Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Червената лента е символ за солидарност и толерантност

15 май – Световен ден за съпричастност с жертвите от спин



Ключови думи: болест, СПИН, лентичка
15 Май 2011, Неделя



От 1983 през месец май светът почита паметта на жертвите покосени от коварната болест.


От 1983г. през месец май светът почита паметта на жертвите покосени от коварната болест.
В началото на 1991 г. в Ню Йорк се създава идеята за създаване на глобален символ за борбата със СПИН. Това е червената лента-символ за солидарност и толерантност към тези, които често са дискриминирани от обществото, хора живеещи с ХИВ и СПИН.
За пръв път той се появява в Европа в понеделник преди Великден през 1992г., когато повече от 100 000 червени лентички са раздадени по време на концерта на Фреди Меркюри на стадион Уембли в Лондон за борба срещу СПИН.
Над 1 млрд. души в повече от 70 държави по света гледаха това шоу. Символът на солидарност и толерантност към хората, живеещи с ХИВ/СПИН са червената лентичка и червените звезди около нея.
Червените звезди означават:
•червени като олицетворение на ХИВ/СПИН, станали жертви на болестта
•червени като жарта, която бавно погубва пълноценният живот на хората, живеещи със ХИВ/СПИН
•червени като кръвта, засегнати от вируса на СПИН
•червените звезди образуват окръжност, като знак на обединението в борбата с ХИВ/СПИН и затова, че все още няма спасение от коварната болест
Червената лентичка е:
•червена като любовта, символ на страстта и толерантността към страдащите
•червена като кръвта, символизираща болката причина от факта, че толкова много хора са починали от СПИН
•червена като гнева, заради безпомощността, с която се изправяме пред една болест, за лечението на която няма изход
•червена като предупреждение да не пренебрегваме с равнодушие един от най-големите проблеми на нашето време.
Червената лентичка е глобален символ на солидарност към ХИВ-позитивни хора и хора болни от СПИН и тя обединява хората в общата борба срещу болестта.
Разпространението на ХИВ-инфекцията сред младите хора в световен мащаб нараства с голяма скорост. 17% от новооткритите случаи са регистрирани при млади хора на възраст под 15 години. Според СЗО близо 40 млн. души по света живеят с вируса на СПИН.
Засягат се всички възрастови групи от 17 до 71години.
Най-поразената възрастова група е 20-29 години Запазва се тенденцията водещ да бъде сексуалният полов път на предаване на инфекцията-хомо и хетеросексуален, употребата на интравенозни наркотици.
Анализът на данните показва, че в общността на интравенозните наркомани, поради използване на общи игли и спринцовки съществува реална опасност от бързо разпространение на ХИВ-инфекцията.
Заразени по вертикален път (майка-дете) са около 1%.
За Бургаски регион през 2010г. новооткритите случаи са 5. От началото на 2011г. до този момент (12 май 2011г.) има 4 новооткрити потвърдени случаи от РЛС (Референтна лаборатория по СПИН). Преминали общо през вирусологична лаборатория на РЗИ са 1511 души, от които както следва:
-През Кабинет за анонимно и безплатно изследване на ХИВ/СПИН-КАБКИС - 1105 лица.
-НПО-200 лица
-От клиничната мрежа профилактично насочени - 206 души


По повод 15 май – Световен ден за съпричастност с жертвите от СПИН, РЗИ съвместно с Община Бургас и НПО – “Доза Обич”, “Областен ромски съюз” и “Каритас” организира кампания за безплатни и анонимни изследвания в мобилни кабинети, които ще бъдат разположени пред БСУ, Площад “Тройката” и ул. „Александровска” на Часовника до Община Бургас на 13 май (петък) от 10:00 до 14:00 часа.
Изследвания за ХИВ/СПИН и сексуално преносими инфекции на 13 май ще се извършват във Вирусологична лаборатория (етаж 2).


Нека и тази година запалим свещичка и закачим червената панделка с насочени надолу краища-символ на кръвта и отиващият си живот!



Прочетено: 5498 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Тухлена селска къща Предлагаме инкубатори за люпене на яйца Конкурс прическа Бургас 2009 етюд 01 Ловец, авджия флора 2008 7 следобедно спокойствие Община Бургас Градините на Версай от Бутик Цъфнали череши Балчик
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development