Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Политика // Избори // НДСВ
Пресконференция на Меглена Кунева, кандидат за президент на НДСВ

Меглена Кунева: Докладът обори тезата на премиера



23 Юли 2011, Събота



Докладът на Европейската комисия обори тезата на премиера Бойко Борисов: Ние ги хващаме, те ги пускат. Меглена Кунева и кандидатът за вицепрезидент Любомир Христов коментираха, че прочитът на доклада, направен през последните дни, показва липса на държавност в България и не отчита рисковете пред страната.

Меглена Кунева:  Докладът обори тезата на премиера „Ние ги хващаме, те ги пускат”

Докладът на Европейската комисия обори тезата на премиера Бойко Борисов „Ние ги хващаме, те ги пускат”. Това заяви днес по време на пресконференция кандидатът за президент Меглена Кунева по повод доклада на Европейската комисия за напредъка на България в областта правосъдие и вътрешен ред. По думите й фактът, че в документа е записано, че има проблем със събирането на доказателства, със защитата на свидетели и с представянето единствено на свидетелски, а не материални доказателства, доказва неефективността на МВР.
Кунева и кандидатът за вицепрезидент Любомир Христов коментираха, че прочитът на доклада, направен през последните дни, показва липса на държавност в България и не отчита рисковете пред страната.
„Всеки откъсна от доклада тази част, която му харесва. Целта не е докладът да бъде прочетен от една или друга партия, от управляващите или от опозицията. Никоя от трите власти не успя да припознае собствената си отговорност по доклада. Нито президентът, нито председателят на Народното събрание, нито министър-председателят направиха опит да съберат политическите сили, за да коментират доклада, както и да изслушат предложенията на неправителствените организации”, подчерта Кунева.
„Сега ще се направят механичен отговор на критиките и механичен план за действие, а резултатът ще е нулев, защото няма обединена воля”, допълни още тя..
И Кунева, и Христов бяха категорични, че докладът ясно казва, че няма резултати. „Докладът, преведен на нашенски, означава: правителството много говори, малко работи”, коментира канидатът за вицепрезидент Любомир Христов.
„Въпросът не е вътрешният министър да коментира Лазар Груев и Лазар Груев да коментира вътрешния минитър през медиите, а да се срещнат, да постигнат съгласие и да обявят какво следва”, каза Кунева. На въпрос дали президентът Георги Първанов не е направил необходимото за съгласие по съдебната реформа през последните два мандата, Кунева заяви:  „Ако аз бях на тази позиция, щях да търся консенсус за съдебна реформа”.
Двамата коментираха, че най-тежката констатация в доклада е неспособността на властите да се справят с корупцията. „Ако следващата година видите по-малко инвеститори от Румъния, не се чудете и не питайте защо”, каза Кунева. „Когато говорим за състояние на съдебна система, за организирана престъпност, за корупция, това има икономически последици. Думата корупция ще се прочете от инвеститорите в Холандия, Германия и Франция и ще им каже, че парите на европейските данъкоплатци не се усвояват, а се присвояват. Прочетен така, докладът означава: намаляване на чуждестранните инвестиции, а оттам – липса на нови работни места”, добави кандидатът за вицепрезидент Любомир Христов. Кунева каза още, че оценката за несправяне с корупцията ще утежни допълнително административните процедури по европроектите и това ще откаже бенефициентите да канидатстват. Тя напомни, че според данните на работодателски организации 50% от българските фирми, участвали в усвояване на еврофондове, се отказват следващ път да участват в процедурите.
Кунева коментира решението на министъра на финансите Симеон Дянков да обяви в интервю пред чуждестранна медия, че се отказва от приоритета за влизане в еврозоната. „Не може без дебат да се слага нито начало, нито край на една национална цел. Влизането в Еврозоната беше първият външнополитически приоритет на страната, обявен от кабинета”, допълни Кунева. „Ниските данъци в България нямат необходимия ефект за икономиката, защото от две години насам в България има непосилен данък, непоследователност и несигурност. Когато бизнесът няма идея какво ще се случи, когато непрекъснато вървим ту напред, ту назад, ту влизаме в ERM 2, ту не влизаме, той просто не инвестира, не започва бизнес и така се обричат хората на безработица”, заяви Христов.
Кандидат-президентът коментира в заключение, че е лицемерие в изборния кодекс да е записано участие на кандидати, издигнати от инициативен комитет, а да не е направено необходимото това да се случи с лекота. „Важно е да има равен достъп до медии, да има по-лесни процедури за финансиране без партийна субсидия. Всичко е направено така, че партиите да доминират в процеса. Защото иначе, независимо дали имаме записан член първи в Конституцията, или ще бъде направено по заобиколен начин, има монополизиране на полическия живот от партиите”, добави Кунева.



Прочетено: 4550 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 Best friends Пожарната в Бургас Арменската черква Сурп Хач Цвете Spirit of Burgas В очакване на жертвата вечерен Бургас АЗ ПЕПИТА Краси Списание Влъхвите BSB
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development