Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Уникална културна програма за тържествата на НЕСЕБЪР



Снимка Tschinar.net
Ключови думи: несебър, празник на Несебър
11 Август 2011, Четвъртък



Цялата празнична програма Община Несебър е изготвила със собствени сили – без творческа и финансова помощ. В подготовката за най-очакваното августовско събитие в града са се включили на 60 доброволци – деца и възрастни.

Несебър отбелязва своя празник в деня, когато православната църква чества Успение Богородично, тъй като светицата е закрилница на града.  През изминалите четири години, общинското ръководство  превърна църковния празник в духовен. Той излезе от очертанията на града и на страната. Превърнал се в основен културен акцент на Южното ни Черноморие, този ден събира на малкия живописен полуостров хиляди гости от цял свят, обединени от желанието да се веселят заедно.
През тази година празникът ще се проведе под мотото „Съзиданието и паметта – пътят на града”. В два поредни дни – 14 и 15 август, Несебър отново ще се превърне в средище на различни културни и развлекателни прояви.
        Празникът ще започне на 14 август с тържествено литийно шествие и вечерна литургия в храм „Св. Успение Богородично”. По-късно деца и несебърски художници ще изрисуват стената под Южния парк. Част от „подгряващата” празнична програма е и конкурсът „Кралица Несебър 2011” в амфитеатъра, на който за жури са поканени всички Марии от общината. В Община Несебър 650 жени носят това име. 365 от тях вече са потвърдили участието си в журито на конкурса. По-късно специално за тях ще е концертът на Веселин Маринов.
Тържествена литургия в храм „Св. Успение Богородично”,  издигане на националния флаг и награждаване на изявени граждани на Несебър пред крепостните стени ще поставят началото на празника още в сутрешните часове на 15 август. В 10 часа там ще бъде представен и туристическият маршрут „Духовният път” и всички гости на празника ще извървят първите 150 метра от него.
Пътят ще е маркиран с бели хартиени птици, които децата на Несебър вече са сгънали, уточни Ели Кирилова, директор на дирекция „Култура, образование и международно сътрудничество”. Всеки от гостите ще може да напише своето желание на белите оригами.  Всеки ще получи и символизиращ града подарък – пакетче със сушени смокини, фурми и орехови ядки, ветрило с надпис – пожелание, а бяло вино и минерална вода ще разхлаждат в горещия августовски ден.
Богата и амбициозна програма е подготвила Община Несебър, за да зарадва всичките си гости и да им покаже как празнува градът на ЮНЕСКО. Пъстри мажоретни паради, весели детски празници, концерти и спектакли ще се редуват по сцените из целия град. Зрителите ще присъстват на поздравителните концерти на жителите на град Нова Месембрия в Гърция, както и на съседните черноморски градове – Поморие и Созопол. Със своя изложба ще се представят несебърските художници, с концерти ще се включат духовият оркестър и всички несебърски таланти. Заключителният концерт на празника ще започне в 21.30 часа пред крепостната стена. В него наред с българските звезди Петя Буюклиева, Нели Рангелова, Марияна Попова и Стефан Митров, участие ще вземат и млади изпълнители от Несебър. Финал на празника ще сложи впечатляващо светлинно шоу.
Цялата празнична програма Община Несебър е изготвила със собствени сили – без творческа и финансова помощ. В подготовката за най-очакваното августовско събитие в града са се включили на 60 доброволци – деца и възрастни.
Така древният град продължава да пише историята си.



Прочетено: 5766 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepi димитров ден Строителна фирма ES.TI.&.aDDesign ЕООД ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК хотел приморец лека вечер Учебници CALLAN метод Европейка Черноморец-Поморие В парка Хебел ремонтира,кормилна система
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development