Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

За ред и законност в Слънчев бряг. Къде е тази Справедливост



16 Май 2011, Понеделник


Автор: Борд на директорите на Слънчев бряг АД

Ръководството на Слънчев бряг АД иска ред и законност в комплекса. Контролен режим и премахване на незаконните обекти и сергии са основните инициативи

Новото ръководство на най-големия курортен комплекс в България Слънчев бряг подема твърда инициатива за въвеждане на стриктен ред  и законност в курорта преди началото на предстоящия летен сезон. Най-наболелият проблем за комплекса, който през лятото надхвърля 100 000 туриста, е регламентирането на търговските дейности и временните обекти. До момента, в продължение на повече от 15 години, временните обекти, магазини и сергии в Слънчев бряг са поставяни хаотично от неизвестни лица, като в голямата си част те са абсолютно незаконни. В края на миналия сезон съвместна комисия, съставена от специалисти на държавата и Община Несебър, констатира стряскащата цифра от около 350 незаконни магазини, заведения и сергии на територията на Слънчев бряг!

За незаконните обекти от години не се заплаща никакъв наем и такси от страна на ползвателите. Като пример можем да посочим големи ресторанти, разположени на широки централни площи в комплекса, които от десетилетия не плащат нито стотинка за своята експлоатация нито на Слънчев бряг, нито на община Несебър, но въпреки това тяхната необезпокоявана работа продължава. Подобно абсурдно положение, превърнало се в статукво не е възможно да продължава. За съжаление, процедурата по премахване, регламентирана според изискванията на ЗУТ, е твърде тромава и не позволява бързото прилагане на закона. Въпреки това, ръководството на Слънчев бряг АД ще направи предложение за законодателни промени и ще потърси съдействието на МРРБ във връзка с допуснатите нарушения при поставянето на временните обекти на плажната ивица. Сегашният пейзаж ограждащ достъпа до плажа и морето с непробиваема стена от кичозни сергии и бараки освен, че е недопустим е и незаконен и нарушава условията, при които държавата е предоставила концесията на частни фирми.

За да се пресече порочната практика и в комплекса да се въведат законови и европейски норми на търговия и обслужване, Бордът на директорите изработи специална схема за разполагане на обекти за търговски и други обслужващи дейности. Схемата е съгласувана, както с Община Несебър, така и с МРРБ и отговаря на всички нормативни изисквания на ЗУТ и местните общински наредби. Според новата визия, обслужващите обекти ще се поставят върху части от площадни и улични пространства, които са държавна собственост, но съобразени с предназначението на съседните имоти, както и без да затрудняват пешеходния поток. Целта е да изчезнат непробиваемите стени от магазини, обектите тип “бит пазар” и грозната картина от различни разностилни, ръждясали


и амортизирани бараки и сергии, изпълващи курорта. Освен въвеждането на ред и


подобряването  на цялостната визия на Слънчев бряг, изработената схема за търговска дейност ще поправи накърнения имидж на най-големия ни летен курорт, заради хаотичната и незаконосъобразна улична търговия. В схемата са разработени зони с различни функционални предназначения, които влючват широк спектър на услуги - от площи за магазини и обществено хранене до места за художници, продажба на вестници и списания, телефонни кабини, сметосъбиращи съоръжения и т.н. Предвидените за поставяне павилиони са еднотипни, нови и красиви и няма да бъдат разполагани един до друг, както до сега. Те ще бъдат оформени в красиви модулни съоръжения, за да се избегнат безкрайните тунели от сергии, възпрепятстващи свободното движение на пешеходци и развалящи цялостния пейзаж на курортния комплекс.

Паралелно със стриктното регламентиране на търговската дейност и изчистването на Слънчев бряг от незаконните обекти, ръководство ще въведе контролен режим на достъп до алеите и хотелите в комплекса. На КПП-тата ще бъдат поставени компетентни служители, които да  не допускат проникването на незаконни таксита, проститутки, съмнителни лица и багажи с неясен произход.  Тези мерки са задължителни с оглед осигуряване не само спокойствието на ногобройните гости и туристи, но и поради мерките за сигурност, които България е задължена да поеме, заради повишената опастност от терористични атаки. Недопускането на свободно влизане на посетители, без документи или неотговарящи на фейсконтрол, е крайно необходимо и би осигурило безопасността на туристите, избрали да прекарат своята почивка в България. Въвеждането на по-строг контрол на достъпа през това лято се налага и поради повишения брой туристи от потенциално рискови държави като Израел. Вълненията и конфликтите в редица арабски страни, традиционни туристически дестинации, пренасочва голям брой туристи към бългасрките летни курорти, а това води до редица предизвикателства за сигурността, на които трябва да се отговори адекватно.

Ръководството на Слънчев бряг и съответно държавата в негово лице, се сблъскват не със съдействие, а с противопоставяне от страна на определени частни фирми по отношение на въвеждането на новите мерки за законност и ред. Това са концесионери на плажа и собственици на хотели. Съпротивата срещу премахването на незаконните обекти, въвеждането на новата схема за регламентирана търговия, както и контролния режим за сигурност показва, че те се оказват неизгодни на някои бизнес кръгове. Тези лица и фирми, обявяващи се срещу новите мерки в Слънчев бряг, са свикнали да печелят много пари във време на хаос от съмнителни дейности: търговия, проституция, пиратски таксиметрови услуги, контрабанда и т.н.

Една от формите на саботаж е новите инициативи да бъдат умишлено и незаконно въвлечени в безкрайни процедури на обсъждания и дебати в местния Общински съвет на Несебър, докато не премине активния туристически сезон. Отчитаме, че се сблъскваме с огромни интреси и въвеждането на ред и законност в Слънчев бряг ще пресече

сериозни парични потоци от сенчеста икономика. Управата на Слънчев бряг АД, ще се обърне за съдействие към всички отговорни институции, за да успее в нелеката си мисия да превърне Слънчев бряг в един европейски курорт, който не вреди на имиджа, а работи за авторитета на страната ни, като едно от лицата на България пред света.

Надяваме се на медийна и обществена подкрепа в своето начинание. Ще информираме своевременно за развитието на сезона в Слънчев бряг, както и за предстоящите действия по регламентирането на всички дейности на територията на курорта.



Прочетено: 5484 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
primorec Лувъра, Париж - от Бутик Созопол Жълто подрумиче небе Извор на Марина река Пътна помощ - ADAC БСУ Созопол Стилът на знаменитостите Pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development