Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Странни цени на обществения превозвач в Бургас



05 Май 2011, Четвъртък


Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ
Източник: Десант

Абонаментните карти за градския транспорт в Бургас са на безумни цени, това стана ясно по време на последното заседание на местния Общински съвет.

Повод за дебатите стана предложение на съветниците Георги Иванов и Петър Цонев - стойността на талоните да бъде свалена с 30%. Според Иванов безобразието с цените се дължало на факта, че директор на общинския превозвач „Бургасбус“ продължавал да бъде Петко Драгнев - човек на бившия червен кмет Йоан Костадинов.

Гинка Дянкова от Независимите пък попита колегите си дали пътуват с обществения транспорт и дали знаят колко са цените на билетите и картите. След като никой не й отговори, тя констатира – „не знаете, защото не пътувате“. Аз обаче пътувам и знам, че цената на абонаментната карта за една линия е 43 лв., каза още Дянкова. 

 Тя направи сметка, че ако човек ползва градския превозвач, за да ходи до работното си място, то той няма сметка да си купува карта, а по-добре да си взима билетчета, които струват левче. Четири седмици в месеца, по пет работни дни са 20 дни, обясни съветничката. За отиване и връщане се умножава по две и се получават 40 лв. на месец. Оказва се, че с абонаментна карта е по-скъпо да се пътува - няма никаква отстъпка, затова и повечето не си купуват карти, каза още Гинка Дянкова, която по професия е учителка.
Любопитното е, че дори в най-скъпия град в страната – столицата София, цените на картите са почти два пъти по-ниски. За една линия например столичани плащат по 23 лв. За две линии пък софиянци дават по 40 лв., което парадоксално също е по-малко, отколкото на бургазлии за една.

Шефът на „Бургасбус“ Петко Драгнев обаче се оправда, че във Варна било още по-скъпо. Там за една линия се плащали по 45 лв. на карта. Според зам. кмета по финансите Красимир Стойчев в Бургас имало и преференции за много по-широк кръг клиенти – най-вече инвалиди, възрастни хора и учащи.
В крайна сметка при гласуването опозицията не можа да надделее и цените на картите в Бургас си останаха на старите цени. Вотът обаче бе „на кантар“, а точката бе прегласувана  два пъти, заради оспорване от страна на опозицията, което е прецедент за местния парламент в морския град.

Най-анонимният транспорт в света
Градският транспорт в Бургас е един от най-комичните в цяла България. Това вероятно е единственият град у нас, който не разполага дори с елементарна система за информация за гражданите – за това кои автобуси спират по спирките и какъв е техният маршрут.

За времево разписание пък и дума не може да става. Единствено местното население успява да се ориентира в транспортната джунгла, а гостите на града изпадат в потрес, когато им се наложи да пътуват с обществените автобуси, да не говорим за чужденците, които изобщо не си и помислят да се качат на фантомните возила.

Освен това, известна част от транспортните средства са облепени с тъмни реклами по прозорците, което вечер и при лошо време се превръща в кошмар за пътниците, тъй като видимостта извън рейса става практически нулева. Контрольори се оплакаха пред ДЕСАНТ, че пътници редовно изпускали спирките си.
Все пак има и поводи за оптимизъм. Шефът на „Бургасбус“ Петко Драгнев преди няколко месеца обеща - след изтичане на договорите с рекламодателите повече тъмни реклами да не се поставят.
Общината пък от две години се бори да усвои 110 милиона лева по пилотния европроект „Интегриран градски транспорт“, благодарение на който се очаква голяма част от настоящите проблеми, свързани най-вече с анонимността на линиите, да бъдат решени.

http://www.desant.net/show-news/22177/

 



Прочетено: 4728 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
розичка АЗ pepi Underwater Български секс магазин 5 Кафе Карамел Театър за драма. опера и балет, Бургас Неизползваната жп линия в парк Секс шоп в град Бургас, многообразие на еротика.. Кукерландия 2011, Ямбол централна градска тоалетна
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development