Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургас: CON TEMPO – танц извън центъра



25 Май 2011, Сряда



В програмата на проекта са включени 5 напълно различни по своите методи и изразни средства танцови провокации с участието на хореографите Росен Михайлов, Петя Стойкова, Галина Борисова, Ана Саласар, Милен Петров, Асен Наков, Петя Попова, Жана Пенчева, Николина Тодорова и Ивайло Димитров.

Проектът „CON TEMPO – танц извън центъра” ще представи цикъл от представления на млади и емблематични автори на съвременен танц пред зрителската аудитория на гр. Бургас в периода Юни – Септември 2011 г.
В програмата на проекта са включени 5 напълно различни по своите методи и изразни средства танцови провокации с участието на хореографите Росен Михайлов, Петя Стойкова, Галина Борисова, Ана Саласар, Милен Петров, Асен Наков, Петя Попова,  Жана Пенчева, Николина Тодорова и Ивайло Димитров.
Всички постановки са независими артистични проекти с оригинални концепции и новаторски подход към съвременния танц.
Като съпътстващо събитие в проекта ще бъде включен и Уъркшоп на утвърдената българска хореографка Галина Борисова.

При всеки спектакъл на зрителите ще бъде преодложено да впишат своя мейл, скайп, фейсбук в мейлинг листа на Сдружение „Танц БГ” за да получават актуална информация за събития свързани с танцовото изкуство.

Целта на проекта е да провокира общественият интерес към съвременното танцово изкуство и да даде своя принос за неговата сценична изява и съществуване.

Освен от Министерство на Културата  проекта е подкрепен от Фондация „Етюд” и Програма „Изкуство в движение” на Фондация „Америка за България” и Фондация „Арт Офис”.

Проектът стартира официално на 03 Юни, 2011 г. от 19.30 ч. в залата на НХК с три танцови миниатюри на пловдивската хореографка Ана Саласар и нейната танцова компания „ФРИДА”. 

В програмата на вечерта зрителите ще видят:
"TANGO TILL THEY'RE SORE" - комедиен танцов спектакъл по музика на Том Уейтс, коментиращ клишето за мъжественост и значимост в контекста на повтаряща се шест пъти една и съща песен.

"ME, MYSELF & I"  - спектакъл изграден от тринайсет сола и един дует, темата на които е самотата и самодостатъчността на съвременния човек. По музика на Марк Рибо, Естрейа Моренте, Нина Симон, Панос Мануилидис и др.

и моноспектакълът ”БОЛЕРО” -  експеримент в усмирителна риза в много ограничено пространство,
в изпълнение на Ана Саласар по музика на Морис Равел.


Билетите за спектакъла са символични  ( 3 лв.) и могат да бъдат закупени от Дома на НХК в деня на спектаклите.

Ана Саласар е независим артист и хореограф от гр. Пловдив. Основател е на първата школа за съвременни танци и танцов театър в Пловдив и на независимата танцова компания „ФРИДА”. Завършила е актьорско майсторство в НАТФИЗ, където по-късно специализира Танцов театър.
Автор е на 15 танцови спектакъла, които се играят на различни сцени и танцови  форуми  у нас и в Испания, включително и в градска среда. Някои от по-известните и постановки са "Босо Танго", „Carmen”, уличния спектакъл „Fiesta”, „Track 10” и „Con duende, por favor”.
Музиката за спектаклите на Ана най-често е авторска, писана за нея и нейната трупа от Панос Мануилидис, Балинт Петц и  Амар Амарни. Художници и сценографи на Танцова компания „ФРИДА” са Елена Калпакчиева и Ерна Ангелова. Състава на танцьорите включва както професионалисти, така и ученици от школата към трупата - Моника Пунгерова, Деница Гергиникова, Якуб Мунко, Иван Енев и др.

Един от най-интересните проекти на Ана Саласар е постановката „Домът на Бернарда Алба” от Ф. Г. Лорка реализиран с участието на дванайсет лишени от свобода в Окръжен затвор гр. Сливен. През ноември 2010 танцова компания Фрида осъществи първия 24 часов танцов маратон с музика на живо, част от която излъчвана по Скайп от различни места по света.
Освен съвременен хореограф Ана Саласар е и преподавател по Фламенко.
 
Очаквайте в програмата на CON TEMPO :
М. Юни – STRINGS, Премиерен спектакъл на Танцова Компания ДЮН
М. Юли – ВЕЧЕР НА МЛАДИТЕ БЪЛГАРСКИ ХОРЕОГРАФИ, постановки на младото поколение български хореографи (чиито актуални представители са предимно от Бургас) 
м. Август  - 36 MORE FOR LESS , Спектакъл на Танцова Компания „Хетероподи”
М. Септември - ВЕЧЕР НА СЪВРЕМЕННИЯ ТАНЦ,  с танцови минианюри на Галина Борисова и Асен Наков

Съвременният танц в България е съсредоточен предимно в усилията на независими автори и трупи, които срещат огромни трудности при представянето на своите продукции. Инициаторите на такова представяне обикновено са неправителствени организации, занимаващи се с изкуства или артисти, работещи в същата сфера. Представянето на независим проект изисква от инициаторите осигуряване на всички необходими средства – наем сцена, осветление, озвучаване, реклама и т.н., тъй като артистичните нпо или компании не разполагат с делегирани бюджети от държавата или общината.Поради тази причина, случаите на представления носещи логото „съвременен танц” са рядкост в градовете извън центъра (София). Проектът „CON TEMPO – танц извън центъра” е предназначен за културната аудитория на Бургас – град известен с културните си традиции и артистични постижения.  Проектът ще допринесе за развитието на аудиторията на българския съвременен танц и ще даде възможност за професионална изява на широк кръг млади и утвърдени творци – хореографи и танцьори.



Прочетено: 6406 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
св. Николай Чудотворец На лодката Жреци на музите 2009 Конникът в парк Община Бургас Конкурс прическа Бургас 2009 Конкурс прическа Бургас 2009 Флора Бургас 2009 Вече съм голяма Декабрь 2017 года зад облаците плахо наднича... Театър за драма. опера и балет, Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development