Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Международен Фолклорен Фестивал Бургас



21 Август 2011, Неделя



МФФ Бургас за пръв път се провежда в 1965 година. Международният Фолклорен Фестивал в Бургас започва като “Балканиада на народните песни и танци”. За пръв път се провежда през 1965 година. През 1978 г. Фестивалът е приет за член на Международния съвет на организаторите на фолклорни фестивали – ЦНОФФ.


През годините на своето съществуване Международния фолклорен фестивал запазва най – ценното: способства за запазване на фолклорното наследство, като се тръгне от живата фолклорна традиция, от нейното битуване, и се стигне до естетизацията и. Фесивалът съдейства за обмен на съзидателния артистичен опит в тази област между артисти от цял свят, за укрепване на приятелските връзки между народите. Той събира красотата на четири континента, сприятелява с езика на песента и танца, емоционално зарежда с магията на словото, с вълшебството на музиката, с хармонията на песента, с динамиката на танца. Фестивалът няма конкурсен характер. Множество са срещите и проявите, които поддържат фестивалната атмосфера в града: празнично дефиле на участниците, концертни прояви, етнографски изложби, училище за български народни танци, научна конференция, научна конференция, екскурзии по слънчевото Черноморско крайбрежие. Международният фолклорен фестивал в Бургас е своеобразен диалог на българската култура, част от която е фолклорът, с другите световни култури.

Започва 39-тото издание на Международния фолклорен фестивал в Бургас. Тази година фестивалът се провежда от 22 до 26 август. Във фестивала ще участват 9 състава от 7 държави – България, Румъния, Сърбия, Русия, Полша, Словакия и Казахстан. Международният фолклорен фестивал се организира под надслов: “Да съхраним завещаното от дедите ни и го предадем на децата си!”.
През годините в Международния фолклорен фестивал са участвали 500 фолклорни състава с над 18 хиляди участници. От 1978 г. фестивалът е член на Международния съвет на организаторите на фолклорни фестивали (ЦИОФФ), а от 2001 г. И на International Festivals & Event Association Europe (IFEA).
Това е най-старият фолклорен фестивал в България.
Тази година допълнителната сцена, на която ще танцуват фолклорните ансамбли, ще бъде на реновираната открита сцена „Охлюва”. Предвижда се гостуване на съставите в различните селища на община Бургас, както и на по-далечни дестинации.
Традиционно при откриването на фестивала се връчва наградата за народно песенно и танцово творчество “Нестинарка”. Тази година тя отива при най-големият български фолклорен ансамбъл – „Филип Кутев”, който ще се изяви същата вечер. Наградата представлява статуетка “Нестинарка” – дело на скулптора Ненчо Русев, диплом и парична сума. По време на фестивала ще има и съпътстваща го програма в Етнографския музей.
През всичките дни на събитието освен в Летния театър всяка вечер от 20:30 ч., съставите ще се представят и на сцена “Охлюва” от 18 часа. Режисьор на Международния фолклорен фестивал тази година е Симеон Димитров, а сценограф е Михаил Николов. Те обещават да претворят на сцената една магия от музика, танци и слово, която по време на галаконцерта да прерасне в своеобразна “Молитва за Земята”.
Фестивалът ще завърши на 26 август (петък), отново с дефиле на участниците и концерт на всички фолклорни състави. Всички концерти в Летния театър са с вход свободен.


Прочетено: 5272 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
хотел приморец Бургас, ФЛОРА 2008 Мебелна Фабрика ДИЕЗ Приморско витраж1 Графила 2009, Бургас Конкурс прическа Бургас 2009 това си е моята приятелка HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО Spirit of Burgas моите цветя Конкурс прическа Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development