Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Политиката по развитие да отреди по-централно място на селското стопанство.



19 Май 2011, Четвъртък



Синхронизирането на политиките по развитие и земеделие ще има положителен ефект върху развиващите се страни

Влиянието на Общата селскостопанска политика върху страните от Африканския, Карибския и Тихоокеанския басейни дискутираха участниците в 21-та сесия на Съвместната парламентарна асамблея АКТБ-ЕС, която се провежда в Будапеща (Унгария).

Познавайки в дълбочина проблематиката, българският евродепутат от Групата на ЕНП Мария Неделчева изтъкна като отправна точка в изказването си, че често ОСП бива обвинявана като недостатъчно добре съгласувана с политиката за развитие. Ето защо предлага, в контекста на реформата на ОСП, да се вземе предвид политиката по развитие и да се покаже политическа воля, но и от двете страни – и от ЕС, и от АКТБ. „Не трябва да си позволяваме да рушим с една политика това, което се опитваме да изградим с друга. Още повече когато става дума за човешки животи!”, аргументира становището си М.Неделчева.

Евродепутатът определи ролята на земеделието като изключително важна за осъществяването на целите на хилядолетието, най-вече що се отнася до борбата с бедността и с глада в развиващите се страни. Изложените данни сочат, че само 4% от публичната помощ за развитие е посветена на земеделието, въпреки че 75% от бедните в света живеят в селските райони и по-голямата част от тях са заети именно в селскостопанския сектор. Ето защо М.Неделчева смята, че земеделието трябва да бъде приоритет в политиката по развитие, но и развитието трябва да бъде взето предвид в ОСП.

В изказването си М.Неделчева подчерта още необходимостта ЕС и страните-членки да отредят на земеделието централно място в своите политики за развитие, с цел по-ефикасна борба с глада и с бедността. „Нужно е помощите да бъдат насочени към дребните селскостопански производители, които представляват 85% от земеделците в развиващите се страни, както и към жените и младите хора - най-големите жертви на недохранването и лошото хранене”, изтъкна М.Неделчева.

Евродепутатът обаче предупреди, че жизненоважно условие за ефикасността на помощите е вземането предвид на спецификите на всяка отделна страна от АКТБ. Успешна стъпка в тази посока би било създаването на възможности тези страни да стабилизират и развият своите собствени местни и регионални пазари.

В заключение М.Неделчева отбеляза нуждата от насърчаване на една отговорна ОСП и една политика за развитие, която отрежда по-централно място на селското стопанство: „Това са важни стъпки към осъществяването на целите на хилядолетието, които трябва да направим!”.




Прочетено: 4680 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Стилът на знаменитостите лека вечер до паркинга на ahtopol Приятели Конникът в парк pepi Флора Бургас 2009 Един рицар в Париж от Бутик Интернет сайт за Вашия бизнес от Бутик централна градска тоалетна
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development