Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Разследване: План за застрояване в столицата противочечи на политиките за устойчиво развитие на ЕС и ООН



Унищожават се цели гори от дървета, засадени със средствата и с труда на живущите, освен, че се премахват и два действащи паркинга.
Ключови думи: Граждански, Красно село, комитет, дървета, София
10 Май 2011, Вторник


Автор: Дончо ИВАНОВ
Източник: Гражданско сдружение Хармония

Граждански комитети от столичните квартали Борово, Бъкстон и Красно село подложиха на критичен анализ плана за регулация и застрояване на Общински експертен съвет и ДАГ на среща с медиите в пресклуба на БТА.

Според Боряна Шивачева от Граждански комитет кв. „Бели брези” при  процедирането на плана има  допуснати закононарушения: според ЗУТ изменението на плана не може да превишава показателите, с които  е изграден някога жилищния комплекс; не е приета и не е наложена рамкова програма за  запазване на  първоначалната жилищна среда; не е установена в предварителен етап осъществената реституция.
Христо Русинов и Методи Йорданов от Граждански комитет кв. „Бъкстон” са проучили, че изменението на плана е продикувано от конкретни частни инвестиционни намерения, които СО не е обсъдила с живущите от квартала, с чиито средства и на чиято територия ще се реализира плана за  новите намерения. Заради новите собственици на терена на бившата Софийска брачна колегия, пред блокове 3, 4, 5 и 6 се унищожават цели гори от дървета, засадени със средствата и с труда на живущите, освен, че се премахват и два действащи паркинга.

Наталия Папалезова и Иван Марков  от Граждански комитет кв. „Красно село” показаха писмо на министър Сергей Игнатов, че не е уведомен от СО ,че ще строи детска градина до 142-ро СОУ, което показва в действията на ДАГ още веднъж липса на  консултации при изготвяне на заданието на проекта.  Според  тях с плана за изменение е нарушен баланса на гр. София, но и на столицата на България, няма оценка на въздействието върху здравето и околната среда, липсва хармония, сигурност и удобство, с което предстоящите промени противоречат на европейските политики и на политиките на ООН за устойчиво развитие на градовете.

От изказванията на  Цветанка Панова, Петър Тарбанов, Веселин Иванов и Детелин Кирев от Граждански комитет кв. „Борово” стана ясно, че се разрушава зелена детска градинка пред бл. 223, построена през 2009 г. с европейски средства. Липсва устойчивост на използваните евросубсидии. Изчисленията им показват, че проектът ще изсече над 230 дървета, отделно  още толкова броя храсти и друга растителност, а дървета в съседство със строежите ще бъдат с прекъсната коренова система, от което също ще загинат. На картите липсват повечето от дърветета и зелената растителност, които съществуват сега, а 12 - те сгради, които ще бъдат построени в кв.”Борово” вече се рекламират в сайтове за недвижими имоти, без още да е приключила процедурата по узаконяването им.

Гражданските комитети поканиха обществеността и медиите да присъстват в сградата на община „Красно село”, където на 10-ти, 11-ти и 12-ти май от 16.00 часа ще протекат обществени обсъждание на плана за изменение и регулация като част от законовата процедура, за да се проведе неотложна гражданска намеса и да се спаси София от готвения  строителен апокалипсис. В края на проявата новоучреден граждански комитет начело с  Никола Говедаров обяви инициатива за застъпничество  за зелена и устойчива София и  по процедирането на  застрояването в  кварталите „Люлин”, „Горна баня” и „Суходол”.



Прочетено: 5530 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургас-моста Кръст за Бургас Във висините Божидара -спокойствие в морската градина грее грее Финансова помощ за бедните Созопол Курсове по Регресивна Терапия в Институт за Регресивна и Реинкарнационна Терапия – Уъркшопове – Индивидуални сесии по регресия Мото клуб pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development