Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Инициатива за журналистическа награда Пловдив – Ангел Семерджиев



21 Юни 2011, Вторник



125 години вестник ПЛОВДИВ и 150 години от рождението на Ангел Семерджиев

Видни българи, получили висока обществена оценка за своята дейност преживе, са останали  встрани от основното русло на националната и регионална историография. Сред тях е Ангел Семерджиев /1861 – 1907/, оцелял от Баташкото клане, виден деец на Съединението, журналист и издател на един от най-авторитетните български вестници  - „Пловдив”. На 22 юни, сряда, от 18 часа в зала „Съединение“ на Регионален исторически музей Пловдив  с камерен  концерт на проф. Магдалена Чикчева, проф. Недялчо Тодоров, Теодора Стефанова, Момчил Енчев, Иван Димитров и вокален състав, тържествено ще бъдат отбелязани 150 години от рождението на уважавания общественик Ангел Семерджиев и 125 години от създаването на вестник „Пловдив”. На тържеството ще бъде изнесено слово за Ангел Семерджиев и ще бъде представена историята и значението на вестник „Пловдив”. Това обявиха днес на пресконференция в БТА – Пловдив инициаторите на събитието Евдокия Емануилова, председател на общински комитет „Васил Левски“ – Пловдив, Георги Райчевски – председател на Дружеството на пловдивските журналисти и проф. Цанка Андреева, родственик на Ангел Семерджиев. Те канят гражданите да се присъединят към тържеството.

„Вестник „Пловдив” е един от 3-те пловдивски вестници с най-продължителен живот, които създават информационния климат на града до 1944 г.”, подчерта Георги Райчевски. В периода след Освобождението до 1944 г. над 600 са издаваните вестници и списания в Пловдив, но повечето имат 4-5-годишен живот. „Пловдив” излиза през 1886 г. и е издаван непрекъснато 22 г., като в някои години излиза веднъж, а в други 3 пъти в седмицата. „Всички изследователи подчертават, че продължителното му съществуване се дължи преди всичко на сравнително сдържания тон на неговите публикации. Изданието има постоянни рубрики за дневни новини, последни новини и НОВИНИ ПО ТЕЛЕФОНА, за получаването, на които се използва специален телефонен пост. Разпространява се не само в Пловдив и Южна България, а и във Велико Търново, Габрово, Горна Оряховица, Дряново и други градове, има кореспонденти в София, Русе и Цариград и специални пратеници на международното изложение в Прага.Заради огромния авторитет /пловдивчани дори наричат вестника с името на издателя му – неслучайно изданието преустановява съществуването си едновременно с неговата смърт/ и заради славата му се правят няколко неуспешни опита за неговото продължаване, като през 1914, 1915 и 1936 г. се появяват вестници със същото име.”
Съединението, вестници, вестник, общински комитет, Васил Левски, Георги Райчевски, журналисти, Цанка Андреева

Ангел Семерджиев е изявен  деец на Съединението на България, в неговата печатница „Напредък” /по-късно преименувана на „Нова Заря”/ е напечатан уставът на Българския таен централен революционен комитет и възванието за Съединението. В неговата печатница се печата и знаменития вестник на Захари Стоянов „Борба”. Там се печата и вестник „ Южна България”, също горещо подкрепящ Съединението. Ангел Семерджиев е отговорен редактор на вестника.” Напредък” се превръща на практика в печатна база на БТЦРК . В книгата на Симеон Радев „ Строители на съвременна България” том 1 в главата  глава II „Заговорът за Съединението” се описва как в БТЦРК на 3 септември се обсъжда евентуален план за нападение над Генерал – губернатора на Източна Румелия Гаврил Кръстевич  от хора скрити преди това в печатница „Напредък”. От това може да се съди за огромното доверие, с което се ползва Ангел Семерджиев от водачите на Българския таен централен революционен комитет. Семерджиев е заклет агент и куриер на оглавявания от Захари Стоянов комитет, съобщи още Евдокия Емануилова. След Съединението не се колебее да участва в защитата на обединена България като доброволец в сръбско – българската война. Възторжен привърженик е на инициативата за Първото пловдивско изложение. За авторитета на Ангел Семерджиев сред обществеността е показателен фактът, че той е избран да приветства княз Фердинанд от името на пловдивското гражданство при откриването на изложението.

 

„Семерджиев е бил и кмет на Пловдив – от 1 април до 1 юни 1893 г.”, припомни биографични данни Георги Райчевски. Реално той е управлявал града като председател на градската тричленна комисия /един вид временно правителство в период на избори/, когато започва озеленяването на хълма Бунарджика. След това е общински съветник и народен представител от народно – либералната партия, чийто лидер е Стефан Стамболов.

 

„Ангел Семерджиев е спасен в Баташкото клане от българо-мохамеданина Ахмед Кавалов от Дорково”, подчерта още един факт от биографията му проф. Цанка Андреева. Вторият му баща и други негови родственици обаче загиват и въпреки това Семерджиев активно подкрепя идеята за помощ на семействата на загиналите и ранени турски войници в Гръцко-турската война. Когато майка му се преселва, заедно с по-малкия му брат, от Батак в Пловдив, Ангел е подпомогнат от пловдивският епископ Гервасий Левкийски. Духовникът настанява умното и будно момче във Френски пансион, където усвоява френския език, и същевременно завършва Пловдивската гимназия. Семерджиев „връща това благодеяние” като самият той помага за прехраната и учението на 2 сирачета – Ангел Станков - станал многократно народен представител и 20 години председател  на адвокатската колегия в Пловдив, както и на Коста Стефанов, впоследствие професор по английски език в Софийския университет. При ранната си смърт, само на 46 години, Ангел Семерджиев остава 3 сирачета, които са отгледани с помощта на неговия брат Георги – един от видните пловдивски адвокати.

Преките наследници на Ангел Семерджиев са емигрирали през 70-те години на миналия век в САЩ. Внучката на Ангел Румяна Иванова издава книгата „Дружелюбният Манхатън”, а дъщеря й Калина Иванова, която работи като филмов сценограф, печели награда „Еми”.

Инициаторите на честването от общински комитет „Васил Левски“ – Пловдив намират част от наследниците на Георги в Пловдив – неговите внучки  проф. Цанка Андреева - преподавател по пиано в АМТИИ и доц. д-р Невена Андреева –известен специалист по паразитология, които дават допълнителни данни от семейната история. Родствениците от Пловдив след разговори с журналисти и общински комитет „Васил Левски“ предлагат да се подеме инициатива за създаване на журналистическа награда на името на вестник „Пловдив” и Ангел Семерджиев, един от най-достойните български журналисти. Очакват идеята да бъде подкрепена от обществените институции и медии в Пловдив.

 

„До сега не е отдадена заслужената почит към неговото дело и личност”, констатират инициаторите на честването. Не е намерен паметникът, който общинският съвет издига след смъртта му, „в знак на благодарност за неговото трудолюбие, култура, обществена, печатарска и журналистическа дейност” (според Екатерина Пейчинова – историк). Не е открит гробът му, няма нито паметна плоча, където, например, е била печатницата /на ъгъла на улиците „Отец Паисий” и „Патриарх Евтимий”/. Няма  улица на негово име. Той дори не е обявен за почетен гражданин, както е редно.


Прочетено: 6946 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургаският мост през 2011 г. Южен парк Старите бургазлии разказват kupi dari Конкурс прическа Бургас 2009 пепита Spirit of Burgas -1- Етнографски музей Бургас Флора Бургас 2009 Театър за драма. опера и балет, Бургас. Кукерски карнавал гр. Разлог 2015 - от Бутик
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development