Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

И Бургас с ускорител



Община Бургас с проект за 6.5 милиона в подкрепа на онкоболните
Ключови думи: Бургас, Община Бургас, линеен ускорител, апаратура, пациенти, заболявания, лъчелечение
17 Август 2011, Сряда



Закупуването на линеен ускорител ще спомогне за решаване на един от най-наболелите проблеми при лечението на онкологично болни пациенти в Бургас – липсата на съвременна и модерна апаратура за лъчелечение.

Община Бургас с проект за 6.5 милиона в подкрепа на онкоболните

Община Бургас много старателно подготви проект за 6.5 милиона лева, с които да бъде закупен мултимодален линеен ускорител с мощност 18 мегаелектронволта, система за планиране, дозиметрична апаратура и устройства за имобилизация на пациенти с онкологични заболявания.
Освен свръхмодерната технология за лъчелечение, е предвидено изграждане на бункер за разполагане на ускорителя и необходимите обслужващи помещения към него – мулажна лаборатория, кабинет, чакалня, съблекалня, санитарни възли.
Проектът е озаглавен „Реконструкция и оборудване на Комплексен Онкологичен Център – Бургас“ и очаква финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие“, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/1.1-11/2011 „Подкрепа за реконструкция/ обновяване и оборудване на общински лечебни заведения в градските агломерации”, Бюджетна линия: BG161PO001/1.1-11/2011.

„Бургас е първенец в страната по усвояване на европейски средства, а най-много сме привлекли именно по Оперативна програма „Регионално развитие”. Проектът ни е в процес на оценка от Управляващия орган и аз очаквам да бъде одобрен и да го стартираме до края на 2011 година”, каза кметът Димитър Николов.

Планираният срок за изпълнение е 24 месеца. Очаква се апаратът да обслужва между 500 и 600 пациента годишно. Той ще удължи продължителността на техния живот, ще подпомогне тяхната социална и трудова реализация.
Закупуването на линеен ускорител ще спомогне за решаване на един от най-наболелите проблеми при лечението на онкологично болни пациенти в България – липсата на съвременна и модерна апаратура за лъчелечение.
Като резултат ще се подобри материално-техническата база на Комплексен Онкологичен Център – Бургас, ще се осъвремени и модернизира наличното оборудване и ще се разширят предлаганите медицински услуги.  
Към днешна дата у нас линейни ускорители има единствено в София и Пловдив.
През 2008 и 2009 г. Община Бургас закупи апарат за дълбока и полудълбока рентгенова терапия, както и апарат за контактна рентгенова терапия за Отделението по лъчелечение. Общата им стойност е близо 900 000 лв. С осигуряването на линейния ускорител цикълът ще бъде напълно затворен и Бургас реално ще стигне нивото на София по качество на предлаганото лечение за този тип заболявания.



Прочетено: 3728 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Pepi Конкурс прическа Бургас 2009 ТРИ ИГРИВИ БУРГАЗЛИЙКИ Известен Созополски профил Часовникът на Черноморец-Поморие Предлагаме инкубатори за люпене на яйца Конкурс прическа Бургас 2009 Кокили за Строители!!!
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development