Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

За ред и законност в Слънчев бряг. Къде е тази Справедливост



16 Май 2011, Понеделник


Автор: Борд на директорите на Слънчев бряг АД

Ръководството на Слънчев бряг АД иска ред и законност в комплекса. Контролен режим и премахване на незаконните обекти и сергии са основните инициативи

Новото ръководство на най-големия курортен комплекс в България Слънчев бряг подема твърда инициатива за въвеждане на стриктен ред  и законност в курорта преди началото на предстоящия летен сезон. Най-наболелият проблем за комплекса, който през лятото надхвърля 100 000 туриста, е регламентирането на търговските дейности и временните обекти. До момента, в продължение на повече от 15 години, временните обекти, магазини и сергии в Слънчев бряг са поставяни хаотично от неизвестни лица, като в голямата си част те са абсолютно незаконни. В края на миналия сезон съвместна комисия, съставена от специалисти на държавата и Община Несебър, констатира стряскащата цифра от около 350 незаконни магазини, заведения и сергии на територията на Слънчев бряг!

За незаконните обекти от години не се заплаща никакъв наем и такси от страна на ползвателите. Като пример можем да посочим големи ресторанти, разположени на широки централни площи в комплекса, които от десетилетия не плащат нито стотинка за своята експлоатация нито на Слънчев бряг, нито на община Несебър, но въпреки това тяхната необезпокоявана работа продължава. Подобно абсурдно положение, превърнало се в статукво не е възможно да продължава. За съжаление, процедурата по премахване, регламентирана според изискванията на ЗУТ, е твърде тромава и не позволява бързото прилагане на закона. Въпреки това, ръководството на Слънчев бряг АД ще направи предложение за законодателни промени и ще потърси съдействието на МРРБ във връзка с допуснатите нарушения при поставянето на временните обекти на плажната ивица. Сегашният пейзаж ограждащ достъпа до плажа и морето с непробиваема стена от кичозни сергии и бараки освен, че е недопустим е и незаконен и нарушава условията, при които държавата е предоставила концесията на частни фирми.

За да се пресече порочната практика и в комплекса да се въведат законови и европейски норми на търговия и обслужване, Бордът на директорите изработи специална схема за разполагане на обекти за търговски и други обслужващи дейности. Схемата е съгласувана, както с Община Несебър, така и с МРРБ и отговаря на всички нормативни изисквания на ЗУТ и местните общински наредби. Според новата визия, обслужващите обекти ще се поставят върху части от площадни и улични пространства, които са държавна собственост, но съобразени с предназначението на съседните имоти, както и без да затрудняват пешеходния поток. Целта е да изчезнат непробиваемите стени от магазини, обектите тип “бит пазар” и грозната картина от различни разностилни, ръждясали


и амортизирани бараки и сергии, изпълващи курорта. Освен въвеждането на ред и


подобряването  на цялостната визия на Слънчев бряг, изработената схема за търговска дейност ще поправи накърнения имидж на най-големия ни летен курорт, заради хаотичната и незаконосъобразна улична търговия. В схемата са разработени зони с различни функционални предназначения, които влючват широк спектър на услуги - от площи за магазини и обществено хранене до места за художници, продажба на вестници и списания, телефонни кабини, сметосъбиращи съоръжения и т.н. Предвидените за поставяне павилиони са еднотипни, нови и красиви и няма да бъдат разполагани един до друг, както до сега. Те ще бъдат оформени в красиви модулни съоръжения, за да се избегнат безкрайните тунели от сергии, възпрепятстващи свободното движение на пешеходци и развалящи цялостния пейзаж на курортния комплекс.

Паралелно със стриктното регламентиране на търговската дейност и изчистването на Слънчев бряг от незаконните обекти, ръководство ще въведе контролен режим на достъп до алеите и хотелите в комплекса. На КПП-тата ще бъдат поставени компетентни служители, които да  не допускат проникването на незаконни таксита, проститутки, съмнителни лица и багажи с неясен произход.  Тези мерки са задължителни с оглед осигуряване не само спокойствието на ногобройните гости и туристи, но и поради мерките за сигурност, които България е задължена да поеме, заради повишената опастност от терористични атаки. Недопускането на свободно влизане на посетители, без документи или неотговарящи на фейсконтрол, е крайно необходимо и би осигурило безопасността на туристите, избрали да прекарат своята почивка в България. Въвеждането на по-строг контрол на достъпа през това лято се налага и поради повишения брой туристи от потенциално рискови държави като Израел. Вълненията и конфликтите в редица арабски страни, традиционни туристически дестинации, пренасочва голям брой туристи към бългасрките летни курорти, а това води до редица предизвикателства за сигурността, на които трябва да се отговори адекватно.

Ръководството на Слънчев бряг и съответно държавата в негово лице, се сблъскват не със съдействие, а с противопоставяне от страна на определени частни фирми по отношение на въвеждането на новите мерки за законност и ред. Това са концесионери на плажа и собственици на хотели. Съпротивата срещу премахването на незаконните обекти, въвеждането на новата схема за регламентирана търговия, както и контролния режим за сигурност показва, че те се оказват неизгодни на някои бизнес кръгове. Тези лица и фирми, обявяващи се срещу новите мерки в Слънчев бряг, са свикнали да печелят много пари във време на хаос от съмнителни дейности: търговия, проституция, пиратски таксиметрови услуги, контрабанда и т.н.

Една от формите на саботаж е новите инициативи да бъдат умишлено и незаконно въвлечени в безкрайни процедури на обсъждания и дебати в местния Общински съвет на Несебър, докато не премине активния туристически сезон. Отчитаме, че се сблъскваме с огромни интреси и въвеждането на ред и законност в Слънчев бряг ще пресече

сериозни парични потоци от сенчеста икономика. Управата на Слънчев бряг АД, ще се обърне за съдействие към всички отговорни институции, за да успее в нелеката си мисия да превърне Слънчев бряг в един европейски курорт, който не вреди на имиджа, а работи за авторитета на страната ни, като едно от лицата на България пред света.

Надяваме се на медийна и обществена подкрепа в своето начинание. Ще информираме своевременно за развитието на сезона в Слънчев бряг, както и за предстоящите действия по регламентирането на всички дейности на територията на курорта.



Прочетено: 5542 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Казан за топло тия бански нищо не скриват... Жреци на музите 2009 врабец Конкурс прическа Бургас 2009 созопол Момчета АЗ Подводен свят Българско село Мандарин pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development