Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Нужно е по-добро управление на имигрантските потоци



Европа трябва да ревизира цялостно политиката си с партньорите от Средиземноморието и Близкия изток
Ключови думи: миграция, емиграция, средиземноморски държави, Мария Неделчева, Северна Африка, Близкия Изток, Европа, Средиземноморие, Шенген
07 Май 2011, Събота



Европа трябва да ревизира цялостно политиката си с партньорите от Средиземноморието и Близкия изток

Дебат за миграциите и диалога с държавите от Средиземноморския регион се състоя в рамките на учебните дни на ЕНП, които се провеждат от 4 до 6 май в Палермо (Италия). Евродепутатът Мария Неделчева участва в дискусията наред с Манфред Вебер, зам.-председател на Групата на ЕНП, Хосе Игнацио Салафранка, координатор на ЕНП в Комисията по Външна политика в ЕП и Саймън Бусутил, координатор на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешна работа.

Темата е изключително актуална в контекста на кризата в Северна Африка и Близкия Изток и поставя Европа пред двойно предизвикателство – във вътрешен и външен план.
Във вътрешен план Мария Неделчева очерта необходимостта много по-добре да се управляват имигрантските потоци, а във външен план Европа да ревизира цялостно политиката си с партньорите от Средиземноморието и Близкия Изток. В тази посока българският евродепутат настоя на нуждата оттук нататък да се предлагат решения, които да комбинират отговори на двата плана, а ЕНП да има силна позиция и водеща роля в основната дефиниция на този диалог.

Мария Неделчева се спря на три основни точки, маркиращи партньорството между Европа и държавите от Средиземноморието и Близкия Изток.

На първо място постави Шенген като основен фактор за предефиниране на европейската политика. „Ясно е, че общия европейски механизъм за оценка на Шенген трябва да бъде актуализиран. Призовавам обаче да не губим от поглед неговия европейски дух, символизиращ европейски ценности като свобода на движение”, посочи М.Неделчева.

В тази връзка настоя за прилагане на практика на принципа за солидарност и равно разделение на отговорностите между държавите-членки, заложен в чл.80 от Лисабонския договор.  Този принцип дефакто съществува в текстовете – необходимо е по-скоро да заработи ефективно. Погледът сега е вперен в Съвета на министрите, който ще заседава на 24 юни и очакванията са министрите да чуят гласа на ЕП.

По отношение на Шенген Мария Неделчева е убедена, че трябва да се засили ролята на Фронтекс*  чрез създаване на система за пазители на границите на ЕС. „Трябва да дадем европейска идентичност на агенция Фронтекс и нейните дейности. Ето защо не трябва да разделяме вътрешните и външните елементи на сигурността - механизмът Шенген трябва да включва и тези две измерения”, изтъкна българският евродепутат.

Мария Неделчева постави силен акцент върху необходимостта политиците да вземат под внимание младите хора в Северна Африка, които доказаха, че са основни двигатели на промяната за свобода и достоен живот. „Навярно ние можем да предложим на младите перспективи да дойдат в Европа, но е важно какво бихме могли да предложим на младите в техните собствени страни. Вярвам, че ако могат да се развиват в родната си страна, имиграцията едва ли ще бъде техния първи избор”, коментира М.Неделчева

Съотносима към имиграцията е и разглежданата в момента в ЕП директива за сезонните работници*. „Смятам, че това е една истинска възможност и за двете страни. От една страна въпросните държави в Северна Африка да намалят безработицата си и междувременно легализират имиграцията си. От друга страна това има предимства за Европа, която в момента е изправена пред демографска криза и същевременно има нужда от силна работна ръка. Не сме за повече емиграция от Средиземноморието, а за ясни правила, гарантирани мерки за сигурност, така че и двете страни в процеса да имат своите ползи”, поясни М.Неделчева.

В заключение евродепутатът привлече вниманието върху опасността, която би причинило измерване на ситуацията в Северна Африка и Близкия изток със стари анализаторски схеми. Ситуацията е нова и сама по себе си няма аналог, предупреди М.Неделчева и изтъкна, че е нужно да се вземат историческите, културни, икономически и социални особености на всяка една страна. 

В тази посока направи паралел с грешките в България, която заедно със страните от Източна и Централна Европа бяха смятани за т.нар. Източен блок. „Тези грешки доведоха до това, че през 1994-1996 г. наблюдавахме феномена за връщане на комунистическите режими. Съществува опасност падналите режими да се върнат след няколко години отново. Ето защо е важно да вземем предвид всички специфики на всяка една от страните и да не ги смятаме за хомогенен блок”, обобщи Мария Неделчева и призова за нови схеми за анализ в Средиземноморските страни, адекватни на новата ситуация. 
 

*ФРОНТЕКС - агенция за оперативно сътрудничество по външните граници на ЕС

*Мария Неделчева е докладчик на ЕНП в Комисията по правата на жените и равенство на половете пo предложението за Директива относно условията за влизане и пребиваване на сезонни работници



Прочетено: 4662 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургас-моста Spirit of Burgas над Ахелой Конкур глазами зрителя Созопол булка от Бургас тръби 2 АРКУТИНО Жреци на музите 2009 Европейка Бургаският кей
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development