Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Империята отвръща на удара.



17 Август 2011, Сряда



Люк Скайуокър срещу Люк Скайуокър. Дарт Вейдър гледа сеир, Йода си скубе косата ...

След като Спирит ъф Бургас приключи, в паузата между фолклорния и ФСБ трябва някой да заблавлява бургазлии, защото инак бургазлии се наливат с бира, мастика и смучат овкусен чируз.

Кмет Николов и кандидат-кмет Стойновски разведряват атмосферата.

Кметът към кандидата Стойновски: Абсолютна неграмотност

Абсолютна неграмотност (срам за английска гимназия в лицето на Стойновски. Двамата да си извадят дипломите). Така определям поредните евтини твърдения на общинския съветник Ваклин Стойновски. Вече за никого в града не е тайна: Основната му задача е да се осуетят големите проекти на Бургас. Примери много - индустриалната зона, „Александровска”, сега и автобусите. Вече всички си задават въпроса – чии интереси всъщност се защитават с безсмислено хвърлените в общественото пространство обвинения? Със сигурност не тези на Бургас.
Рано започна предизборната кампания. Това е добре – нека хората се ориентират и опознаят кандидатите. Само че досега не чух нито една идея за Бургас, а само безсмислено боравене с някакви милиони, които уж били изчезнали. После след поредните предизборни фойерверки се оказва, че не само не са изчезнали, ами и проектите се реализират, а европейските контролиращи органи и най-вече хората на Бургас са удовлетворени от това, че градът се променя с европейски пари.
Няма проект, който да съм започнал и да не е бил атакуван – не с аргументи, а с празни твърдения.
Върху мен тежи изключително голяма отговорност за европроектите. Защото при тях няма компромис със слабости и няма как да си позволим нарушения. Затова и много от другите кметове не посмяват да се хвърлят на големи проекти – защото всеки детайл, буква и етап от реализацията им се следят от няколко европейски органа, от прокуратура, сметна палата, икономическа полиция. И всеки кмет полага подпис върху документите на проекта, и всеки кмет знае, че една цифра или отклонение да има при осъществяването на проекта, той носи персонална наказателна отговорност. Това е истинската причина много от колегите да не се осмеляват да кандидатстват за европейски средства.
Проектът за интегрирания градски транспорт е уникален не само за България, но и за Европа. Бургас е избраният пилотен град и всички европейски и български контролиращи органи са фокусирали вниманието си върху него. Не сме се забавили нито един ден с документацията и реализацията му. Напротив: движим се предсрочно с процедурите, а за автобусите – пуснахме поръчката много по – рано, още преди дори да са проектирани трасетата. Дори при най-малката слабост, Бургас може да бъде санкциониран с милиони левове, както става с много други градове в страната. Бургас като лидер в усвояването на европейски средства е най- проверяваният град в страната, а аз съответно най-проверяваният кмет. Рискът и отговорността са огромни – но пък резултатите си заслужават. И затова като слушам поредните глупости и боравенето с лека ръка с едни милиони ми става смешно. Аз не знам, как за четири години общински съветници така и не направиха опит поне малко да се подготвят в материята „европроекти”, за да не звучат толкова некомпетентно, смешно и евтино при предизборните си прояви. Въпреки че натрупах вече четири години опит в тази сфера, аз самият всеки ден отделям по няколко часа, за да навлизам още по – сериозно в материята. Готов съм да отделя от времето си, за да обуча кандидатите за кметове, как се печелят и отчитат европроекти, без да искам нещо в замяна. Ще го направя, за да повиша грамотността им по темата и да не изглеждат толкова неподготвени.  

В процедурата за осъществяването на интегрирания градски транспорт няма никакво нарушение. Тя се прави съвместно с европейските експерти. Аз нося персонална отговорност за реализацията на проекта, включително и съдебна, не Ваклин Стойновски. За всяко едно действие уведомявам и министерството, и Европейската комисия. До момента няма нито един сигнал за неодобрение от тях, или пък от фирмите-производители на автобуси. Няма никакво забавяне, напротив, предсрочно стартираме. Просто се налага да пригодим процедурата към влязла в сила нова европейска директива. Тайнственият документ, „разкрит” от кандидата, е публикуван в сайта на Агенцията за обществени поръчки на 19 юли и е достъпен за всички.
Ако утре стартираме новата обществена поръчка и влезе в сила нова директива, с европейските ни партньори пак ще я спрем и пуснем наново, докато всичко бъде перфектно. В момента Бургас се посещава ежедневно от европейски експерти и заедно с тях следим всичко да е изрядно до запетайката. Процедурите се правят заедно с тях, защото проектът е пилотен и ще се вземе като модел за България.
Ако някой има съмнения, моля моментално да прати сигнал до прокуратурата, ОЛАФ и който си реши. Но първо да се подготви добре по темата, за да не звучи толкова некомпетентно и смешно пред тези сериозни контролни органи.
В момента опозицията критикува другите кметове, че не са поели смелостта и отговорността да кандидатстват и спечелят този проект. В Бургас моите опоненти ме атакуват, че съм го спечелил и съм се наел да го реализирам. Защото ги боли, че Бургас се събуди и показа, че може, и че им липсват идеи за бъдещето. Жалка тактика, от която не печели градът. За съжаление безсилието на идеи води до глупости като днешните.
Един достойно спечелен проект не трябва да бъде опорочаван с празно хвърлени реплики за несъществуващи нарушения. И моят съвет към канидата е да преглътне собственото си его и чрез ограмотяване да се опита да помогне за реализацията на проекта. Аз ще съм първият човек, който публично ще го поздрави за това.
И се надявам повече да не коментирам празни приказки. Времето ми трябва за проектите на Бургас.



Прочетено: 6468 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка Фонтанът на Конкурс прическа Бургас 2009 Конкурс прическа Бургас 2009 Жреци на музите 2009 Декоративната кула до хотел pepi небе Жреци на музите 2009 Созопол
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development