Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

И Бургас с ускорител



Община Бургас с проект за 6.5 милиона в подкрепа на онкоболните
Ключови думи: Бургас, Община Бургас, линеен ускорител, апаратура, пациенти, заболявания, лъчелечение
17 Август 2011, Сряда



Закупуването на линеен ускорител ще спомогне за решаване на един от най-наболелите проблеми при лечението на онкологично болни пациенти в Бургас – липсата на съвременна и модерна апаратура за лъчелечение.

Община Бургас с проект за 6.5 милиона в подкрепа на онкоболните

Община Бургас много старателно подготви проект за 6.5 милиона лева, с които да бъде закупен мултимодален линеен ускорител с мощност 18 мегаелектронволта, система за планиране, дозиметрична апаратура и устройства за имобилизация на пациенти с онкологични заболявания.
Освен свръхмодерната технология за лъчелечение, е предвидено изграждане на бункер за разполагане на ускорителя и необходимите обслужващи помещения към него – мулажна лаборатория, кабинет, чакалня, съблекалня, санитарни възли.
Проектът е озаглавен „Реконструкция и оборудване на Комплексен Онкологичен Център – Бургас“ и очаква финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие“, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/1.1-11/2011 „Подкрепа за реконструкция/ обновяване и оборудване на общински лечебни заведения в градските агломерации”, Бюджетна линия: BG161PO001/1.1-11/2011.

„Бургас е първенец в страната по усвояване на европейски средства, а най-много сме привлекли именно по Оперативна програма „Регионално развитие”. Проектът ни е в процес на оценка от Управляващия орган и аз очаквам да бъде одобрен и да го стартираме до края на 2011 година”, каза кметът Димитър Николов.

Планираният срок за изпълнение е 24 месеца. Очаква се апаратът да обслужва между 500 и 600 пациента годишно. Той ще удължи продължителността на техния живот, ще подпомогне тяхната социална и трудова реализация.
Закупуването на линеен ускорител ще спомогне за решаване на един от най-наболелите проблеми при лечението на онкологично болни пациенти в България – липсата на съвременна и модерна апаратура за лъчелечение.
Като резултат ще се подобри материално-техническата база на Комплексен Онкологичен Център – Бургас, ще се осъвремени и модернизира наличното оборудване и ще се разширят предлаганите медицински услуги.  
Към днешна дата у нас линейни ускорители има единствено в София и Пловдив.
През 2008 и 2009 г. Община Бургас закупи апарат за дълбока и полудълбока рентгенова терапия, както и апарат за контактна рентгенова терапия за Отделението по лъчелечение. Общата им стойност е близо 900 000 лв. С осигуряването на линейния ускорител цикълът ще бъде напълно затворен и Бургас реално ще стигне нивото на София по качество на предлаганото лечение за този тип заболявания.



Прочетено: 3760 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
камини созопол Над Община Бургас Флора Бургас 2009 МАШИНИ ЗА  БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ 1690 ЛВ. PROFI  www.serafimov-systems.eu старина Машините на Леонардо Семейство на плажа Велодорожка Пролет, кокичета KST Bourgas 1975
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development