Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Ще лицензират музиката в заведения и хотели в Созопол и Южното Черноморие



24 Юли 2011, Неделя



Между 26 и 29 юли организациите ПРОФОН и МУЗИКАУТОР откриват временна приемна в Созопол; от този сезон глобите за обектите, в които се използва музика без уредени права са между 2000 и 20 000 лв.

С цел улеснение на лицензирането на използване на музика в хотели, заведения и магазини в Созопол, Приморско, Китен, Царево и региона, организациите за колективно управление на права в музиката – ПРОФОН и МУЗИКАУТОР, ще открият временна приемна в Созопол. От 26 до 29 юли включително (вторник до петък), всички собственици и управители на търговски и туристически обекти могат да заповядат в малката конферентна зала на хотел „Корал” в Созопол (ул. „Лазурен бряг” 5), за да уредят правото да излъчват музика в своите хотели, заведения и/или магазини. Служители на ПРОФОН и МУЗИКАУТОР ще бъдат на тяхно разположение за консултации и сключване на договори, а необходимите документи са фирмено удостоверение и копие от категоризацията. В приемната ще присъстват и представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

ПРОФОН представлява правата на артистите-изпълнители (певци, музиканти) и музикални продуценти, а МУЗИКАУТОР тези на композиторите, текстописците, аранжорите и издателите. За да спази изискванията на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), всеки собственик на туристически или търговски обект, в който се излъчва музика, трябва да сключи договор и с двете организации.

По силата на рамкови споразумения с дружествата, членовете на БХРА и регионалните й структури се ползват с около 50 % отстъпка от възнагражденията, които дължат на двете дружества за авторски и сродни права,. Всички хотелиери и ресторантьори от района ще могат на място да станат членове на браншовата организация и съответно да се възползват от тази отстъпка.

Според служители на трите организации това значително ще улесни и облекчи представителите на местния туристически и търговски бизнес, които са длъжни по закон да лицензират публичното изпълнение на музика в обектите си, особено имайки предвид предстоящите проверки от страна на Инспектората към Дирекция "Авторско право и сродни права" на Министерство на културата. Според промените в Закона за авторското право и сродните му права, влезли в сила от 25 март 2011 г., санкциите за нарушители на закона, в това число и публични места, които използват музика без разрешение от правоносителите, е между 2000 и 20000 лв. при първо нарушение и между 3000 и 30000 лв. при повторно.

В същото време тарифите на ПРОФОН и МУЗИКАУТОР за заплащане правото на публично изпълнение на музика са съобразени с икономическата реалност в страната, съгласувани са с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и са изключително приемливи за представителите на бизнеса.

Възнаграждението, което трябва да плащат заведенията и хотелите за музика зависи от броя на местата и категоризацията на обекта, както и от това дали са сезонни или не. Възнагражденията за търговски обекти (магазини) и центрове за услуги (фризьорски, фитнес и др.) се определят от площта на съответния обект.

Подобни приемни на ПРОФОН и МУЗИКАУТОР вече бяха организирани в Златни пясъци и Слънчев бряг и благодарение на тях бе лицензирано използването на музика в няколко стотин обекта по българското Черноморие.



Адрес на приемната: Конферентна зала на хотел „Корал” Созопол (ул. „Лазурен Бряг” 5).
Работно време – 26-29 юли включително, от 10 до 17 ч.
За контакт със служителите във временната приемна:
Васил Василев (старши експерт направление „Публично изпълнение” в ПРОФОН): 0884 17 09 18
Момчил Даскалов ( Ръководител направление”Търговски обекти, туризъм и кина” в МУЗИКАУТОР): 0886861141, [email protected]


Информация за ПРОФОН:

ПРОФОН е творческо сдружение с нестопанска цел управляващо права, сродни на авторското право - тези на артистите-изпълнители и музикалните продуценти. ПРОФОН лицензира използването на огромен музикален каталог на територията на Република България - репертоара на над 25 000 звукозаписни компании от цял свят, както и правата на стотици хиляди артисти-изпълнители и 150 от най-популярните български изпълнители, групи, музикални компании и продуценти. През 2010 г. ПРОФОН разпредели над 5.5 млн. лв. на правоносителите.
ПРОФОН лицензира следните основни видове използване на музика: радио- и телевизионно излъчване, излъчване на музика в Интернет – симулкастинг и уебкастинг, препредаване (напр. чрез кабел и сателит), публично изпълнение.
През 2010 г. ПРОФОН регистрира рекорден за Европа ръст от 61 % на приходите за използване на музика в ресторанти, хотели, заведения, магазини, бензиностанции и др, като събра за правоносителите (артисти-изпълнители и музикални продуценти) 755 хил. лв. През 2011 г. се очаква ръст от около 25 % на приходите от т.нар. "публично изпълнение” на музика.

Информация за МУЗИКАУТОР:

МУЗИКАУТОР е сдружение за колективно управление на авторски права на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика и музикални издатели. Сдружението е учредено през 1992 г. в София от 104 български автори. Днес МУЗИКАУТОР представлява над 2300 български творци както и близо 2 000 000 автори от над 100 страни в света по силата на двустранни договори с 60 чуждестранни авторски дружества.
МУЗИКАУТОР е член на Международната конфедерация на дружествата на  композитори и автори (CISAC) и на Международното бюро на авторските дружества, управляващи правата за механичен запис и възпроизвеждане (BIEM).

Информация за редактори, относно правата на композитори, текстописци, аранжори, артисти-изпълнители и продуценти на звукозаписи и музикални видеозаписи, при т.нар. публично изпълнение на музика в туристически и търговски обекти:

Според Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) всички публични места, на които се излъчват звукозаписи, музикални видеозаписи (клипове), радио- или ТВ програма, съдържаща такива, трябва  предварително да получат разрешение за това, като заплатят възнаграждение за носителите на правата – композитори, текстописци, аранжори, артисти-изпълнители и музикални продуценти /чл. 35, чл. 58 (1), чл. 76 (1.2), чл. 86 (1.3) от ЗАПСП/. Това е т.нар. публично изпълнение на музика, радио- и/или ТВ програма, като няма значение източника на това изпълнение - ефирна, кабелна, цифрова и сателитна телевизия, ефирно или онлайн радио, чрез компютър/лаптоп, специално създадена фонова музика или неинтерактивна програма, интернет стрийминг, озвучителна аудио и/или видео уредба и др.

Глобите за нарушители са м/у 2000 и 20 000 лв. (при повторно нарушение – от 3 000 до 30 000 лв.), както и риск от забрана за извършване на дейността или запечатване на помещенията, в които е извършено нарушението /чл. 97 от ЗАПСП/.

Заплащане на такса за кабелна/сателитна/цифрова телевизия, за интернет (когато се излъчва онлайн програма), такса за специално създадена неинтерактивна програма или фонова музика, хонорар на диджей (за заведенията), закупуването на оригинален диск, албум, колекция и др. НЕ означава, че правата за излъчването на музиката/програмата са уредени. Това право се отстъпва единствено и само от носителите на правата на защитената музика, които са за сродните права на артистите-изпълнители и музикални продуценти – с българската организация за колективно управление на сродни на авторските права – ПРОФОН, а за авторски права на композитори, текстописци и аранжори – с българската организация за колективно управление на авторски права МУЗИКАУТОР. Това е изрично потвърдено и в решението на Европейския съд в Люксембург от 07.12.2006 г. по дело C-306/05, в което на база на Европейската директива 2011/29 ЕС ясно се казва, че помещения в туристическите и търговски обекти са публично пространство и в тях се извършва публично изпълнение на музика, за което се дължи отделно възнаграждение.



Прочетено: 5284 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
моите цветя pepi Римокатолическата черква Ремонтира носачи BMW Приятелки в три цвята Жреци на музите 2009 Фрагмент от сграда в Бургас pepi къща Пречиствател на въздух за стая с термометър Морска градина Бургас лека вечер
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development