Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Tворби на Захари Зограф в СозополКартини и икони на Захари Зограф ще бъдат изложени в църквата „Св. св. Кирил и Методий”.
Ключови думи: захари зограф, созопол, изложба
22 Август 2011, ПонеделникОт 21.08.2011г. до 06.09.2011г. вторник в Созопол ще гостува изложба на Националния музей за българско изобразително изкуство с оригинални творби на големия български художник Захари Зограф. Тя се организира по повод 200 години от рождението на големия българин

Картини и икони на Захари Зограф ще бъдат изложени в църквата „Св. св. Кирил и Методий”. Експозицията е голяма,включва десетки икони,картини, стенописи и писма на Захари зограф,затова част от нея ще бъде разположена и в Археологическия музей.Някои от творбите ще бъдат показани за първи път пред широката публика.За първи път творби на големия български художник ще бъдат извадени от Музея за българско изобразително изкуство и ще бъдат експонирани извън столицата.
Официалното откриване на изложбата ще бъде на 21.08.2011г.,неделя от 17.30 ч. в църквата „Св. св. Кирил и Методий”. Безценните експонати на бележития българин ще пристигнат утре,петък по обяд с блиндирани автомобили и при засилена охрана.
Посетителите ще имат възможност да видят и оригиналните писма от продължилата 18 години кореспонденция с неговия духовен баща- големия възрожденски хуманист Неофит Рилски,който остава близък приятел на художника до края на живота му. Експозицията съдържа оригиналите на трите известни портрета- този на Неофит Рилски, на Християния Зографска и автопортрет. Захари Зограф е творец с широки интереси. Той живо се интересува от европейското  изкуство- класическо и модерно. Не случайно той е и първият български колекционер.На огромни винилни платна  жителите и гостите на Созопол ще могат да видят и снимки на негови стенописи от Бачковския, Рилския и Преображенския манастири. Изложбата се организира със съдействието на община Созопол, родни фирми и родолюбиви граждани.


Прочетено: 8330 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Кайро витраж3 моите цветя На лодката Цветя Конкур глазами зрителя оферта заем Underwater Арменската черква Сурп Хач Флора Бургас 2009 Добро утро
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development