Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Качеството на въздуха на една ръка разстояние от ЛУКОйл



Единствената в страната общинска мобилна станция за мониторинг на въздуха бе официално пусната в експлоатация преди по-малко от месец от кмета Димитър Николов и посланикът на Норвегия у нас Нейно превъзходителство г-жа Тове Скарстейн.
Ключови думи: станция, мониторинг, въздух, Община Бургас, Бургас, Долно езерово
10 Май 2011, Вторник



Общинската мобилна станция тества качеството на въздуха в Долно Езерово

Мобилната станция за мониторинг, закупена от Община Бургас преди месец, започна замервания на качеството на въздуха в квартал Долно Езерово. Причината това да е първият бургаски квартал, в който станцията е позиционирана и извършва мониторинг, са многобройните сигнали и запитвания от страна на неговите жители.

От години наред се множат оплакванията и съмненията им, за това че дишат най-мръсния въздух на територията на общината. В отговор на това, кметът Димитър Николов разпореди замерванията на новозакупената мобилна лаборатория да стартират именно оттам.

В продължение на две седмици мониторинговата станция ще следи динамиката на основните замърсители и метеорологични параметри на атмосферния въздух в Долно Езерово. Апаратурата отчита нивата на осем замърсители на въздуха – серен диоксид, азотни оксиди, озон, бензен, стирен, сяроводород и два размера фини прахови частици – РМ2.5 и РМ10, както и метеорологичните характеристики – температура, посока и скорост на вятъра, налягане, влажност и слънчева радиация.

Данните от мобилната лаборатория ще се предават в реално време на всеки час на интернет страницата на проекта на адрес: http://air.burgas.bg, на страницата на Община Бургас www.burgas.bg, както и на електронните информационни табла, разположени на сградите на Общината и на Териториална дирекция „Долно Езерово”. Така всеки жител на бургаския квартал ще може да получава текуща информация за състоянието на въздуха чрез личния си компютър у дома.

След като придобие цялостна картина за чистотата на въздуха в района, благодарение на мобилния си характер, станцията ще бъде разполагана поетапно на територията и на останалите жилищни квартали и съставни селища на общината.

За целта предстои да бъде изготвен и специален график с местата, на които ще бъде позициониран апаратът, а редът им в списъка ще бъде определен според постъпване на запитванията от граждани в Общината.
Единствената в страната общинска мобилна станция за мониторинг на въздуха бе официално пусната в експлоатация преди по-малко от месец от кмета Димитър Николов и посланикът на Норвегия у нас Нейно превъзходителство г-жа Тове Скарстейн.

Станцията бе закупена и доставена в рамките на съвместен проект на Общината с Изпълнителната агенция по околна среда и Норвежкият институт за изследване на въздуха. Проектът „Мобилна лаборатория за интегрирано управление и мониторинг на качеството на въздуха в Бургас” бе разработен от Община Бургас и финансиран в размер на 377 230 евро по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. От тях 56 585 евро собствен принос на Община Бургас.



Прочетено: 3604 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Ротари Клуб Бургас поздравява Петко Сиреков Салат дьо Шоп Строители на съвременна България Във висините Конкурс прическа Бургас 2009 газ 2 Стена Конкурс прическа Бургас 2009 Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ До другото лято Флора Бургас 2009 Графила 2009, Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development