Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Костов: Решението на ВАС за Лукойл е политическо и целесъобразно



12 Август 2011, Петък


Автор: Агенция КРОСС
Източник: Агенция КРОСС

С решението на Върховния административен съд е препятствана проверката дали Лукойл участва в източването на ДДС и акцизи и дали има някакво укрива на данъци. Говорим за Лукойл Нефтохим, а не за Лукойл България, заяви Иван Костов

И Софийският административен съд (САС), и Върховният административен съд (ВАС) трябва да се произнесат по сагата „Лукойл”, но кога ще се произнесат не е ясно. С решението на Върховния административен съд е препятствана проверката дали „Лукойл” участва в източването на ДДС и акцизи и дали има някакво укрива на данъци. Говорим за „Лукойл Нефтохим”, а не за „Лукойл България”. Това каза Иван Костов, лидер на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция, в интервю за Нова телевизия. По думите му сега проверката не може да бъде направена. Трудно е да се осъществи контролът сега, докато при спряно предприятие можеше да се направи този контрол, поясни Костов. Според него въпросът с „Лукойл” е бил прехвърлен в съда и съдът спря изпълнението на решението на Агенция „Митници” да бъде спряно производството в нефтохима.

На въпрос за това, че преди време премиерът Борисов заяви: „Ситуацията с „Лукойл” е тест и за моите министри”, Костов каза, че цялото правителство не е издържало този тест, включително и премиерът, когото са призовали да застане твърде и категорично зад действията на Министерството на финансите и Агенция „Митници”. По думите на Костов премиерът едно говори, съвсем друго прави. Ако той беше дал силна подкрепа, нямаше да има този резултат, посочи Иван Костов.

„Г-н Колев, председателят на ВАС, беше назначен от ГЕРБ и специално от Цветан Цветанов, това не е тайна. Министърът, който се е възпротивил срещу затварянето на „Лукойл” е Цветан Цветанов, това стана ясно”, заяви Костов по повод решението на ВАС. Според него решението е политическо и целесъобразно, защото ще се нанесат загуби на руския монополист.

По думите на бившия премиер ефектът след действията в „Лукойл” е цените на горивата да паднат с 15-20 ст. Това е сериозно падане на цените, а не каквито са сега.

На въпрос дали счита, че продажбата на „Лукойл” по негово време е грешка, Костов каза, че това не е било грешка и не съжалява. „Не си спомням цената, честно. Аз и не разбирам какъв е смисълът да се говори около цената”, добави още Костов.

По отношение на световната дългова криза, Иван Костов каза: „Кризата в България ще се задълбочи, не ме интересува световната криза толкова, колкото какво ще се случи в страната. Всички знаци, свидетелства за това, че тя ще се задълбочи са много по-големи от това, че ще ни се размине”. По думите му българските семейства имат антикризисно поведение. Всички затягат коланите. Само за първите тримесечия на тази година в сравнение с миналата година данъците, които плаща домакинството, са се увеличи от 66 на 99 лева, а осигуровките от 74 на 115 лева. Домакинствата са поели допълнителна данъчна и осигурителна тежест на правителството, коментира Костов. По думите му домакинствата са намалили потреблението си, данъците са се увеличени за хората, а те от своя страна пестят, увеличават влоговете си в банките. Бившият премиер отново подчерта, че върху домакинствата е паднала допълнителна тежест. Статистиката е на Националния статистически институт, не съм си я измислил, добави той.

Тежестта на кризата правителството я е прехвърлило на хората, на домакинствата и на малкия и средния бизнес, посочи Костов и допълни, че в страната няма антикризисна политика.

Иван Костов заяви, че има вероятност от инфлация. Според него е много вероятно в следващите години, поради начина, по който ЕС и САЩ ще се опитат от задълбочаването на кризата, е печатането на пари, това може да предизвика затруднения за българския износ. Тези, които имат сигурни работни места, могат и да не пестят в условията на инфлация. „Неблагоприятната последица е, че инфлацията удря хората със слабо социално положение и слабите икономики, инфлацията не удря най-мощните”, подчерта Иван Костов.



Прочетено: 4220 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Kapoto Бургас, ФЛОРА 2009 Казан за топло Ремонтиране рециклиране носачи на BMW E46 Кукерландия 2011, Ямбол pepi парцалки 3 Великденско яйце 2
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development