Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Култура и изкуство // Бургас
Организатори бяха Младежки Черноморски форум и Черноморски институт – Бургас

Обърни се към морето



Участниците споделиха своите виждания относно актуалното състояние на Черно море и наболелите проблеми Черноморието.
Ключови думи: Бургас, Обърни се към морето, Черноморски, Черно море, Черноморски регион
20 Май 2011, Петък



Дискусия, посветена на морето, се проведе в регионална библиотека ПК Яворов Бургас

На 19 май 2011 г. в залата на Регионална библиотека „П. К. Яворов” в Бургас се проведе среща-дискусия на тема „Обърни се към морето”. Организатори бяха Младежки Черноморски форум и Черноморски институт – Бургас. Повод за инициативата е 20 май – Европейският ден на моретата.
Залата  се оказа тясна да побере всички желаещи да присъстват. Сред публиката имаше студенти, средношколци и ученици от ОУ П. Р. Славейков” в Бургас, водени от директорката г-жа Живка Дойнова. Присъстваха и бургаски общественици и граждани, които показаха своето съпричастие към Черноморската кауза и инициативите на организаторите. Любопитна подробност е, че същите мероприятия, които организира в града ни Младежкият Черноморски форум по повод Европейския ден на моретата, се провеждат днес и утре и в румънския град Констанца от партньорската на МЧФ и ЧИ младежка организация „Аве Мария”.
Участниците споделиха своите виждания относно актуалното състояние на Черно море и наболелите проблеми Черноморието. Членовете на МЧФ Димчо Йорданов, Даяна Такучева, Соня Петкова и Яница Генчева – деветокласници от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров” в града ни, представиха на публиката свои презентации. Задълбочените им атрактивни разработки спечелиха аплодисментите на присъстващите. Младите хора заявиха своята гражданска позиция, че морето трябва да бъде такова, каквото го носим в мечтите си и пожелаха страната ни да има адекватна и отговорна политика по отношение на неговото опазване.
Важна част от събитието бе и награждаването на призьорите от тазгодишния конкурс за фотография под надслов: „Обърни се към морето”. Наградите отидоха в Поморие, Ракитово, НЕГ „Гьоте” – Бургас и ОУ „ П. Р€ Славейков” в града ни. Споделено бе, че участниците са тридесет, а представените творби надхвърлят 120. Младите таланти бяха приветствани от Председателя на УС на МЧФ Нейко Решовски - преподавател в ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров”, а наградите връчи председателят на Черноморски институт и почетен член на МЧФ доц. Маруся Любчева.
От името на двете организации бяха споделени и поредните инициативи. По-мащабната от тях е свързана с изготвянето на образователна програма „Аз уча за морето”. Като причина за идеята бе споделено, че образователните програми, които се съотнасят с Черноморския регион, не предлагат достатъчно информация, която да провокира и интегрира интереса на младото поколение  към неговите особености, характеристики, развитие и отношения с останалите региони в ЕС и в света като цяло. Бе изтъкнато, че изучаването на Черно море и Черноморския регион би допринесло за по-голям интерес към историята, настоящето и бъдещето чрез формиране на позиции, подготовка на хора и специалисти за  участие в политики и дейности, за подкрепа на принадлежността  и формиране на граждански позиции в различни сфери на дейност – биоразнообразие, брегови зони,  водни ресурси, културна интеграция, туризъм, социално включване, формиране на Черноморска култура и манталитет и др. Това би допринесло и за развитие на гражданската култура, както и на усещането за общност и съпричастност към проблемите на региона като такъв и начина, по който те рефлектират върху неговите граждани. Една интегрирана образователна програма „Аз уча за Черно море” би  запълнила необходимостта от повече знания за Черно море и Черноморския регион и в контекста на подкрепяното сътрудничество между страните от Черноморския регион, което се осъществява на ниво ЕС.
За втората инициатива организаторите се обърнаха за съдействие към бургаските медии, училищата в нашия град и Регионалния инспекторат по образованието. Идеята е: в чест на Деня на Черно море в края на октомври всички ученици в Бургас  да проведат един свой час на класа на морския бряг. Часът ще носи надслова и на днешното събитие – „Обърни се към морето”. Идеята е това да стане традиция, която да тръгне от Бургас и да бъде популяризирана и в другите Черноморски общини в страната и чужбина.



Прочетено: 4754 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
5 тръби и инсталации Spirit of Burgas Художник Кокили за Строители!!! Флора Бургас 2009 Конкурс прическа Бургас 2009 Конкурс прическа Бургас 2009 Отровни гъби Кафе Карамел Строителна фирма ES.TI.&.aDDesign ЕООД коте
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development