Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Варненските университети са в по-добро финансово състояние от столичните, според министър ИгнатовСергей Игнатов призова и за по-голяма свобода за ВУЗ - овете.
Ключови думи:
15 Май 2011, НеделяМинистър Игнатов потупа по рамото Варненските университети, като не пропусна да вметне думички за Софийските висши училища. Това заяви днес министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов във Варна.

Заедно с ректора – доц. Овид Фархи, той откри Паметника на Абсолвента, монтиран пред Машинния факултет. Фигурата от месинг е проектирана и изработена от доц. Радко Радев, ръководител на Катедра "Металознание и техника на металите". Името на новия символ на Техническия университет беше избрано чрез допитване до всички преподаватели и студенти. Церемонията сложи началото на честванията по случай 50-годишния юбилей на Техническия университет, която ще бъде отбелязана догодина.
Повече от 2 часа продължи срещата на студентите и преподавателите с министър Игнатов. Той обеща, че през юни инженерните специалности в българските университети, а също медицинските и природо-математическите, ще получат 10% по-голяма субсидия от държавния бюджет.
Парите за останалите ще бъдат увеличени с 5%. Сумите ще бъдат изчислени със стара дата - от 1 януари.
ВУЗ-овете вече ще получават от държавния бюджет финансиране не според броя на студентите, а според специалностите, в които са най-добри. Този показател ще изчислява според рейтинга и допълнителни коефициенти. Състезателният принцип за разпределение на средствата ще изиграе ролята на естествен подбор и ще отсее излишните професионални направления. Така ще отпаднат тези, които бълват специалисти без реализация и съществуват само за да издържат вече наети преподаватели.  За пример министърът даде  специалност "Физика" - нито един от завършилите я през последните 20 г. не я практикува.

Финансирането на науката също ще бъде преструктурирано, обясни проф. Игнатов. Повече пари ще получават изследванията в области, в които България има силно развито производство. Като приоритетни са определени 8 индустрии. Това, според министър Игнатов, е пътят да се измъкнем от последното място по конкурентоспособност в Европа. Затова той ще настоява едва 15% от публичните средства да отиват за фундаментални изследвания, а всички останали да са предназначени за иновации.

Новият ред в Университетите след юни въвежда и разделение на властите във висшето образование. Така академичното ръководство ще има грижата само за програмите и качеството на обучението. С логистиката и обществените поръчки ще се занимава финансово-стопанското ръководство.

Очаква се в най-скоро време Министерство на външните работи да предложи визови облекчения за висше образование в България, които да не нарушават ангажиментите ни към ЕС и Шенген.

Министър Игнатов отговори на десетки въпроси - за стипендиите, акредитацията на специалностите, за заплатите, за финансирането на проекти, за нови специалности... След края на срещата той седна да разговаря на 4 очи с турски студент - член на Студентския съвет. От въпросите на младежа стана ясно, че той лошо е разбрал думите на министъра за предстоящите промени и проф. Игнатов държеше да му ги обясни лично на английски език.Прочетено: 7440 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 бургаска среща Конкурс прическа Бургас 2009 бял минзухар Странджа, Бръшлян Цвете Стилът на знаменитостите Spirit of Burgas Община Бургас Тавия Журналистка
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development