Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Каква закрила трябва да има за европейските деца-мигранти



Каква закрила трябва да има за европейските деца-мигранти
Ключови думи: закрила, европейски деца, мигранти, Европейски парламент, Мария Неделчева, трафик на хора
27 Май 2011, Петък



В Европейския парламент в Брюксел се проведе конференция на тема "Каква закрила трябва да има за европейските деца-мигранти ?" Инициатор и домакин на форума беше Мария Неделчева, евродепутат от Групата на ЕНП(ГЕРБ).

Участие в конференцията взеха Мирия Василиаду, европейският координатор по антитрафика, евродепутатите Едит Бауър и Илиана Йотова, Тео Нотен, представител на ECPAT, Пиер Казенав от Terre des Hommes и представители от други ключови неправителствени организации в Брюксел. От  българска страна участваха Антоанета Василева, главен секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора,  Светлозар Георгиев, главен инспектор в сектор „Трафик на хора” към ГДБОП, МВР и Ирена Борисова, началник отдел „Международно сътрудничество и правна помощ по наказателни дела” на МП.

В изказванията си  Мария Неделчева изтъкна няколко важни момента:

"Децата-мигранти и техните семейства, които са принудени да живеят на улицата, са особено уязвими към различни форми на експлоатация, дискриминация и злоупотреба с тяхното достойнство. Конференцията засяга два основни въпроса- първо, проблема с трафика и експлоатация на деца, и второ факта, че това се случва в много европейски държави, следователно това могат да бъдат нашите собствени деца. 
 
Проблемът с трафика на деца е многопластов  и разрешаването му изисква интегриран подход. Такъв подход включва аспекти като  човешките права и намаляването на бедността, правата на малцинствата, пресичането на трафика на хора и организираната престъпност, предлагането на социални услуги за тези хора в Европа, както и по-добра информираност на обществото за опасностите, които крие  доброволната или насилствената имиграция.

Европейските институции, националните правителства, неправителственият сектор, както и академичният свят трябва да поемат своята отговорност и да се кооперират по-интензивно, за да има по-добро познаване и разбиране за този проблеми, и за да бъдат вземани мерки в най-ранна фаза. Именно  вземането на превантивни мерки е ключовият фактор за третиране на проблема в неговата основа и в дългосрочен план. Надявам се, че такъв вид мерки ще намерят своето място в стратегията за борба с трафика на хора на  Европейската комисия. Тази стратегия се очаква да бъде публикувана през 2012 г. и да очертае интегрирания подход на ЕС в тази област за следващите пет години."

Мирия Василиаду, европейският координатор по антитрафика сподели, че трафикът на хора е приоритетен проблем за Европейският съюз и Европейската комисия  взема решителни мерки за неговото решаване. Това е видимо от новата Директива относно предотвратяването и борбата с трафика на хора, както и от наскоро създаденият пост на антитрафик координатор на ЕС, с цел подобряване на взаимодействието между държавите- членки и ЕС.

Едит Бауър, член на Европейския парламент и докладчик по Директивата за предотвратяването и борбата с трафика на хора на ЕС, подчерта, че правното уреждане на проблема не е достатъчно. Обсъждането в общественото пространство е важно условие за нарушаването на неписаното правило за премълчаване на проблема и за по-доброто справяне с него. 




Прочетено: 5314 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Тройна дъга над Бургас пазач Първа копка Елена Роза Kapoto Бургаският кей лека вечер МАШИНА ЗА ПЕРДАШЕНЕ НА МАЗИЛКИ ROKAMAT, ГЕРМАНИЯ-2700 ЛВ. Бургас, ФЛОРА 2008
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development