: 5532 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургас-моста Бул Христо Ботев в Бургас Spirit of Burgas трансвагон Залив край Созопол pepi Кедрите Храм св.св. Кирил и Методий димитров ден Декоративни дървени конструкций Конкурс прическа Бургас 2009 pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development