Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Международен Фолклорен Фестивал Бургас



21 Август 2011, Неделя



МФФ Бургас за пръв път се провежда в 1965 година. Международният Фолклорен Фестивал в Бургас започва като “Балканиада на народните песни и танци”. За пръв път се провежда през 1965 година. През 1978 г. Фестивалът е приет за член на Международния съвет на организаторите на фолклорни фестивали – ЦНОФФ.


През годините на своето съществуване Международния фолклорен фестивал запазва най – ценното: способства за запазване на фолклорното наследство, като се тръгне от живата фолклорна традиция, от нейното битуване, и се стигне до естетизацията и. Фесивалът съдейства за обмен на съзидателния артистичен опит в тази област между артисти от цял свят, за укрепване на приятелските връзки между народите. Той събира красотата на четири континента, сприятелява с езика на песента и танца, емоционално зарежда с магията на словото, с вълшебството на музиката, с хармонията на песента, с динамиката на танца. Фестивалът няма конкурсен характер. Множество са срещите и проявите, които поддържат фестивалната атмосфера в града: празнично дефиле на участниците, концертни прояви, етнографски изложби, училище за български народни танци, научна конференция, научна конференция, екскурзии по слънчевото Черноморско крайбрежие. Международният фолклорен фестивал в Бургас е своеобразен диалог на българската култура, част от която е фолклорът, с другите световни култури.

Започва 39-тото издание на Международния фолклорен фестивал в Бургас. Тази година фестивалът се провежда от 22 до 26 август. Във фестивала ще участват 9 състава от 7 държави – България, Румъния, Сърбия, Русия, Полша, Словакия и Казахстан. Международният фолклорен фестивал се организира под надслов: “Да съхраним завещаното от дедите ни и го предадем на децата си!”.
През годините в Международния фолклорен фестивал са участвали 500 фолклорни състава с над 18 хиляди участници. От 1978 г. фестивалът е член на Международния съвет на организаторите на фолклорни фестивали (ЦИОФФ), а от 2001 г. И на International Festivals & Event Association Europe (IFEA).
Това е най-старият фолклорен фестивал в България.
Тази година допълнителната сцена, на която ще танцуват фолклорните ансамбли, ще бъде на реновираната открита сцена „Охлюва”. Предвижда се гостуване на съставите в различните селища на община Бургас, както и на по-далечни дестинации.
Традиционно при откриването на фестивала се връчва наградата за народно песенно и танцово творчество “Нестинарка”. Тази година тя отива при най-големият български фолклорен ансамбъл – „Филип Кутев”, който ще се изяви същата вечер. Наградата представлява статуетка “Нестинарка” – дело на скулптора Ненчо Русев, диплом и парична сума. По време на фестивала ще има и съпътстваща го програма в Етнографския музей.
През всичките дни на събитието освен в Летния театър всяка вечер от 20:30 ч., съставите ще се представят и на сцена “Охлюва” от 18 часа. Режисьор на Международния фолклорен фестивал тази година е Симеон Димитров, а сценограф е Михаил Николов. Те обещават да претворят на сцената една магия от музика, танци и слово, която по време на галаконцерта да прерасне в своеобразна “Молитва за Земята”.
Фестивалът ще завърши на 26 август (петък), отново с дефиле на участниците и концерт на всички фолклорни състави. Всички концерти в Летния театър са с вход свободен.


Прочетено: 5298 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкур глазами зрителя Изпращане... Жълто подрумиче Бодил край Ясна поляна Глухарчета Машините на Леонардо газ 2 Бургас, ФЛОРА 2009 сградата на Общината pepi Строителна фирма ES.TI.&.aDDesign ЕООД Конкурс прическа Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development