Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Международна конференция по публична администрация се откри във Варна



Публичен сектор и реформи, повишаване качеството на живот и административно обслужване на граждани
Ключови думи: Черноризец Храбър, публична администрация, Централна Източна Европа, конференция, публичен сектор
20 Май 2011, Петък



Намаляването на държавните служители не означава справяне с кризата, заяви президентът на NISPAcee. Целта на представяната конференция е да се види докъде е стигнала реформата в публичния сектор и какво предстои да се направи за повишаване качеството на живот и административното обслужване на гражданите.

Няма нищо по-добро от това да се съберат водещи учени от над 30 държави и да дискутират трансформациите на обществото след световната икономическа и финансова криза. Това заяви ректорът на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” проф. д.ик.н. Анна Недялкова при откриването на международния научен форум във Варна днес.

Международната конференция по публична администрация се организира от висшето училище и Мрежата на институтите и училищата по публична администрация в Централна и Източна Европа  (NISPAcee). Става дума за световно събитие с представители на над 30 държави и институции, които се занимават с проблемите в публичния сектор на 3 континента – Европа, Азия и Америка.

Традиционно форумът се провежда в различни държави. Тази година домакин е България, като конференцията е под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.
Организацията, която представлявам покрива големи територии в Източна Европа и става все по популярна в нови региони като Азия и Кавказ, подчерта президентът на NISPAcee Мзия Микеладзе. Основната ни мисия е да повишим нивото на обучението в областта на публичната администрация и научните изследвания в тази сфера, добави тя.

Практиката показва, че намаляването на служителите в публичната администрация не означава справяне с кризата, подчерта президентът на NISPAcee. Според нея на дневен ред сега е въпросът за качеството на образованието на тези кадри и включването на информационните технологии в управлението. Преди години държавният служител бе длъжен да се подчинява на по-висши инстанции, днес акцентът е върху създаване на иновативни знания и умения, посочи Мзия Микеладзе. Затова е важно да се уточни кои са хората, които участват в управлението и да се използват добрите практики на висшите училища като партньори.

ВСУ „Черноризец Храбър” членува в NISPAcee повече от 15 години, като организацията обединява 126 институции от 23 страни от Централна и Източна Европа, Кавказ и Централна Азия.

Най-строгият пример за тежки санкции срещу административни служители е в Китай, където доказано уличен в корупция се разстрелва. Това пък съобщи пред журналистите проф. д-р Павел Павлов, заместник-ректор на ВСУ „Черноризец Храбър”. Преди откриването на конференцията той подчерта, че електронното правителство не спомага на администрацията, а увеличава възможностите на работещите в нея.

По численост нашата администрация се доближава до средните нива на ЕС, но въпросът е какъв е подборът и може ли служителите да бъдат деполитизирани, високо квалифицирани, с достойно заплащане и независими от смените във властта, заяви проф. Павлов.

Международната конференция по публична администрация се откри в 15:00 ч. днес в Аула „Максима” на Варненския свободен университет в присъствието на близо 340 представители на правителствени, бизнес и обществени организации от над 30 държави. Пленарните заседания до 22 май ще се провеждат както на територията на висшето училище, така и в курортния комплекс „Златни пясъци”.

По програма научният форум днес ще завърши с церемония по връчване на награда на Алена Бруновска за учебни постижения по публична администрация. Утре конференцията продължава с дискусии на работните групи в хотел „Мелия Гранд Ермитаж”, като първата е от 9:00 ч. и посветена на реформата в местната власт.




Прочетено: 4432 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
отгоре е по-забавно и по-безопасно залез над ез.Вая-Бургас.JPG Секс шоп в град Бургас, многообразие на еротика.. Spirit of Burgas Черноморец-Поморие Флора Бургас 2009 Заслон в местност Силкосия Художник Мой хороший знакомый из Бургаса Театър за драма. опера и балет, Бургас. Гъбките
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development