Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Енергийни омбудсмани ще съдействат на гражданите да бранят правата си пред електроразпределителните дружества



31 Май 2011, Вторник



ДКЕВР и „ДНЕС” се договориха да стартират съвместна информационна кампания, която да повиши информираността на гражданите за техните права на потребители на монополни услуги.

„Анонсираното евентуално увеличение на цените на електроенергията от 1 юли т.г. предизвика вълна от възмущение сред членовете и симпатизантите на „ДНЕС” – телефоните и електронните ни пощи буквално прегряха. Хората вече са крайно чувствителни на новини, свързани с увеличения на цени и произвол от страна на монополистите”.

С тези думи Анжелика Цокова – член на КС на Движение „ДНЕС”, представи накратко пред ръководството на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) мотивите за оповестената вчера позиция на „ДНЕС” срещу увеличението на енергийните цени. Тя подчерта, че в условията на икономическа криза, крайно обедняване на населението и непрекъснато растящи цени на горивата, храните и други стоки от първа необходимост, дори минимално увеличение на цената на електроенергията може да се окаже непосилно за хората. Нещо повече, подобно увеличение ще повлияе допълнително върху инфлационните процеси и ще влоши още повече финансовото състояние на българските семейства. „За нас е ясно, че повишението на цените е неизбежно, но това трябва да стане, едва след като има яснота по отношение на доходите на хората”, подчерта г-жа Цокова.
 
Проф. Атанас Тасев, консултант на Движение "ДНЕС", заяви: "Ние се намираме в окото на икономическата криза. И всяко едно повишаване цената на електроенергията неминуемо ще окаже влияние както върху възможностите на нашата индустрия да се развива, така и върху джоба на потребителите. Аз не искам да кажа, че не трябва да има увеличение на цените, просто не трябва да има увеличение на цените сега."

На среща, проведена днес (30 май 2011 г.) в сградата на държавния регулаторен орган, беше обсъден напредъкът по изпълнение на исканията на гражданите, включили се в организираната от „ДНЕС” подписка срещу произвола на монополистите. Експертите на ДКЕВР не се ангажираха с коментар по време на срещата, но поеха ангажимент да отговорят писмено на представените искания и предложения.
 
Експертите на „ДНЕС” обърнаха внимание на представителите на ДКЕВР, че при някои компании се наблюдава повече от 90% аутсорсване на дейността им, с което практически се заобикалят изискванията на Закона за обществените поръчки и, вместо да се намали себестойността на услугата, тя нараства в пъти. Експертите на ДКЕВР се ангажираха да проучат въпроса и да потърсят механизми за прекратяване на тази порочна практика.
 
Участниците в срещата обсъдиха възможността за създаване на съвместни приемни за граждани, с участието на представители на ДКЕВР и на „ДНЕС”, както и за обучение на адвокати-доброволци за „енергийни омбудсмани”. Обект на дискусия беше и разработваният в момента от ДКЕВР проект на наредба, която да регламентира общите условия на взаимоотношенията между монополистите, потребителите и държавния регулаторен орган.
 
От ДКЕВР отправиха покана към „ДНЕС” представители на движението да се включат в общественото обсъждане на индексирането на енергийните цени, което ще се проведе утре, 31 май, от 10.00 часа, в сградата на регулаторния орган. Представителите на ДКЕВР коментираха, че по време на тези обсъждания потребителите не са представени по адекватен начин и това практически лишава комисията от възможността да се съобрази с позицията на една от най-засегнатите от ценовите промени страни. Ето защо, ръководството на регулатора апелира за по-активно участие на „ДНЕС” в работата на комисията, вкл. чрез включване на експерти на движението в работната група по разработване на новата наредба за общите условия за дейността на монополистите.
 
ДКЕВР и „ДНЕС” се договориха да стартират съвместна информационна кампания, която да повиши информираността на гражданите за техните права на потребители на монополни услуги.
 
В края на разговора г-жа Цокова изказа очакванията си, че диалогът с ДКЕВР ще продължи, като припомни, че още утре (31 май 2011 г.), от 14.00 часа, в зала „Изток” на Народното събрание ще се проведе среща по повод сформирането на две работни групи за законодателни промени, гарантиращи правата на гражданите при взаимоотношенията им с естествените монополи и с мобилните оператори. Срещата е по покана на председателя Парламента г-жа Цецка Цачева и ще бъде с участието на ръководителите на заинтересованите парламентарни комисии, министерства и регулаторни органи, вкл. ДКЕВР.



Прочетено: 3932 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
св. Николай Чудотворец Етнографски музей Бургас бункер пътят за никъде витраж5 Конкурс прическа Бургас 2009 закачалки 1 Флора Бургас 2009 Слънчев бряг не е само строителен обект Пролет на село До другото лято
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development