Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Мария Неделчева: Целта ни е броя на най-слабо развитите страни да намалее наполовина до 2020 г.



19 Май 2011, Четвъртък



По време на провеждащата се в Будапеща 21-ва сесия на страните от АКТБ и ЕС, парламентаристите разискваха Четвъртата Конференция на ООН за най-слабо развитите страни в Истанбул, Турция от 9-13 май т.г.

Тогава беше приет 10-годишен план за дейностите, които ще бъдат осъществени в периода 2011-2020г. за развитието на близо 50 държави, изправени пред безредици, болести, икономически проблеми и природни бедствия.

В динамичния дебат в пленарна зала се чуха позициите на имена в партньорските взаимоотношения АКТБ-ЕС, сред които и евродепутатът от ЕНП Мария Неделчева.

„Напредъкът на най-слабо развитите страни е отражение на собствените ни политики за развитие, както и тези на международната общност”, заяви М.Неделчева и застъпи тезата, че увеличението на броя на най-слабо развитите страни е ясен знак за преразглеждане на политиките, инструментите и разполагаемите средства.

Поздравявайки новият екшън план, приет в Истанбул и целите, които си е поставил, М. Неделчева обърна внимание на това, че трябва да се следва набелязаната цел за намаляване наполовина на броя на най-слабо развитите страни до 2020г.  За това обаче е нужен механизъм за мониторинг на политиките за развитие, допълни българският евродепутат.

М.Неделчева напомни, че ангажиментът на страните да посветят между 0.15 и 0.20% от БВП за помощи за развитие, не е изпълнен. В тази връзка постави пред зам.генералния секретар на ООН, г-н Дару въпрос какви са гаранциите, че до 2020-та година тези обещания ще бъдат изпълнени.

Още три точки в изказването на М.Неделчева очертаха стоящи на дневен ред проблеми, изискващи своевременно и консолидирано решение.

Най-напред да се помисли над вътрешните фактори, които задържат страните в състоянието на бедност, като например корупцията, липсата на механизми за защита на демокрацията и проблемите със собствеността на земята, призова евродепутатът. Необходимо е тези фактори да бъдат взети предвид в достатъчна степен и да се предприемат конкретни мерки, за да се избегне тяхното негативно влияние върху развитието на страните.

В икономически план М.Неделчева подчерта нуждата от създаване на икономически блага и развитие на пазарната икономика, които неминуемо ще допринесат за борбата с бедността.  „В тази насока трябва да подкрепяме малките и средни предприятия и да следим за правилното използване на държавните средства.”, подчерта българският евродепутат.

Във финалната декларация по сюжета М.Неделчева препоръча да бъдат включени две конкретни инициативи:

- Инициативата „Всичко освен оръжията”, която да запази своето централно място, а дори и да бъде продължена, защото нейните положителни последствия са оценени от всички.
- Американската инициатива „Полезните изкопаеми, подхранващи конфликтите”, която ЕС да приложи в Европа за по-ефективна борба с незаконния добив и търговията на полезни изкопаеми в Африка. В тази посока М.Неделчева смята още, че ООН трябва задължително да помисли за по-широкообхватен инструмент, който би могъл да разшири това предложение.

В заключение М.Неделчева призова колегите си от Европа, Африка, Карибите и Тихия океан да се възползват от засилената роля и мястото на Парламентите, които 10-годишния план за развитие им отрежда: „Нека направим така, че през 2020-та година да си кажем, че и ние сме дали нещо на най-слабо развитите страни, че сме повлияли положително и по решителен начин това да се случи”.

 



Прочетено: 4914 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Пластири за отслабване Hoodia (Худия) Бургаският кей Международен Семинар на фризьорите София Бургаският кей РК Строители на съвременна България културен център БСУ Детски къщи Teddys house червено 3 Кокили за Строители!!!
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development