Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Меглена Кунева е кандидат за президентМеглена Кунева
Ключови думи:
02 Юни 2011, Четвъртък


Източник: Vesti.BG

Кандидатурата на бившия еврокомисар Кунева за президент на републиката бе очаквана от няколко месеца; логично е тя да бъде подкрепена от някогашните участници в управлението на тройната коалиция - БСП, ДПС и НДСВ

Меглена Кунева ще се кандидатира за президент на Република България като независима.

Това обяви инициативният комитет, който ще обяви официално кандидатурата на 6 юни в софийския хотел "Радисън".

Очаква се там Кунева да изложи мотивите си, както и принципите и посланията на кампанията.

Членовете на инициативния комитет ще обявят пред гостите аргументите си за подкрепа на Кунева. Поканени са представители на гражданското общество, неправителствени организации, браншови и професионални гилдии, журналисти и общественици.

Меглена Кунева, която на 22 юни ще навърши 54 години, беше първият български еврокомисар и първият комисар с ресор "Защита правата на потребителите" в Европейската комисия.

Магистър е по право. Завършила е Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1981 г., а през 1984 г. получава научната степен "доктор на юридическите науки"

Специализирала е през 1995 г. и през 1999-2000 г. "Международни отношения и международно екологично право" в университета "Джорджтаун", Вашингтон, САЩ, а през 1996 г. - екологично право в Оксфорд, Великобритания.

През 1988-1989 г. е била асистент в Юридическия факултет на СУ, а в периода 1987-1991 г. е работила като редактор и водещ в програма "Хр. Ботев" на Българското национално радио.

Като старши правен съветник в Министерския съвет през периода 1991-2001 г. е участвала в изготвянето на законопроекти в областта на околната среда, достъпа до информация, вещното право и др.

Името й стана известно, когато Симеон Сакскобургготски я включи на избираемо място в листите на кандидатите за народни представители през 2001 г. За депутат от листата на НДСВ беше избрана и през 2005 г.

През 2001 г. бе определена за главен преговарящ на Република България с Европейския съюз, а през 2002 г. бе избрана за министър по европейските въпроси.

Беше номинирана от правителството на тройната коалция с премиер Сергей Станишев и на 12 декември 2006 г. Европейският парламент одобри кандидатурата й за еврокомисар по защита правата на потребителите.

През 2008 г. Кунева получи наградата на European Agenda за комисар на годината и на изданието European Voice за европеец на годината.

В момента тя е член е на борда на директорите на банка BNP Paribas.  Председател е на Борда на директорите на Центъра за европейски политики и е специален съветник за правата на пътниците на вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по транспорта Сийм Калас.

Владее английски, френски и руски език. Омъжена е за финансиста Андрей Пръмов, син на секретаря (1962-1978) на ЦК на БКП Иван Пръмов, от когото има един син - Александър Пръмов.

Кандидатурата на Меглена Кунева за президент на републиката бе очаквана от няколко месеца. Логично е тя да бъде подкрепена от някогашните участници в управлението на тройната коалиция - БСП, ДПС и НДСВ, както и от други противници на сегашното правителство на ГЕРБ.

Както е известно, гласовете на избирателите на ДПС могат да изиграят решаваща роля за резултата от предстоящите избори.

http://www.vesti.bg/Прочетено: 4457 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Роза Pepi  мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка Списание Влъхвите европейка Pepi Созопол Раковини във въздуха Община Бургас Храбрая ворона място и за влюбени
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development